Додик сменя името на Сребреница, никой не бил загинал там

На хората им било писнало от лъжите
3 юни 2024 11:41, Нели Христова
82
Додик сменя името на Сребреница, никой не бил загинал там
Снимка: БГНЕС

Президентът на босненския ентитет Република Сръбска Милорад Додик смята да промени името на община Сребреница, съобщи "Сараево Таймс".

Кметът на Сребреница Младен Груичич, който е от Алианса на независимите социалдемократи (АНСД) на Додик, потвърди, че в "общинските и партийните органи" се обсъжда стартирането на инициатива за промяна на името на община Сребреница.

"До следващата седмица ще сме определили конкретните стъпки, които ще трябва бъдат осъществени", каза Груичич, без да дава подробности за причината за стартирането на инициативата.

На 30 май Милорад Додик, заяви пред белградската телевизия Happy, че в Сребреница на 11 юли "никой не е загинал, никой не е бил убит, на 11 юли не е имало никакви операции".

"Ето защо някои наши хора от Сребреница казват, че им е писнало от лъжите за всичко това и сега са започнали инициатива за промяна на името. Сребреница не трябва да се нарича Сребреница. Общината трябва да получи друго име, така че ще видим как ситуацията ще се развие", каза Додик.

На 23 май Общото събрание на ООН гласува и подкрепи Резолюция за геноцида в Сребреница. По този начин 11 юли беше утвържден като "Международен ден в памет на геноцида в Сребреница".

През юли 1995 г. в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, избиха само за няколко дни над 9000 души. До днес са открити телата на над 8000 от тях. Те са погребани в местността Поточари край Сребреница. Това е най-голямото клане на цивилни в Европа след Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
2
 
! Отговори
Идеалист преди 3 месеца
Геноцдът, които е започнал през 1948 г. и завършва през последните 6 месеца, ше бъде ли признат от ООН?
76
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Виновните за геноцид да си затварят устата.
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми да го сменя. ООН ще актуализира името на резолюцията с новото име на Сребреница и готово хахаха
74
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо нацистите и сърбите са отявлени геноцидни гадове а останалите в историята не са? Защото имаме видео записи и снимки за техните деяния. Не могат да го потулят и да го скрият от историята. Затова и САЩ са геноцидни фашаги щото избиха 1млн цивилни в Ирак. 380 хил в Афганистан и 140хил в Сирия! Руснаците не са по назад с 200 хил в Чечня и кой знае колко в Украйна, Грузия, Казахстан итн. Времето ще покаже, но не могат да се крият, като едно време.
73
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Yasou Ratko Mladich Грци ослепеват 15 хиляди бг войници пленници.
72
1
 
6
 
! Отговори
Yasou Ratko Mladich преди 3 месеца
ИМА ГЕНОЦИД В КИПАР И В СМИРНА И ПОНТОС , НАПРАВЕН ОТ ТУРЦИТЕ ИСЛЯМО-НАЦИСТИ..= В КИПАР през 1974 год. НАД 35 000 ГЪРЦИ БЯХА УБИТИ...В СМИРНА И Регионис ИОНИАС = НАД 2 МИЛИОНА ЕЛЛИНИ са убити между 1914 и 1924 год....В ПОНТОС = НАД ПОЛОВИН МИЛЛИОН ЕЛЛИНИ-РОМЕИ - 500 000 !....БРАВО НА СЕРВИТЕ. БОСНА Е СЕРВИА !
71
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сръбски фашисти!!! ВЪН!
70
6
 
5
 
! Отговори
666 преди 3 месеца
никой не е убит бе, само около 9000 души мюсюлмани. кръвта им вика за възмездие.надминахте и чичо........
69
6
 
9
 
! Отговори
Катин преди 3 месеца
учите се от ватните ви събратя. далече няма да стигнете..
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сърбия и днеска мисли, че може да надделее над България и не ни връша заграбеното а даже претендира пак за Македония. Докато за Косово и Босна не смее че там са САЩ.
67
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БИХ е като Македония и Косово. Разделят България и Сърбия и ги скарват.
66
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сръбска република в БИХ, е геноцидна творевина.
65
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сръбска република в БИХ е геноцида творенина, както я наричат на сръбски език. Сърбие и руснаците са сепаратисти и неофашисти. Додих поне, да има малко почит към мъртвите, ако може.
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма град с това име - няма проблем. Хаха.
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И макетата така си сменят имена за да заличат историята, но историята си остава, независимо колко имена ще смените.
62
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Не сте прави -- Сталин идва след грабежа на цара който подарява Аляска на САЩ и избива милиони руснаци във ПСВ като войници. Така че Сталин се опитва да спаси какво е останало. Русия се дели на държави които се бият със Сталин и Украйна е такава.
61
0
 
6
 
! Отговори
ти си псевдоисторик! преди 3 месеца
До Историк Британия подписала ли е Райхщадското споразумение? То обвързва ли я по някакъв начин? Франция? Италия? Бисмарк? Англия е най-великата сила по това време. Стига да искаше, никой не я задължаваше да подкрепя австрийците и споразумението. ГЛАДСТОН и неговите пламенни речи ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ГИ? КАК СЕТЕ НБРИТАНИЯ ПРАВИ ЗАВОЙ НА 180 ГРАДУСА. Ти предпочиташ да си с фес, но Русия да не се договаря с Виена? Всичко или нищо, най-вероятно нищо и още кланета, както арменциет в Анадола?
60
3
 
4
 
! Отговори
Не сте прави -- преди 3 месеца
За Сталин и параноята му от къде се появява и за милионите избити и дали на това са го учили във семинарията не вярвам , но всичко това са факти . За мен това е болен човек докопал се до огромна власт има и много други такива самовластци ,обикновено това са диктаторски прояви на параноя .
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Историк Да но Австрия и Англия са пас и не участват във войната. А после зимат дела на Русия и разделят България и Сърбия. Защото и Сърбия е разделена че встрия заграбва Босна. Преди войната те се задължават само да не участват във войната но после може да върнат на България и Сърбия а те го заграбват или го дават на Турция. Значи не Русия крадне а Австрия и Англия.
58
2
 
3
 
! Отговори
Русия преди 3 месеца
Операция Гладио е кодовото име на терористична армия на НАТО, замесена в терористични атаки под фалшив флаг като част от стратегията за опозоряване на независмите държави от Съветският блок.Замесена в провеждане на политически терор, атентати, политически убийства, преврати, оклеветяващи кампании и т.н. Започва в началото на Студената война със създаването на мрежа от терористични формации паралелни на официалните, предназначени да извършват диверсии и да действат със сила срещу вътрешните запла