Къде да отидат мигрантите? ЕС отново показва политическа слабост

Критиката срещу плановете на Германия и Франция е само популизъм
13 окт 2019 15:00, Бойчо Попов
113
Къде да отидат мигрантите? ЕС отново показва политическа слабост
Снимка: Reuters, архив

 Хорст Зеехофер прояви смелост: федералният министър на вътрешните работи на Германия, заедно с колегата си от Франция, продължи напред, за да сложи край на недостойното преследване за хора на спасителните лодки на бреговете на Италия и Малта. Фактът, че само няколко държави от ЕС възнамеряват да ги последват и че неговите партийни приятели вкъщи критикуват инициативата му, свидетелства за политическо малодушие, пише Investor.bg.

Притесненията за плановете на Зеехофер са ясни. Разпределението на спасените в други страни създава нови стимули за преминаване, твърдят неговите критици. Споразумението на ЕС съдържа редица предпазни мерки, за да се предотврати това: ограничава се до шест месеца, протича през негостоприемното зимно време на годината и може да бъде отменено по всяко време в случай на увеличаване на пристиганията.

През последните 14 месеца е имало само 2200 кандидати за убежище, които са пристигнали със спасителните кораби. Ето, Италия не се нуждае от нашата подкрепа, твърдят критиците на Зеехофер! Сякаш готовността за помощ на другите би била по-голяма, ако много повече мигранти се отправяха по централния средиземноморски път.

Съпротивлявайки се на началото, сега от фракцията на Съюза казват, че споразумението от Малта може да се превърне началото на голяма европейска система за преразпределение. Сякаш не канцлерът на ХДС и вътрешният министър на ХДС бяха тези, които искаха с всички сили да прокарат точно това през 2015 г.

Бежанските движения няма да могат да бъдат контролирани и ограничени без функционираща система в Европа.

Италия или Гърция обаче ще имат стимул да не разкарват напред-назад търсещите убежище, само ако могат да разчитат на солидарността на своите партньори от ЕС.

Едва тогава те биха могли да се съгласят да разгледат молбите за убежище в центрове на външната граница на ЕС - на тяхна почва - и да върнат отказаните. Инициативата на Зеехофер е първа стъпка в тази посока. Критиката е преди всичко едно: популизъм!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: бежанцимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
24
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Да се връщат там от където са дошли.
57
0
 
28
 
! Отговори
айде пак еврощуротии преди 4 години
Всяка държава сама трябва да решава трябват ли и или не мигранти!
56
0
 
32
 
! Отговори
казаХ преди 4 години
Африканците в Африка.Арабите в Близкия изток.Европа за европейските народи.Меркел,ишиаса и френския макарон на съд в Хага за унищожаването на християнска Европа.Трафикантите на хора по вода и суша доживотна каторга на къшей хляб и вода в Сибир.Писна ми от търтеи които си въобразяват че някой друг ще ги хрантути.Баста на глобализма и мултикултурализма който шепа самозабравили се слугинажни политици налагат.България за българите-останалите вън.
55
0
 
4
 
! Отговори
наръчник на "ми преди 4 години
................................................................................................................джихад бил-калем - джихад чрез перото: публикации, книги, печатни материали;джихад бил-хиджра - джихад чрез преселване, миграция в други градове и държави;джихад ан-нафас - джихад чрез самоубиствени атентати
54
1
 
10
 
! Отговори
Франкофон преди 4 години
В Марсилия съм бил и в Гана също в Гана видях тук там бял в Марсилия ни един.
53
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време до Германия се ходеше с визи и дойче марки. Българите като кучета кибичеха в СФ пред посолството за да вземат виза... Тея братче без визи, че ги и хранят. И за да сме част от тази еврокочина, "нашите" направиха родината батак...
52
0
 
8
 
! Отговори
До франкофон преди 4 години
Посетило ли си Марсилия!? И да, ще ги връщат много скоро, на всички им писна. Се компри у па!?
51
0
 
9
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Е, как къде, цяла зона 822х32 км им направи Ердоган в Сирия.
50
2
 
10
 
! Отговори
Франкофон преди 4 години
Е как да се върнат като гледат че париж е по-тъмен от сиера леоне.
49
0
 
17
 
! Отговори
до "Дедо" преди 4 години
Десетина снайперисти ще им охладят мераците за една седмица. Или няколко минни полета.
48
0
 
14
 
! Отговори
до франкофон преди 4 години
Да се връщат откъдето са дошли.
47
0
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Няколко MG 42 през 100 м. и НЯМА ПРОБЛЕМ!ЕС НЕ ИСКА ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ - е ми ние ще си пазим границата тогава!
46
3
 
10
 
! Отговори
Франкофон преди 4 години
Да заминават за Франция и без тва си е африканска държава там.
45
0
 
13
 
! Отговори
Мариела преди 4 години
Просто да не ги приемат и това да се оповести на всички така, че въобще да не тръгват.
44
0
 
19
 
! Отговори
Тервел преди 4 години
В ход е третото поред ислямско нашествие след арабското и османското. Този път, обаче, под прикритие на "бежанци", "мигранти", "майки с деца", "деца без придружител". С любезното логистично, медийно, правно, финансово... всяческо съдействие на нпо-рките на с Орос и антихристите в управлението на ЕС.
43
0
 
16
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
Хорст Зеехофер прояви смелост =============Хаха, дотук текста навява, че едва ли не е проявил истинска смелост и се е изказал в защита на народа си! Да, ама не! Какнатия от юдеите *** иска още и още и още от същото - диваци от Третия свят, изповядващи култ към смъртта! Света тотално изтрещя!
42
2
 
21
 
! Отговори
Има свръхбогати преди 4 години
арабски емирства, нека приемат тези бежанци. Има и друг вариант.Да подпомогнат финансово бежанците, за да се установят те в огромните слабо населени пространства на Южна Америка, годни за земеделие или поне за животновъдство?Ако се преговаря със съответните правителства и се дадат парични компенсации, проблемът може да се реши.Но ще трябва сами с труд да си изкарват прехраната, а не като в ЕС - 4 години на аванта, после един ще работи като общак, жените му на пожизнена аванта ще раждат ежегодно
41
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме интересува къде ще ходят, не са мой проблем. И тъй като не съм ги канил, не са добре дошли тук.
40
0
 
23
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Вижте къде се намира територията на България и тогава говорете своите глупости.Всичко е до интереси, народа няма думата.След освобождението сме водили толкова войни че чак свят да ви се завие.Проблема е че България не си търси собствения интерес, все гледа да мине между капките.Нашата държава е извоювана с много кръв, не си мислете че българина не осъзнава това.
39
0
 
31
 
! Отговори
до Sichtpunkt преди 4 години
Кои "нещастни", "бежанци"!?! Касапите и канибалите ислямисти от Африка и Азия ли!? Дето бият, изнасилват, колят, гърмят, газят, взривяват европейците, които ги хранят ли!?