Колите поскъпват, ЕС вече изисква камера, следяща шофьора

Тя ще натовари цените с 300 до 500 евро
18 мар 2024 17:00, Стела Стоянова
230
Колите поскъпват, ЕС вече изисква камера, следяща шофьора
Снимка БГНЕС, архив

Европа все повече затяга правилата около пътната безопасност, особено по отношение на оборудването в автомобилите. Още един нов аксесоар ще стане задължителен от 7 юли 2024 г.

От тази дата новите модели задължително трябва да разполагат с камера за наблюдение на водача, която трябва да засича моменти на невнимание или сънливост, пише "24 часа".

Този краен срок от 7 юли 2024 г. се отнася за всички новоодобрени превозни средства, тоест нови модели, които ще пристигнат на пазара. Тези, които вече се продават, все още не трябва да променят своето оборудване, защото има гратисен период до юли 2026 г.

Тази мярка е интегрирана в регулаторната рамка, наречена GSR2 (Общ регламент за безопасност 2). Директивата предвижда шофьорите, които отместват поглед от пътя за повече от 6 секунди между 20 и 50 км/ч, да бъдат предупреждавани със звукови сигнали. Над 50 км/ч продължителността пада до 3,5 секунди.
Тези устройства следят главно лицето и го "измерват" в различни точки: позицията на главата, нейната ориентация и особено очите, като скоростта на затваряне на клепачите или мигане.

Новата технологична джаджа ще се отрази на цената на новите автомобили, които още поскъпнат още. Към момента няма официална оценка на допълнителните разходи, но сигурност цената ще бъде поета от клиентите. Сумата може да набъбне и повече, защото производителите вероятно ще се изкушат да добавят устройство, което контролира силата на звука или яркостта на екраните, когато се стигне до предупреждение на шофьора, смятат от френския производител на оборудване Forvia.

Според специалистите новата задължителна камера, дебнеща шофьора, ще натовари цената на автомобилите средно между 300 и 500 евро.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ги. хакваме ... А засега, отивам да зааля отново европейския флаг, че да се порадваме с приятелите.
137
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези есгейове само глупости мислят.
136
0
 
14
 
! Отговори
кака преди 1 месец
Аз шофирам със слънчеви очила, ще ги забранят ли за да могат да ми следят примигванията!?
135
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Камерни а, ръководени и следени от ИИ и където реши, там спира колата и каквото реши. Пълната цифровизация не е хубаво нещо, горките чини доста си патят от това.:))
134
0
 
19
 
! Отговори
Марулев преди 1 месец
Няколко сстотин безполезни чиновника измислят поредната безмислица за да си оправдаят заплатите...То ние в България нямаме даже маркировка по главни пътища те за камери напират марулите. Да не говорим че 3,5 секунди при 50км/ч. са си цяла вечност особенно в градски условия...
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А колко ли ще искат за софтуера зад камерата?
132
12
 
2
 
! Отговори
1984 преди 1 месец
От една страна съм против , но като си спомня как вчера един по магистралата си гледаше телефона и криволичеше си мисля, че това не е съвсем лоша идея. 15 мин градове не е хубава идея за мен, ама от друга страна като си представя как всичката безработна *** си прави екскурзии по шопингцентровете на нормалните райони с викове, плюене и музики за развлечение си мисля, че и те не са лоша идея. То и кучетата са приятели на човека, но за някои е по-добре да са на каишка.
131
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това и електронните рецепти и Електронна здравна карта, са само началото, после и чипче и електронни паричи, и 15 минутен град и и и.... какво ли още не.:))
130
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
няма нужда от НАП,с това онлайн пазаруване и раб.заплата по карт.сметка няма нужда от декларшлиране,всичко се знае...бензин,дизел,зарядното на колата .смучат инфо...
129
0
 
17
 
! Отговори
Бого преди 1 месец
Стадото доволно се уригва и мучи . А кукловодите си пушат дебелите пури и пият уиски на 120 години. Ай наздраве !
128
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Алекса",камера в колата,навигация,камера в къщи,камера в градината,робот за почистване,робот за косене,робот за чистене на прозорци,биг брадър по улиците..само дето в кревата ми не е още изк.интелект.
127
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо не сложим и камери в тоалетните а?
126
1
 
23
 
! Отговори
Стилиян преди 1 месец
Очаквайте скоро и в тоалетната. Май е време да се изнасяне от Европа. Азия или латиснска Америка. Тук вече не е за живеене. Всички ще ни направят тамагочета че да си играят играта спокойно
125
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подготовка за система за глобално лицево разпознаване?
124
0
 
13
 
! Отговори
Джамбазки преди 1 месец
Европейците ще слагат камери и на гащите си, да видят как с.рат!
123
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези съвсем се забравиха. В 00 камери ще има ли, а в спалните.:)). Стига с тия чине благинки, къде е хубавата западна демокрация, от че-рве-ни-те чини ли трябва да се копира, *свободата* на западния свят.:))
122
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен"Предпчитам да язда кон" ...... Ако мислиш, че на конете няма да сложат камери, като се усетят, че им се изплъзваме?
121
0
 
27
 
! Отговори
Оруел от Андалусия преди 1 месец
А какво става със ,,Правата на Човека".?? От къдя на къдя ще ме следят,подслушват и шпионират? Аз никой не шпионирам,но всички институции знаят къде съм,с кого съм,какво правя,какво говоря,какви са намеренията ми,какви са личните ми проблеми..и прочие,а в същото време,аз дори не зная кой ме шпионира.Значи вмест ЕС да изисква камера за колите които да гледат движението на пътя за сигурноста на шофьорите,те ще наблюдават и подслушват личният живот на шофьорите.И на това ако не му кажеш ,,Биг Брад
120
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1984 ряпа да яде
119
0
 
13
 
! Отговори
Дерсу Узала преди 1 месец
До тогава Вовата ще дойде...