Моментът, в който историята спря: Траур във Великобритания

Кралят ще направи обръщение към нацията
124

Снимка: БГНЕС

"Моментът, в който историята спира", така Би Би Си определи новината за смъртта на най-дълго управлявалият британски монарх кралица Елизабет Втора.

Държавен глава на Обединеното кралство вече е синът й - крал Чарлз Трети. От днес започва траур в страната, а държавното погребение ще се състои до две седмици.

Още по темата

Новият крал на Обединеното кралство Чарлз Трети  и съпругата му Камила, която сега е кралица-консорт, останаха в Балморал през нощта, заедно с другите деца на покойната кралицата – принцеса Ан и принцовете Андрю и Едуард. Те бяха придружени също от съпругата на Едуард – Софи, както и от внуците на покойната кралица  и синове на Чарлз– принцовете Уилям и Хари, предаде БНР.

Крал Чарлз Трети днес се завръща в Лондон за да оглави период на траур, който се очаква да продължи 10 дни, по време на който животът в страната ще бъде забави темпове. Сигурно ще бъдат отменени много обществени и социални прояви, работата на парламента ще бъде ограничена, но депутатите днес, според протокола, трябва да отдадат почит на Елизабет Втора и да положат клетва на Крал Чарлз Трети.
Кралят ще направи обръщение към нацията, от което вероятно ще научим повече подробности какво ще се случва през следващите дни.

Иначе, навсякъде по сградите на монархията и официалните правителствени сгради, на сгради и бази на въоръжените сили знамената ще бъдат свалени наполовина.

По места с църковен камбанен звън и топовни салюти ще бъде почетена паметта на покойната кралица. На много места ще се проведат възпоменателни събития, ще има книга за изказване на съболезнования.

Държавно погребение трябва да бъде организирано в рамките на две седмици, най-вероятно на десетия ден.
Британската кралица почина на 8 септември 2022 г. - годината, в която Великобритания отбеляза нейната 70-та годишнина на трона.

По времето на възкачването ѝ, премиер на страната все още е Уинстън Чърчил.

Нейното управление включваше както трансформацията на някогашната Британска империя, така и глобалните превратности от началото и края на Студената война до излизането на страната ѝ от Европейския съюз.
Емблематична с поддържането на политическа неутралност, през 2010 Елизабет Втора завършва по този начин речта си пред Общото събрание на ООН.

"Надявам се, че когато бъдещите поколения съдят за действията ни, нашата искреност, готовността ни да водим и решителността ни да направим нужното ще издържат изпитанията на времето. В утрешния свят всички трябва да работим заедно и по-енергично от всякога, ако наистина искаме да сме обединени нации" - думи на британската кралица, която почина на 96-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
3
 
19
 
! Отговори
Бай Ставри преди 1 година
Напишете, че времето е спряло за стотиците български пенсионери и хора, че никой от Уиндзор не вижда колко бедно живеят в България! На мен лично не ми пука за последните дни, години и живот на нейно величество,а и не съм английски поданик! Като новина, че е умряла -да,ама да ни занимавате навсякъде, вече ми идва в повече! Пишете за Карловско и как там умират и никой не се сеща за тях!
97
10
 
20
 
! Отговори
Anonimen67 преди 1 година
Защо пишете глупости, хиляди деца умират.Някаква колониална бабичка се е тръшнала, и какво от това.Няма да скърбим за тая, която е живяла в охолство, завещала бедност и безисходицана африканските деца.Майната им, колонизатори. Кой им е построил замъците, робите и имат нужда от още такива
96
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нищо не е спирало
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох, като се наредили и нашите родни селски "звизди", да рапзравят за чувставата си (Иванчу от Сбълсък особено ...), направо м избива на смях.
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 104 - "Управлява" е силен термин.
93
2
 
5
 
! Отговори
Жгмъц преди 1 година
Стига ва....не думай спря😂...е на мижавото отдавна никому интересно островче може, може....
92
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уф, спрете се, бе!
91
2
 
10
 
! Отговори
Цеко преди 1 година
Лелеее, а аз се чудя защо слънцето спря!!!
90
0
 
14
 
! Отговори
11111 преди 1 година
Отг на 99-тъй като във Викобритания живеели хора с промити мозъци, управлявани от "някаква си Кралица, управлявала 70г", в България явно живеят хора с адекватни мозъци, които избраха" просто Киро, управлявал 6 м и сринал държавата".....
89
0
 
10
 
! Отговори
ПРИДВОРНА БЪЛГАРИЯ преди 1 година
КРАЛИЦАТА Е МЪРТВА, ДА ЖИВЕЕ КРАЛЯТ...
88
4
 
15
 
! Отговори
marquise преди 1 година
Историята е функция на времето. Безспорен и общоизвестен факт е, че времето не може да се спира, тъй като е природен феномен. Следователно, историята не може да спре, без значение кой и кога се среща със св. Петър. По-скоро БИ БИ СИ може да спре като медия.....
87
9
 
2
 
! Отговори
marquise преди 1 година
Един талатлив български писател - Валентин Пламенов, е автор на знаковата мисъл: "Възрастта не е предимство, нито превилегия. Дълго живеят само ***..овците".Вечна му памет!!!
86
6
 
11
 
! Отговори
Супер Селтак преди 1 година
Важното е токът и водата да не спират, друго не ме интересува.
85
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историята нито е започвала, нито ще спре с някаква си британска кралица. Британците са се взели нещо много на сериозно.Да не говорим, че времето на монархиите отдавна изтече. Явно Британия е една изостанала страна, където живеят хора с промити мозъци.
84
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До офффффтопик...Е,все пак се цитира ВВС !..За тях става въпрос...
83
4
 
12
 
! Отговори
офффффтопик преди 1 година
До ПроСоТоКакво очакваш от простата журналистика?Умрял дъртия рептил и историята спряла......
82
4
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Вица на столетието:..-"Историята спря"....Да са смей ли чиляк,да плаче ли ?!?!...Ега ти щурото изхвърляне !..Абе неам думи..И къде остана прословутото:-"Тхе кинг дед,лонг лив тхе кинг!"..?..
81
4
 
20
 
! Отговори
ГЕРБ-ПП-ДБ-крадци преди 1 година
Помооощ, някой да забута колелото на историята, че е е спряло!
80
2
 
10
 
! Отговори
Тийн преди 1 година
На мене ми спря само интернета! Хахахахахааааа
79
3
 
23
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
По повод жестоките и разрушителни бомбардировки през Втората Световна война над София, уинстън чърчил с присъщата си колониална надменност, заявява дословно: -Територията на София ще превърна в картофени ниви... ///Дали овластените кралски особи са направили поне бележка на тази зловеща закана на "премиера"???