Гордановска положи клетва като президент на Македония и изпусна "Република Северна"

Тя ще пробива път на жените
12 май 2024 16:00, Стела Стоянова
138
Гордановска положи клетва като президент на Македония и изпусна "Република Северна"
Снимка БГНЕС, архив

„Ще пробия пътя на жените, навсякъде виждам умни и отдадени жени, които нося не само в ума си, но и в сърцето си“, заяви Гордана Силяновска в речта след полагането на клетвата като новия държавен глава на РС Македония.

„Ние, жените, можем да развием политиката като изкуство на невъзможното, а не само на възможното. Доверието е много важно и аз ще го оправдая. И не заради отговорност към партията, а защото съм заобиколена от много красиви жени. Но ние сме длъжни да помагаме на хората и да следваме ритъма на природата. Бих искала да направим крачка напред в представителството на жените в бъдещия състав на парламента. Неслучайно думите страна и Македония са в женски род. „Помогнете на жените народни представители да изразят това, което досега не са успели“, каза Силяновска.

Тя е първата жена президент на РС Македония.

В речта си тя на няколко пъти спомена президента на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, на когото благодари, защото само той е вярвал, че тя ще стане държавен глава.  „Ще бъда президент и на левицата, и на десницата. Аз ще бъда президент на всички граждани, няма да правя разлика нито по етнос, нито по религия, нито по пол, нито по каквато и да е разлика“, каза тя.

По-рано Гордана Силяновска положи клетва като президент на „Македония“ и не използва официалното наименование на страната Република Северна Македония. "Декларирам, че ще изпълнявам съвестно и отговорно функцията президент на Македония, като почитам конституцията и законите", каза тя.

Университетската професорка ще бъде шестият президент на страната.

На церемонията по встъпването й в длъжност не присъстваха, макар да бяха поканени, предшественикът й Стево Пендаровски и Бранко Цървенковски, който бе президент през периода 2004-2009 г. Техните столове останаха празни. В същото време на церемонията в Собранието дойдоха бившия президент Георге Иванов (2009-2009) и Вилма Трайковска, съпруга на загиналия президент Борис Трайковски, заемал поста през 1999-2004 г.

По-късно предстои предаването на президентския пост в резиденцията "Вила Водно". Силяновска ще се срещне четири очи със Стево Пендаровски, чийто мандат изтече днес. / БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: Гордана СиляновскаРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
4
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 4 месеца
Пилците се броят на есен-т.е. нови извънредни избори !!!
43
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако е верна на Путин, Гърция може да стане Южна Македония, а ние Източна!
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво на реакцията на посланика на Гърция. Поне те знаят как се защитават национални интереси. А ние ще слушаме ес и ще се навеждаме на всеки по-голям брат
41
1
 
9
 
! Отговори
давам и само : преди 4 месеца
6 месеца...и после оставка!
40
2
 
8
 
! Отговори
тази баба работи за: преди 4 месеца
ВЕТО !!!!...и крив макарон...
39
7
 
9
 
! Отговори
Алекса преди 4 месеца
Оставете на мира макетата ! Обърнете внимание на нашия слугинаж особено на 9 юни !
38
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Права е, че не е северна... Защото е западна! Аххахахаххаах!
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Вавилон, Китай, Бхарата (вие и казвате Индия)," - Ами ние не сме загубеняци, за рязлока от тебе.
36
4
 
21
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 4 месеца
Тези щом вече не искат да се Република Северна Македония, ще станат отново Бивша Югославска Република Македония или FYROM. И гърците ще се погрижат.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дърта комуниска и пенция влачи и заплата влачи :)))
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като е пропуснала Северна като нищо може да се окаже че не е легитимна и формално да не е встъпила в длъжност. Но както всичко в тази измислена държава дори тук не спазват правилата. За пореден път тези се излагат.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 31 - Все тая ...
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Олеее как можеее ... Тази ужасяваща и зла жена, ще бъде отхвърлена моментално на международно ниво!
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Новоизбраният президент на Република Северна Македония се казва Гордана Силяновска-Давкова. Нарочно ли написахте в заглавието друга фамилия?
30
3
 
7
 
! Отговори
татар окупатор преди 4 месеца
бобСмилянова се издъни якооо...щяла да наблегне на жените....ЛЕСБОС не беше ли гръцки остров?
29
7
 
3
 
! Отговори
Двете преди 4 месеца
Най-*** племена -:македонци и българи :компенсирани ориенталски аборигени, на които целия свят им е виновен, че са западнали и некадърници, а не самите те! Нещо да е произлязло от тези две територии освен, мизерия, смъртност и обезлюдяване?? НЕ
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като президент първата и единствена задача е да слугува на британо американските си господари
27
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хич не ми пука за тая измислена държава, как ще се казва. Гърците ще се заядат обаче. И един акъл към българския слугинаж, който ни разоръжи бързо, заради Украйна. Ние интерес в Украйна нямаме. Но, понеже и оръжия и армия нямаме, в момента и Македония ще ни победи. Армиите пазят именно от съседите, че днес отношенията са едни, а утре други. Преди чакахте на Варшавския договор, сега на НАТО А, кога на себе си ще чакате. НАТО не взима страна. Вижте Турция и Гърция. А съюзи се разпадат лесно.
26
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За Гърците Македония стана Северна Македония, но за мен си е Западна България.
25
9
 
5
 
! Отговори
IT Pro преди 4 месеца
На нея като президент първата й работа е да си защитава държавата, не виждам какво се чудите. На мен лично ми е чудно ако имате познати македонци (аз имам и колеги) дали някога сте ги наричали в лицето "северомакедонец"?Така че нея я оставете, ние да си гледаме нашата държава, аз лично като гледам целия *** като почнеш с президента и минеш през парламент и правителство въобще не се чуствам горд. А за македонците - история и отношения не се оправят лесно, това си иска време