След изборите нов проблем пред Ердоган: Успехите на ислямистите

Ислямистки съюзник, превърнал се в съперник, се оказа ново главоболие за турския президент
29
След изборите нов проблем пред Ердоган: Успехите на ислямистите
Снимка: БГНЕС

Ислямистки съюзник, превърнал се в съперник, се оказа ново главоболие за турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който се бори да затвърди властта си след историческото поражение на местните избори.

Ислямистката Партия на новото благоденствие, която получи повече от 6% от гласовете на изборите в неделя, подкрепи преизбирането на Ердоган за президент преди 10 месеца, но този път проведе агресивна кампания срещу неговата Партия на справедливостта и развитието (AK). Промяната допринесе за съкрушителни победи на опозиционна Републиканска народна партия (CHP) в Истанбул и други големи градове, както и за безпрецедентни навлизания в бивши крепости на формацията на Ердоган, пише в свой материал Bloomberg TV Bulgaria.

В резултат на това 70-годишният Ердоган е изправен пред задълбочен контрол на щетите, докато се бори с най-дълбоката криза с разходите за живот в Турция от десетилетия насам. Предизвикателството пред него е да се съсредоточи не само върху възраждащата се CHP, която е неговият традиционен главен политически противник, но и върху онези от собствената му консервативна база, които се преориентираха към Партия на новото благоденствие.

Още по темата
Ислямистите се отдръпнаха от президента на фона на продължаващата война на Израел срещу "Хамас" в Газа и на митинги на Партията на новото благоденствие протестираха срещу правителството, което продължава да търгува с Израел. Ръководена от Фатих Ербакан, 44-годишния син на първия ислямистки премиер на Турция, покойния ментор на Ердоган Неджметин Ербакан, партията се превърна в глас на благочестивите мюсюлмани, които се противопоставят на смъртта на хиляди палестинци, както и на турските икономически трудности и корупция.

Правителството на Ердоган отказва да намали значително търговията с еврейската държава и е малко вероятно да го направи в отговор на критиките на партията. Междувременно промяната в паричната политика, насочена към повишаване на разходите по заемите, все още не е успяла да укроти необузданата инфлация, която се очаква да достигне своя връх от 70% през следващия месец, тъй като цените на основните хранителни продукти продължават да растат.

"Разочарованието от икономиката предизвика забележимо преориентиране на избирателите на партията на Ердоган към Партията на новото благоденствие, което въплъщава ислямисткото наследство на Ербакан", казва Теммуз Игит Безмез, консултант в Истанбул Икономикс. "Партията на новото благоденствие се утвърди като надеждна алтернатива на Партията на справедливостта и развитието".

Оферта за удължаване

Въпреки че Ердоган има мандат да остане на президентския пост до 2028 г. - официално последният му мандат - промяната в политическия пейзаж означава, че той може да се затрудни да извърши необходимите маневри за удължаване на управлението си. Президентът се нуждае от поне 360 гласа в 600-местния парламент, за да свика предсрочни избори или да инициира референдум за нова конституция, а в момента той и националистическият му съюзник не разполагат с толкова депутати.

Според запознати Ердоган може да бъде принуден да се откаже от някои от изпълнителните си правомощия и да направи отстъпки, за да се опита да спечели нови политически съюзници в парламента. Той може да потърси съюзи с три други партии, сред които Партия на доброто, Партия на щастието и Демокрация и напредък, които се представиха изключително слабо на местните избори, но запазват контрол върху 73 места, казаха тези лица, като помолиха да не бъдат назовавани поради поверителността на въпроса.

Заместник-председателят на Партията на новото благоденствие Суат Килич заяви, че критиките на партията му към лошото управление на икономиката от страна на правителството, както и обвиненията в подкупи, корупция и екстравагантни разходи са ключът към успеха.

"Критикувахме негативите по отношение на икономиката и тръжните процедури", каза Килич в интервю. "Обещахме да предотвратим показността и корупцията."

Самооценка

След поражението си Ердоган обеща да преразгледа политиките на партията си и се очаква да пренареди водещите членове на правителството, за да заздрави връзките си с електората. Той вероятно ще търси и начини да възстанови връзката на правителството и партията си с обикновените избиратели, като подобри връзките на местно ниво.

"Дори затварянето на книгата за изборите, която изморяваше страната ни, народа ни и икономиката ни през последната година, е голяма печалба", заяви Ердоган, когато се призна за победител в неделното състезание. "Важно е всички ние да използваме добре това време заедно".

Президентът обеща да запази настоящата икономическа политика под ръководството на финансовия министър Мехмет Шимшек, за да се опита да се справи с инфлацията, като заяви, че очаква положителни резултати през втората половина на годината. Това е задължително, ако той иска да възстанови намаляващата си популярност.

"Ердоган вероятно ще продължи да подкрепя политиката на Шимшек в краткосрочен план, като същевременно ще изисква бързо възстановяване на икономиката", казва Емре Пекер, директор за Европа в Eurasia Group.

Още икономически новини и анализи четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от Балкани
Стреляха по македонски кмет, шофьорът му се бори за живота си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва да се оценява политиката по реалността а не по партиен интересВсяка партия навсякъде има свои интетеси,но когато те се различават или отклоняват от интетеса на Държавата в която функционира пратията,се счита за предателствоКоя партия в Република Турция е загърбила държавния им интерес?Нелепо и не правилно е да се смята,чеР.Турция е с имперски амбиций,като Османската Империя,защото от 100години е в границите си и няма признаци за териториални претенций към съседни страни. Такива са фактите
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Държавата Турция е Парламентарна Република и е светска.Всеки има избор да бъде такъв какъвто иска,стига да не нарушва законите.И е смешно да се обвинва само Президента им във всички грехове.И икономически не е толкова зор,колкото се опитват някои да я представят.Щом и самият Бил Гетс,вложи капитали там,значи,че нещата не са толкова зле.Плюс това е членуваща и в НАТО.И външната им политика е в интерес на Република,а не на отделни личости,както е в БГ.Та къде е по-зле?
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Държавата Турция е Парламентарна Републикани е светска.Всеки има избор да бъде такъв какъвто иска,стига да не надушва законите.И е смешно да се обвинва само Президента им във всички грехове.И икономически не е толкова зор,колкотонсе опитват някои да я представят.Щом и самият Бил Гетс,вложи капитали там,значи,че нещата не са толкова зле.Плюс това е членуваща и в НАТО.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Запада и конкретноСАЩ с преврат не успяха,но с купуване на вота е вероятно да разклатят сериозно,политическата стабилност в Р.Турция.Неуместно е да се оценява само по тези избори за състоянието на РепубликататаТова всъщност е и начина на функциониране на демокрацията.Безспорен факт е че демокрацията там,въпреки опитите от вън да бъде разклатена,функционираКолкото до корупцията,има я навсякъде,но вТурция,тя е ограничена а не повсеместна,като в БългарияТук всеки докопал се до власт е корумпе.Факт
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Запада и конкретноСАЩ с преврат не успяха,но с купуване на вота е вероятно да разклатят сериозно,политическата стабилност в Р.Турция.Неуместно е да се оценява само по тези избори за състоянието на РепубликататаТова всъщност е и начина на функциониране на демокрацията.Безспорен факт е че демокрацията там ,въпреки опитите от вън да бъде разклатена,функционираКолкото до корупцията,има я навсякъде,но в Турция,тя е ограничена а не повсеместна,като в БългарияТук всеки докопал се власт е корумпе.Факт.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Рано или късно диктаторите изгубват избори след като са избили хиляди невинни хора вкл.от своите народи, а колко повече от други. И всичко им е само за пари и власт да ограбят все повече и повече чрез измами и терор основните оръжия на диктаторите а резултата е геноцид на своя и на др. народи. Така че демокрацията е най-добро решение за държавите, стига да не е мнима и да не се използва от диктаторите да си узаконяват своите беззакония като корупция, далавери, терор които приписват на жертви
15
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
султанът е по зле от баидън аишето му помага да пусне бюлетината не може да улучиотвора походката му е много забавена изобщо движенията му са много ограничении трудни за изпълнение
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Каквото си посееш, това ще жънеш.
13
3
 
7
 
! Отговори
Българинъ преди 3 седмици
Ислямисти са заменяни само с по-радикални ислямисти. Туркието фалира като заложи на исляма и Иран. Всички останали и биха шута - от Европа и Америка до Русия и Израел. Без работа, без туризъм, с обезценена лира и итрицифрена инфлация. Хак да им е!
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 9Много точно казано. Има надежда за света когато тези дъртаци си отидат един по един.
11
7
 
8
 
! Отговори
ТРАУР ЗА РЕЗНЯЦИТЕ преди 3 седмици
Проблемът на Турция са турците! Трябва да се изчисти тази земя от азиатските навляци и европейските дьонмета и да се засели с хора които да доразчистят терена както се прави в Израел. Само тогава ще човечеството ще види нещо смислено от Анадола, съсипан и превърнат в пустиня от нехората!
10
0
 
11
 
! Отговори
Фармацевт преди 3 седмици
При най-малките болежки, започвайте да пиете хапчетата от телевизора, ако искате да оживеете. Не бе, бъзикам се. Ако искате да оцелеете, не пийте никакви хапчета, освен ако не сте на умирачка. То се усеща - ако нещо не ви е както трябва и усещате че това е животозастрашаващо, потърсете лекар. Но не за болка в гърлото. Ако ви липсва някой орган или сте в катастрофа, или сте се нанизали на ръждив пирон - тогава ви трябва лекарска помощ. Иначе не. Тялото се лекува само по-добре от всеки доктор.ФАКТ
9
1
 
15
 
! Отговори
Антибиотици? преди 3 седмици
До Умни българи. Преди ерата на антибиотиците, всеки който малко по-сериозно се е простудил през зимата е умирал от пневмония. Тя е била подобно на рака със 100 % смъртност преди антибиотиците. Дори един американски президент е починал от същото след простуда по времето на клетвата и встъпването си в длъжност. Просто са нямали с какво да го спасят. Както и всяко банално убождане на крака е завършвало или със смърт или с бърза ампутация преди това. Зъбните инфекции са свършвали със сепсис.
8
8
 
5
 
! Отговори
Умни българи преди 3 седмици
Продължавайте да давате на децата си антибиотици и имуностимуланти, за да оглавим и класацията за най-болнава нация. Имаме време - за 10-15 години може да постигнем и тази цел.
7
2
 
27
 
! Отговори
Йениден рефах преди 3 седмици
Ердоан дойде преди 20 г на крилете на онеправданите. Самият той беше такъв, хрисим, с невинна усмивка. За 20 г забогатя неимуверно, обгради се от една клика, която го подкрепя. Но народа отдавна не е зад него както беше. И използва религията за влияние, но на приказки. Нищо не предприе срещу Израел. Катар му дава пари, но тези пари ще се връщат. Идееологията му е на братството с арабски произход. А ислямистите, за които се говори са местни. Ербакан беше инженер и умен мъж, националист-ислямист.
6
2
 
15
 
! Отговори
ммм, не позна! преди 3 седмици
До Анонимен 4. Изобщо не е прав Вескуту! Няма да има никакво съперничество Русия-Турция заради България. Защото тя вече е американско протеже. И в американската сфера на влияние. Не смятам, че Америка е готова да дели с Русия и Турция, това което е вече само нейно.
5
2
 
11
 
! Отговори
Hahhah преди 3 седмици
Загуба на време е да ни затрупвате с информация как Ердоган или Путин могат да паднат с избори. Тези ги сервирайте на руснаците и турците, не на нас. Плийс. Това е смехотворно. Търсите хора, които са евроатлантици (демек най-добре образованите българи) и очаквате да се хлъзнат по просташката нища да плюят по руския и турския диктатор. Това не е сериозно. Даже е обидно. Как може да очаквате сега аз да напиша нещо против Ердоган, в такъв контекст?! Това е обидно за мен. Не за него.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Веско до някъде е прав за съжаление.
3
14
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 седмици
За да се разбира от политика трябва да се знае. И това,което се знае,че дори се загатва в тази статия е,че Ердоган има интерес от това пренасочване на гласовете ,защото Турция влиза в една нова фаза. Един пример ! България е управлявана от Анкара и към тази дата Българите няма как да се освободим от рускотурската хватка. Ердоган просто даде ход на една следваща фаза. Съвсем скоро Русия и Турция ще влезнат в конфликт заради България,защото всеки от тях иска да е за него. Цел еБългария без българи
2
31
 
10
 
! Отговори
тойе без конкуренция преди 3 седмици
Ердоган е голям турски държавник и политик. От световна класа. Продължител на делото на Ататюрк. Цяла Турция го подкрепя и гласува за него. Смятам, че той ще се справи с всички предизвикателства в политиката.