За 85% от сърбите насилието над жени е личен проблем

Повечето хора в Сърбия смятат, че не бива да се намесват
8 дек 2023 11:45, Елка Василева
69
За 85% от сърбите насилието над жени е личен проблем
Снимка: архив, БГНЕС

Около 85 процента от сръбските граждани смятат, че насилието над жени е личен проблем, каза днес съветникът в сръбското Министерство на културата Гордана Предич, цитирана от белградската агенция Бета.

На конференция за борба срещу насилието над жени вчера Предич посочи, че повечето хора в Сърбия приемат домашното насилие като личен проблем, в който не бива да се намесват.

„Преди да се стигне до фемицид, трябва да съобщим за насилието, а не да го игнорираме“, допълни тя.

Според нея „голям товар“ за жените е „неплатената работа“ и това, че губят двойно повече време от мъжете в изпълнение на битови задачи в дома.

„Икономическата зависимост на жените е проблем. Те прекарват време на официалната си работа и още от два до четири часа всеки ден се занимават с домашни задължения. Тази работа на месечно равнище възлиза на около 546 евро по груби сметки. Заради домашните си задължения жените не могат да се образоват допълнително и да се посветят на себе си“, отбеляза Предич.

Тя допълни, че в селата проблемът е още по-силно изразен. По думите ѝ три от четири жени по селата работят без заплащане.

Конференцията „Ключови предизвикателства пред равенството между половете в Сърбия: борбата против насилието над жени и признаването на неплатената работа“ е част от кампанията „16 дни на активизъм против насилието над жени“, свързана с международния ден за елиминиране на насилието на жени на 25 ноември.
(БТА, Симона - Алекс Михалева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 60 Онзи е написал комантар N3. Не знам защо изчезна отговорът ми до теб, който качих преди малко.
64
0
 
1
 
! Отговори
До 54 и 55 преди 5 месеца
Явно не съм разбрала какво точно сте имали предвид. Просто разсъждавах, какво ще е това нещо, което наричат "неплатена работа".
63
1
 
1
 
! Отговори
Пример от живота преди 5 месеца
До Анонимен 51 Познавам семейство, в което съпругът беше заболекар и наистина печелеше много. Жена му е инженер по образование, но е работила малко, защото решиха, че ще е по-добре тя да се грижи за дома и детето. Паралелно с това му чистеше кабинета и ходеше да му купува всичко, от което той се нуждаеше за работата си. Той пък й внасяше осигуровки като на помощник. Но след известно време спря да ги внася. Той почина внезапно. Тя тогава беше на 58 г. без да има осигуровки дори за половин пенсия
62
2
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 5 месеца
Не бива да се намесват, докато не го отнесат, след което стават най-големите "активисти". Типичната балканска *** ьовщина, докато не пострадаш лично и пряко не ти идва акъла, а на по-глупавите дори и след това не им идва акъла.
61
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Иване, била лягала с него, след като знаела за детето и жена му? А той не знае ли за тях, или други да мислят за неговото семейство, а? Мнооооого си ограничен, бе......
60
0
 
3
 
! Отговори
До ххх /12/ преди 5 месеца
Там, където не плащат на питечката, само защото не е ходила на училище и още на 12 г. е започнала да ражда през година, през две. Там, където всеки човек - и мъжът, и жената - поемат цялата отговорност за децата си, за семейното благополучие и за собствената си съдба. Там чоешките ценности са на пиедестал. Защо трябва да се възхищавам на неграмотната, която е произвела 1-2 дузини себеподобни, които ще лежат под сянката на дърветата или ще скачат по клоните им и ще чакат от мен социални помощи?
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 58 - Плс, кажи кой номер е коментара, че да се посмеем на тънкпишковците, които соро ще бъдат направени тотално ненужни от технологичния ни напредък!
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 56 - Охооооооооооо .... Ти си ги итървал. Ами как ти се стурва "трансфоб", "институциализиран расизъм", "кутлурен марксизън", "колиниална идеология" за страни, котио нямат колиции дори, "обществен шовинизъм" и други думи, за които се налага, да дописват глпсоти в речниците през половин година.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Балкански мачо - Смени ли си компреса на главата? И да не забравиш да вземеш хапчето навреме!
56
0
 
0
 
! Отговори
46/47 преди 5 месеца
Няко ме хети, ама да е жива и здрава!
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
фемицид??? - къв е тоя термин, това е геноцид на д жени ли? ей, колко сте изобретателни..
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До До Анонимен 41 - Сърбия и фирмите на мъжете? Пич ... Имат предвид домакиска работа.
53
2
 
1
 
! Отговори
43 преди 5 месеца
"По-долу N43 е прав. Има труд, за който не получаваш заплата, но имаш доходи от него. Затова написах, че в такива случаи трябва да се внася осигуровка." - А не, не, не! Това съм ТВЪРДО ПРОТИВ, да го правиш. Не получваш ли финансови доходи, никакви облагания! Ако жената иска, да говори с мъжа си и да се внася фиктивно, ама без такива изисквания, че лъха на мега комунизъм ...
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
че то това си е светата троица на сърбите, в тяхната про=ста=шка култура е сърцевината: бой- аеане и сръпска музика!
51
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Имат предвид денонощен слугинаж в кухнята, пране, гледане на старите, на малки деца, миене, *** и пр. а не фирма на съпруга.
50
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами леля беше така. Мъжът се извъди паралия, нашата хоцкае наляво надясно с братовчеда, полсе с малката братовчедка, ама като търгнаха по градини и ясли, нашата дирекнто каза "не ми се работи", въпреки, че имаше диплома, беше работил няколко години преди това и то с добри пари и накара чичака, да внася осигуровки. Сега нашата има 12 години стаж, като управител, без дори да е влизала с офиса. Ама за това се изисква, мъжът ти да е наврян по фирмите още от дядо си, дето беше ДС.
49
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
По-големи пр.остаци от другите балканци.....
48
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 41 преди 5 месеца
Свекървата може и да не живее толкова, но снахата да е работила като домашна помощница и после да я изгонят. Но ако свекървата е била на 45 г., когато е оженила сина, може да живее още 35 г.? Написах това само като евентуален пример. По-долу N43 е прав. Има труд, за който не получаваш заплата, но имаш доходи от него. Затова написах, че в такива случаи трябва да се внася осигуровка. Но пак не знам дали в Сърбия имат предвид неплатената рабработа на жена в сел.стопанство или във фирмата на мъжа й
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Тази работа на месечно равнище възлиза на около 546 евро по груби сметки." - А аз, каот мъж, който живее сам, като понякога приятлеката идва, за вечеря и филми, но винаги си чисти и готви сам, не хабя ли по 546 евро, под формата на труд или аз не се боря?
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Тази работа на месечно равнище възлиза на около 546 евро по груби сметки. Заради домашните си задължения жените не могат да се образоват допълнително и да се посветят на себе си" - СПРЕТЕ БЕ! Спрете се с тая изpoдщина, да се "образвоаш доплнително" по 5 пъти след висшето си, да сменяш работат през 1-2 години! Какви са тея глупсоти! Хората искат, да си ходят на работа, за кяотоа са учели, да си взимат парите и да си живеят живота, а не да се блъсат по 20 часа на ден!!!!