България е най-бързо растящият пазар на леки коли в ЕС през 2024 г.

На какво се дължи този феномен?
20 апр 2024 21:00, Александър Попов
54
България е най-бързо растящият пазар на леки коли в ЕС през 2024 г.
Снимка: БГНЕС

България е най-бързо растящият пазар на леки коли в ЕС от началото на 2024 г., като през март са регистрирани почти 4000 нови коли, което е ръст с 29% спрямо март 2023 г. Основните причини за този огромен ръст, видим в данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA), са малкият размер на пазара и съответно ниската база, и забавените доставки на поръчани година по-рано автомобили, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Константин Томов, автор и водещ на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR.

"Сега идва моментът, в който дилърите в България могат да изпълнят натрупаните през последните години поръчки. Другият фактор, който се подкрепя от наблюдения върху други сфери на икономиката, е че в момента потреблението е на високо ниво. Немалка част от хората разполагат със средства. Ако тенденцията се запази, което е много вероятно, 2024 г. ще е най-силната година в историята на българския автомобилен пазар, каза Томов.

Той допълни, че продажбите са на цени доста над нивата преди ковид пандемията.

Има все още проблеми с доставките, особено в самата Европа, където има липса на ремаркета за превоз на автомобили, каза Томов.

България не прави много, за да насърчи навлизането на електромобилите, а такива колебания вече има и в целия ЕС, особено на фона на премахването на стимулите за EV в големи пазари като Германия. Има спад на продажбите на ЕV в Европа с 11.3%, на плъг-ин хибриди с 6.5%, като само хибридите отбелязват ръст от 12%.

Има известно отдръпване на реториката на политиците за неизбежността на електромобилите и това се отразява на потребителите.

Повече за пазара на автомобили в Европа и как се представя Tesla - гледайте във видеото тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен На запат минаха на колелета или пеша. Бг са все по-дебели и от БГ /бай Гайню/
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До до 6. Тебе и байряци да се веят непрекъснато. Ако може да ушият дълги по няколко километра да я завият България с байряци и вече сме напреднали. И некоя народна песен да изпеят и сме световно недостижими.
23
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На запат минаха на колелета или пеша. Бг са все по-дебели и от БГ /бай ***/
22
12
 
6
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 седмици
кАпейки за вас знам,че руските трупове в тази война са ала бала:):):)Вие сте тук под новините да скимтите:):):)А да бехте там Вовата да ви прати в окопа да ви видим колко сте отворени:):):)61милиарда$$ според мене лично като леко хазартно е равно на поне още 200К русначета в черни найлонови чувалчета:):):)
21
1
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 3 седмици
До Анонимен,те разликата я знаят много добре,но не трябва да мине и ден без да се помпа патриотизма на българина,колко е велик,как света се върти благодарение на него,иначе ще вземе да осъзнае,че е гола вода
20
3
 
5
 
! Отговори
ръст или спат преди 3 седмици
Метрото в СОфия ще фалира и ще стане пушек от коли.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До анонимен 18. Николко.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 17. Купил трошляка за 5 000 левчета а он сдал багажа за 4-5 години и сега не му се дава на вторични за 500 щот ше се преметне... Навсякъде е пълно с трошляци - по дворове, по тротоари и в автомагазините за коли пета ръка нов внос.
17
14
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 седмици
кАпейки вадете са калкулаторите и сметайте с тези 61милиарда$ от САЩ като бомби и ракети Украинците колко русначета ше изтрепат:):):)
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЕС внаса трошките си но София нямя къде да се мине вече. По улиците е кола до кола.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До анонимен 13. Парите и оръжията не трепят. Требе си хора за тая работа. Откъде ?
14
3
 
23
 
! Отговори
Още докарайте преди 3 седмици
Българинът ходи и до тоалетна с колата. Задръствания не го притесняват. Градският е за бедняците и му е под достойнството да се качи. Това е като зла поличба на бедност. Пиша това разбира се, иронично. Всички колеги, с които работя ремоут от офиса в Германия ходят на работа с градски. Най-големият мениджър пътува сутрин по час и половина с влак. Не, че няма кола, но чипът е друг. Във Виена има над милион продадени карти, в София няма и наполовина. Не се сещат да се качат в талигите, проcти хора.
13
15
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 седмици
А САЩ току що одобриха нови 61 Милиарда за въоръжение на Украйна:):):)Айдееее още 100/200К руски трупа:):):)
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дрън,дрън ярина!Според ASEAN България е последна в ЕС по нови автомобили,или те са едва ЧЕТИРИ Автомобила на 1000 лица,следващите след нас са румънците с ОСЕМ Автомобила на 1000 лица!
11
3
 
5
 
! Отговори
Ами нали преди 3 седмици
Заради това вдигат минималната работна заплата - да може Българинът да си купи НОВА кола......след 30-40 години яко бачкане и след като разбере че не може няма как вече и втора ръка да си купи защото и те са поскъпнали безумно за неговите възможности!
10
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
То хубаво се е изказал господина от Колела ама като сляза от самолета и само 30 мин по пътищата реалноста се вижда.Смрад,дизел,шумотевица и пепеляк е първото нещо което прави впечатление.Камионите и автобусите са много по-модерни и съвремени от трошляците,за това и контрастират скъпите автомобили
9
3
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
До Анонимен8 то и децки градини няма като хората от времето на съвецкия саюс
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ай стига приказки по 3 дена на седмица нашти жилища най ефтини в света и опашки се извиват за покупки.Два дена Зеленски кво сънувал! и Два дена как сме изкупили колите на Европа!И те така от нова година си вървят в този сайт новините.Сигурно са включили и запортираните за алкохол и наркотици в стъкмистиката.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Закриват масово грацкия транспорт и трябва пеша. Но новите коли ще увеличат само задръстванията. Няма и къде да се паркират.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Разликата между 4000 нови коли в България с ръст 29% и 40 000 нови коли в Германия с ръст примерно 6% усещате ли я къде бие бе процентници ?