Анан призова режима в Сирия първи да сложи оръжие

Очакваме от президента Асад незабавно да изпълни мирния план на Анан
30 мар 2012 16:05, Елка Василева
7
Анан призова режима в Сирия първи да сложи оръжие
Специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан. Снимка: архив, Reuters

Специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан призовава режима в Дамаск първи да сложи оръжие, за да бъде прекратена незабавно кризата в страната, съобщи Асошиейтед прес.

Анан "призовава по-силната страна в конфликта да направи жест на добра воля", за да се сложи край на продължаващото повече от година насилие, което според ООН е отнело живота на над 9000 души, заяви говорителят на Анан Ахмад Фаузи. Той добави, че заместник на Анан ще поиска и бунтовниците да сложат оръжие и да започнат преговори с правителството.

Ние очакваме от президента Башар Асад незабавно да изпълни мирния план на Анан, но не сме констатирали прекратяване на враждебните действия в страната, посочи Фаузи, цитиран от Франс прес. Той изтъкна, че насилията и убийствата трябва да престанат сега.

Още по темата

Говорителят каза също, че Анан подготвя визити в Иран и Саудитска Арабия в търсене на подкрепа за мирния си план, но все още няма уточнени дати.

Вчера Асад увери, че няма да пожали усилия за успешното изпълнение на мирния план на Кофи Анан, но поиска въоръжената опозиция, бореща се срещу режима му, да обещае да прекрати насилието, предаде Асошиейтед прес.

Въпреки това уверение насилието в страната продължава. Нови сблъсъци между войници и бунтовници избухнаха днес в провинциите Идлиб, Хама и Дейр аз Зур, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

Бунтовници атакуваха сутринта база на ВВС край Дамаск, предаде ДПА, като се позовава на местен активист. Сирийската армия подложи на артилерийски обстрел няколко квартала на град Хомс, където са се окопали бунтовници. Най-малко 15 минометни снаряда са избухнали в третия по големина град в Сирия, където правителствените сили се опитват да смажат огнищата на съпротива, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е все едно престъпник наркоман с пищов да каже на полицая.Да си свалим оръжията, ама първо ти :)
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
t a p a n a r o t oon
3
0
 
5
 
! Отговори
май еднооко гледа, б преди 12 години
Кофито май некак гледа сал с едното око . *** тъй ниможи. Кат съ праиш на съдник - миротворник - *** шъ кажиш - къш на иднитие и къш на другитие.Тоз , Кофито дье , *** шъ кажи и на тия - вносните упшики също да си идат , па тогиз шъ и по-честно, нъл тъй .?. ми тъй, дье . другото ние чиестно, сал на иднитье да хортува.
2
2
 
14
 
! Отговори
Den Haag преди 12 години
Мисията на Анан е сценария в Либия.Тука обаче целта е иранският газ, иначе няма Набуко
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мисията на Анан е обречена защото това е близкия изток а там никога няма мир било Сирия Ирак или Палестина.