¬ойната в с€нка между »зраел и »ран вече е €вна - какво ще последва?

¬сички след€т дали »зраел ще реши да предприеме последващи военни действи€
16 апр 2024 21:00, ≈лка ¬асилева
105
¬ойната в с€нка между »зраел и »ран вече е €вна - какво ще последва?
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

Ѕезпрецедентната атака на »ран срещу »зраел в нощта на събота срещу недел€ бел€за пром€на в подхода на “ехеран, който от началото на войната между »зраел и „’амас“ през октомври разчиташе на своите проксита в Ѕлизки€ изток. ¬сички погледи сега са вперени в това дали »зраел ще реши да предприеме последващи военни действи€, докато ¬ашингтон търси дипломатически мерки за успоко€ване на регионалното напрежение, пише јсошиейтед прес.

ќще по темата
»ран каза, че атаката е в отговор на приписвани€ до гол€ма степен на »зраел въздушен удар, нанесен по-рано този месец, при който беше разрушена, както »ран каза, консулската му служба в ƒамаск и б€ха убити двама генерали от паравоенната иранска –еволюционна гварди€.

»зраел каза, че почти всички от изстрел€ните от »ран над 300 дрона и ракети са били свалени от противовъздушната му отбрана с помощта на —јў и ¬еликобритани€. ≈динствените поражени€ от нападението б€ха леко ран€ване на момиче в ёжен »зраел и паднала ракета в израелска военновъздушна база, нанесла леки щети.

Ќачалникът на »ранската революционна гварди€ продължава да нарича операци€та успешна.

»ран усп€ да постигне баланс между публичното отмъщение за удара, нанесен в ƒамаск, и изб€гване на провокиране на по-нататъшни военни действи€ от страна на »зраел, което би довело до много по-широк конфликт, каза ћона якубиан, вицепрезидент на ÷ентъра за Ѕлизки€ изток и —еверна јфрика към американски€ "»нститут за мира".

„» двете (страни – »зраел и »ран) са способни в този момент да об€в€т победа и да отстъп€т от ръба на бездната, особено след като н€ма убити цивилни израелци“, каза якубиан.

—ветът все още обаче очаква резултата от срещата на »зраелски€ военен кабинет в недел€. “върдолинейните израелци насто€ват за отговор, но други призовават за сдържаност, като казват, че »зраел тр€бва да се фокусира върху укрепване на зародилите се връзки с арабските партньори.

„ўе изградим регионална коалици€ и ще накараме »ран да си плати, по начин и във време, в което преценим“, каза Ѕени √анц, член на ¬оенни€ кабинет.

—поред анализаторите »ран е изпратил съобщение, че има желание за ескалаци€ и промен€ правилата си за участие във войната си в с€нка с »зраел.

„“ова е предупредителен изстрел, с който (»ран) показва, че ако »зраел наруши правилата, ще има последств舓, каза ћагнус –ансторп, стратегически съветник в Ўведски€ университет за отбрана.

јтаката на »ран освен това разпали страхове, че войната в √аза ще причини регионален хаос.

Ќо »ран продължава да твърди, че не се стреми към всеобща война в региона. ¬ъншни€т министър  ’осейн јмир јбдолахиан написа в „≈кс“, че »ран „н€ма намерение да продължи отбранителните операции“ на този етап, освен ако не бъде атакуван.

»ран наблегна на това, че е взел под прицел израелски съоръжени€, използвани за атаката срещу ƒамаск, а не е е атакувал граждани или „икономически зони“.

—лед като »зраел започна офанзивата си срещу „’амас“ в »вицата √аза, военните действи€ се водеха от подкреп€ни от »ран групировки, докато “ехеран наблюдаваше отстрани. Ћиванската групировка „’избула“ обстрелваше с ракети —еверен »зраел. …еменските бунтовници хуси атакуваха западни кораби в „ервено море. ѕодкреп€ните от »ран иракски милиции атакуваха американски военни позиции в »рак и —ири€.

—ега “ехеран e „готов да повиши залога", без да разчита на свързаните с него групировки, каза директорът на ÷ентъра за Ѕлизки€ изток „ арнеги“ ћаха ях€.

¬се пак »ран стигна само дотук.

„“е дадоха достатъчно предупреждение какво предстои и аз мисл€, че са знаели, че те (дроновете и ракетите) ще бъдат свалени, преди да достигнат територи€та на »зраел“, каза ях€.

“€ освен това отбел€за, че покачващи€т се напоследък натиск върху »зраел заради действи€та му в √аза сега се пренасочва към деескалиране на регионалното напрежение.

ѕредприемането на последващи военни действи€ от »зраел не се подкреп€ сред съюзниците му, включително —јў, каза ≈лдад Ўавит, който ръководи »зраелско-американската изследователска програма в израелски€ мозъчен тръст „»нститут за изучаване на националната сигурност“.

√оворител€т на Ѕели€ дом по националната сигурност ƒжон  ърби каза пред ≈н Ѕи —и, че президентът ƒжо Ѕайдън не иска ескалаци€ на регионални€ конфликт или „по-широка война“ с »ран и „лично работи по дипломатическата страна на този въпрос“.

¬ недел€ б€ха проведени и спешна среща на √-7 - неформално събиране на най-развитите икономики, които включват —јў, ¬еликобритани€ и ‘ранци€, и заседание на —ъвета за сигурност на ќќЌ.

¬ из€вление участниците в срещата на √-7 единодушно осъдиха атаката на »ран, като казаха: „Ќие сме в готовност да предприемем последващи мерки сега и в отговор на бъдещи дестабилизиращи инициативи“.
(Ѕ“ј)

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


105
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
89
1
 
0
 
! ќтговори
некой преди 1 месец
"...приписвани€ до гол€ма степен на »зраел въздушен удар".  акво тр€бва да мислим?!?! ”дарът от »ƒ»Ћ ли дойде или »зраел в известна степен (не цели€) го е извършил?!?!
88
3
 
2
 
! ќтговори
Ќещата са по-дълбоки преди 1 месец
ќт това, което ни спускат като информаци€.—амо се замислете - »ран използува над 320 дрона, ракети зем€-зем€ и балистични ракети от над 1200 километра, забележете ѕ–≈—»„ј… » въздушното пространство на редица страни, защото »ран и »зраел н€мат обща граница! ѕогледнете картата и ще видите кои са страните! ќсновни€т въпрос е имал ли е »ран разрешение да използува въздушното им пространство, или не.јко е да, то значи и тези страни са участници в това нападение, ако не какво следва?
87
3
 
3
 
! ќтговори
да ама не преди 1 месец
ƒо Ѕаба ¬анга казаЅаба ванга каза јктьор ще унищожи съветски€ съюз и актьор ще унищожи –уси€.
86
0
 
4
 
! ќтговори
сел€нин преди 1 месец
до 97 баба ти ¬анг€ нищо подобно не е казвала преди години думаха същото ама идеше реч за —ири€
85
5
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
≈вреите какво искат? јтакуваха посолството на »ран в —ири€ без вс€каква причина и после т€х ги атакували. ≈вреите отдавна плачат за война с »ран. “ова им е заветна мечта. ¬същност, не точно т€хна, а на щатите. Ќо дотук щатите доказано залагат на погрешни ходове. ƒаже в един јфганистан, та не се знае дали поредната авантюра, н€ма да ги прати в поредни€ лош холивудски сценарий.
84
4
 
4
 
! ќтговори
ћдаа преди 1 месец
Ѕаба ¬анга рече преди години, че бел€та ше тръгне от »ран и май уцели...
83
3
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
"паднала ракета в израелска военновъздушна база, нанесла леки щети" - ¬иждам снимка. Ќа не€ €сно се виждат два огромни кратера, които са направили неизползваеми две от пистите на израелска военновъздушна база.
82
4
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»наче като чета глпстите по-долу, все повече се убеждавам, че психи€три€та е пуснала доста увредени индивиди навън. ѕо-точно един с разчетеор€ване на личността. ƒа са и халал на ћоз€к псих€салите :)
81
5
 
8
 
! ќтговори
Ѕай ƒрън преди 1 месец
“ова, по което съд€, че стати€та е пропаганден фейк е факта, че всички вид€хме с очите си не една паднала ракета, а цели три една след друга в клип! јйде мол€ ви се.  ато преписвате ти€ статии не провер€вате ли истина ли са или не?
80
8
 
15
 
! ќтговори
99 преди 1 месец
¬сички с гол€ма радост след€т как след мощни€ ирански удар, »зраел си глътна езика.
79
15
 
11
 
! ќтговори
–осси€=ѕсихиатри€ преди 1 месец
јми какво ще последва, ще последва каквото реши световни€ хегемон —јў. ≈врейското лоби в —јў е доста вли€телно така, че а€толасите най-веро€тно ги очакват доста тежки времена.
78
12
 
10
 
! ќтговори
Ѕаба ¬анга каза преди 1 месец
–уси€ ке пребъде, ‘јў фаща
77
4
 
9
 
! ќтговори
ƒо 85 преди 1 месец
ѕо добре провери по леглото си - може да има комунист... ѕоразпитай и родата си че и там може да има комунисти...  омунизъм го гони, а да знаеш че идва от запада???
76
9
 
11
 
! ќтговори
√epманистaн ”бepалec преди 1 месец
ƒо Ѕаба ¬анга каза: "¬анга" беше мошеничка подвизавала се около петрич. ѕромотирана от кагебе като средство за контрол на марионетното управление в българи€ по време на съвeцката окупаци€. —лед разпада на съвeцки€ съюз рашката пропаганда продължи да набива в главите на пpости€ български народ небивалици са "св€тата пророчица", дълго време след като мошеничката умр€. ≈дни и същи жертви са ти€ които в€рват в "св€тата пророчица" и "матушката руси€ ко€то спас€ва света от гнили€ запад" (примерно).
75
6
 
11
 
! ќтговори
до 83 преди 1 месец
¬рачка издигната от комунистически€ режим какво очакваш да каже? ≈два ли ще каже че през 1989г. комунизма ще се разпадне, а през 2024г. –уси€ ще се разпадне.
74
6
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
"—поред анализаторите »ран е изпратил съобщение, че има желание за ескалаци€" = ≈вреите взривиха ли »ранското посолство в —ири€??? ћай да. ≈ какво очакват? »ли пак некой от »« Ћё„»“≈ЋЌ»“≈ ще започне да си къса ризите и ще за€ви, че евреите са богоизбран народ (те могат да прав€т квото искат, а другите н€мат право да им отговор€т). ¬ евангилието пише - "зъб за зъб и око за око".
73
12
 
8
 
! ќтговори
Ѕаба ¬анга каза преди 1 месец
в интервю през 1979 г. ¬анга дори за€в€ва, че –уси€ ще доминира над света, а президентът ¬ладимир ѕутин ще стане √осподар€т на света.“огава т€ каза: ¬сичко ще се стопи като лед, само едно нещо ще остане непоклатимо - славата на ¬ладимир, славата на –уси€. ¬сичко ще бъде премахнато от път€ от не€, а самата т€ не само ще бъде запазена, но и ще стане господарка на света.
72
3
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
јладин, јладин на света е той един. јладин, јладин искам да съм негов син.
71
4
 
4
 
! ќтговори
до 77 преди 1 месец
јма точно всички гледаме лекциите на ’осеин ћусеин и студио ћосква айахахахахаж ти направо разцепи
70
6
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕутин е невмен€ем.