Взимаме финансовите решения с много умуване и помощ от приятел

Българите са по-импулсивни от европейците, когато става дума за пари
28 авг 2012 19:41,
24
Взимаме финансовите решения с много умуване и помощ от приятел
Когато имаме пари, харчим по-лесно от европейците. Снимка: Ройтерс

Българите са доста по-импулсивни от европейците при взимането на решения по финансов въпрос – близо 60% от нас размишляват, докато 40% действат веднага. При останалите страни в Европа делът на умуващите е 72%, а на действащите – 28%.

Това показва проучване на ING, проведено като от общоевропейско изследване.

Българите значително по-рядко вземат финансови решения самостоятелно, за разлика от европейците, като съгражданите ни предпочитат да се консултират със своите семейства и с финансови специалисти. Само 17% от хората у нас вземат напълно самостоятелно финансови решения, докато в Европа този процент е 26%.

62% от българите мислят в дългосрочна перспектива за своите финанси, в сравнение със 70% от европейците. Когато решават финансови дилеми, 37 на сто от българите се доверяват на интуицията си, докато в Европа процентът е 31.

43% от всички европейци понастоящем не разполагат с финансов резерв за спешни нужди. Между 2010 и 2012 г. има лек спад в броя на потребителите с подобен резервен фонд. Наличието на финансов фонд за неотложни нужди в България е много по-ограничено в сравнение със средното за Европа - 59% от българите нямат такъв фонд (при средно 43% за изследваните европейски страни).

По отношение на финансовата грамотност хората в България не се различават съществено от останалите европейци: 22% от българите имат много ниска финансова грамотност, при 20 на сто в Европа. Отлична е финансовата грамотност на едва 1% от българите, а такава имат средно 2 на сто от европейците.

Половината от българите планират ваканцията си предварително, докато в Европа този процент е малко по-висок – 58%. Цели 73 на сто от българите предпочитат да си опаковат в последния момент (вечерта преди заминаване) багажа за пътуване. В Европа 68% правят същото.

Практиката да се купуват принадлежности за ваканцията предварително е много характерна за българина – 80%, а за останалите европейски страни това е почти закон – 89%.

Голямото мнозинство от българите (84%) планират предварително бюджета за почивката си, докато в Европа това правят 71 процента. 74% от българите по време на почивка се придържат към предварително определения бюджет, докато само 52% от европейците изпълняват предварителния си план.

*Проучването е проведено в 10 страни в Европа: Холандия, България, Гърция, Испания, Румъния, Словакия, Полша, Чехия, Турция и Унгария. Можете да го направите и вие

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: финансова грамотност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 11 години
spored men edinstveniq razumen kredit e ako go vzeme6 za nqkakav biznes i da gi zavarti6 parite.
21
0
 
2
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
Добре е да се знае, че банките в България са в картел, които се подкрепя от БНБ. Мога да го твърдя, защото работих там и предлагаха подкупи. Само вижте лихвите в Европа и България.
20
1
 
2
 
! Отговори
marti преди 11 години
това е много представително изследване...само една цивилизована и със силна икономика държава има и това е Холандия...и пак сред бившия соц. лагер сме назад дори и с малко...Турция и Гърция са извън коментара ми.
19
3
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 11 години
Какъв избор между храна и кредит, бе ***?:))Нали досега дрънкаше за купуване на панелки, ненормалнико...Ходи се застреляй, кредит за купуване на салам никой не е теглил.Аз съм теглил кредит за жилище и го изплатих, а лихвата в един момент ми падна с два пункта.
18
1
 
10
 
! Отговори
До Анонимен До Бълг преди 11 години
хеи Българин,аз не знам дали е казарма образованието,но знам че той те учи да се обръщаme към непознати с учтивата форма " ВИЕ" a ne да си говорим на " Ti".....Ето първи знак за липса на дисциплина...
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бугарин взема решение............Не ме карайте да се смея!!!Хора избрали неграмотен пожарникар да ги управлява вземали решения..........това е все едно магаре да напише труд по ядрена физика.Стига с тези вицове от татово време!!!
16
7
 
2
 
! Отговори
Българин преди 11 години
До ДоАнонименОбразуването учи и на дисциплина, нека да вземеш 150 изпита пък после ходи доказвай, че не съм дисциплиниран. Съобразяваш се с цялата образователна система, всичките и капризи, и после казваш че съм недисциплиниран, извинявай това е смешно. Говоря за производителност на човека не за дисциплина. Тук да не ти е казармата?
15
1
 
11
 
! Отговори
ДоАнонимен преди 11 години
Анонимен, съгласна съм със вас в известна степен,но моят скромен опит ми е показал тези неща малко по различноедно.Oбразование не показва високата заплата.Нужно е дисциплина,умения и упорит труд.Аз познавам доста хора в чужбина,които са висшисти и доста образовани и пак чистият тоалетните,докато си намерят подходящата работа....А колкото до децата в чужбина,тях ги учат от малки да са самостоятелни и да си правят добре сметките, a не да искат още на 18,БМВ-та и скъпи "парцали".
14
3
 
1
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Може би си задаваш въпроса как бих те притиснал да изтеглиш кредит?Ако се обадиш пак ще ти кажа как се притиска човек да изтегли кредит, макар че за повечето хора тук е известно :)
13
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 11 години
До АнонименНе мога да те разбера, ако те пристисна да избираш между храна и кредит, кое би избрал?Само да ти припомня в единият случай умираш, а в другият умираш по-късно, ти какво би избрал?
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И да искаш да станеш бизнесмен само ако имаш подписан договор и знаеш, че ще можеш да го изпълниш е все едно да знаеш какви числа ще излязат на тотото и тогава да си пуснеш фиш. Разсъждения на откачен човек.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да разбера как може да твърдиш, че някой те задължил да теглиш кредит чрез реклама в медиите. Това е равнозначно на самопризнание в идиотизъм.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До BGМечтая защото като видят децата в други държави кака живеят, а работят и имат знания в пъти по-малко си казват не е в нас грешката а в системата. Не може образован човек в България да получава 3 пъти по-малко от чистач на тоалетни в Германия, САЩ, Швейцария и т.н.
9
1
 
14
 
! Отговори
BG преди 11 години
Винаги съм се чудила над този въпрос? Българите сме умен народ,но едно не разбрах,защо все чакаме на готово,защо харчим пари, като за "световно",а не пестим и живеем според чергата си?? Като наблюдавам тази "финансова"показност по улиците, наистина ми се плаче....Народ със дълбока култура,а живеем живот на "заем"......Mладите се "изявяват"по скоро по нощните локали,отколкото във културни предприятия. Умни са и децата ни,но и те само си мечтаят как да харчат пари и да играят на показност..
8
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Банкерите превърнаха тегленето на кредит в задължение и го направиха чрез медиите и самата държава, е сега какво се учудвате, че ситуацията е такава. То беше ясно още в момента в които продадохме ресурсите си на световните корпорации. Това се нарича "демократичен геноцид"И да размишляваш и да НЕ размишляваш, само отлагаш неизбежния край.
7
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Но пък кой ли банкер би го допуснал? Никой Вижте проблема не е във времето за размишление, проблема е в доходите.Нация като нашата ако имаше доходи на Европейците, никой Българин нямаше да тегли кредити за жилище или битови нужди. Само и единствено за бизнес, би могъл да вземе и то ако знае (има подписан договор) че ще изпълни голяма поръчка и парите настина са му необходими.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продължение:По късно Българина осъзнава, че събраните от него 40 000 евро в наши дни са предостатъчни за панелка и то само 3-4г след като са го преметнали. Тази мисъл така ЗДРАВО го души, че е пре...н, че той не може да вече да живее нормално. Разбира, че сметки без кръчмаря, не е трябвало да прави. Трябвало е само да добави една величина в договора. Ако банките намалят темповете на кредитиране в жилищния балон, то неговата вноска да намалява право пропорционално на темповете на кредитиране.
5
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Ами ако ни вдигнете лихвата едностранно, ние какво да правим? Банкера: Ама моля Ви се как ще я вдигаме, нали ще стане ВОЙНА. И Българина подписва какво да прави, няма друг вид договори, няма начин да си купи жилище и подписва. Но в един ден банкерите започват да увеличават лихвите полекичка, за да не боли от раз. И така няколко пъти.. (което по-късно се оказва незаконно, но медиите и държавата предпочита да не популяризира в НОВИНИТЕ и така една обезкръвена нация започва да умира.
4
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Размишленията на един Българин."Този договор за кредит има ужасни условия за мен..., но в банката ме увериха, че всички договори са такива, даже при другите е още по-зле. Чакай жено, ще питаме приятели... А ми то и нашите договори са такива, теглим кво да правим, цените растат вече 10 години, събрали сме половината 40 000 евро, ще изтеглим още 40 000 евро и готово. Ще плащаме вноска малко по-висока от половината наем, но след 20 години панела ще е наш." Последен размисъл. Въпрос към банкерите:
3
1
 
3
 
! Отговори
От US преди 11 години
Да вземат се веднага финансови решения от национално значение бързо , 1. Как да се украде 2. Каквото остане от парите , за къде по напред ? 3. Кой да мисли за нови производства? 3. Мисли се какво дътжавно може ба се продаде-окраде? 4. Браво бе , колко бързо се решава --,първи в Европа и последни по размера на заплати и пенсии

Спонсорирани публикации