Климатични промени повличат Черно море към смъртта

Учен предупреди, че тенденцията не може да бъде преобърната
90
Климатични промени повличат Черно море към смъртта
Снимка: БГНЕС

Поради опасността от засушаване, недостатъчните снеговалежи и повишаването на температурите над сезонните норми морският живот в Черно море е засегнат неблагоприятно, а броят на рибите е намалял.

Това предупреждение отправи един от най-известните турски геолози проф. д-р Осман Бекташ, предаде БГНЕС.

Според него „глобалните климатични промени са започнали да повличат Черно море към смъртта“.
„Черно море има уникална структура. То се състои от три слоя. Горният слой е среда с височина до 50 метра, с много кислород, където живеят морски видове. Под него има студен междинен слой с температура от 8 градуса по Целзий.

Под междинния слой, на дъното, има среда, в която преобладават токсични газове и не живеят никакви същества“, подчерта Бекташ.

Във водите под 150-200 метра няма кислород и дъното на морето е запълнено със сероводород, а средният слой на водите играе жизненоважна роля за постоянното охлаждане на горния слой и действа като „климатик“, каза още той и добави: Тъй като горният слой, нагрят от слънчевите лъчи, се охлажда от студения среден слой отдолу, той постоянно е богат на кислород и има циркулация. След 60-те години на миналия век обаче този среден слой започна да губи свойствата си поради глобалното изменение на климата. С намаляването на студените води, идващи от север, този слой постепенно започна да отслабва.

Според него „в бъдеще долният слой, богат на токсични газове, ще се смеси с горния и ще застраши живота над него“. Проф. д-р Осман Бекташ смята, „че тази ситуация не може да бъде спряна или обърната“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: Чено море
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
20
 
! Отговори
Народопсихология преди 11 месеца
Мутри хотилиери ,незаконни строежи,кантонерки управителки ,курорти без канализация и пречиствателни станции-Бай *** прави туризъм.Контролиращите чиновници на минимална заплатка чака некой лев екологията е за балъци си вика дай парата тука ,че дъщерята бютрентка трябва пара за хеликоптер на изпращането...
48
1
 
15
 
! Отговори
Death valley преди 11 месеца
Тук броят врабчетата, а в Турция - рибите.
47
2
 
30
 
! Отговори
Стамболов преди 11 месеца
Изсичат горите, изливат отпадъци и химикалите във водите, иначе кравите дето пръцкали метан били виновни и трябвало да ядем бубулечки.
46
5
 
21
 
! Отговори
Екоцид преди 11 месеца
Основния проблем на Черно море е изливането вечер на шахтите на хотелите в морето напрово на брега.По документи шахтата с фекалии се извозва с цистерни до канал,но реално по тъмно се изпразва в морето.Получава се задушаване на живите организми и цъфтеж.Пред хотела камъните са кремави със слузести бактерии отстрани са си обрасли с водоралсили.А глобалното затопляне го измислиха коорпорациите иначе си секът Амазонската джунгла с темпове -площ една Холандия всяка година Гълфстрийма спира без нея...
45
9
 
13
 
! Отговори
НеолибераленТроцкист преди 11 месеца
"Тази ситуация не може да бъде спряна или обърната" като започнете да ядете насекоми, унищожите земеделието и животновъдството, не раждате деца и карате електрически автомобили. Отходните води на черноморските хотели, които се изливат в морето, нямат никакво влияние.
44
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не разбирам как едно море може да има височина, а не дълбочина.
43
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поредния (Иде от ) вестител на "апокалипсиса".Страшно много такива се навъдиха напоследък. А наи страшното е ,че всички тези са гордо окичени с титлата учен.Майтапа е пълен.
42
3
 
3
 
! Отговори
Коко до Боко: преди 11 месеца
"Не се обеснявай, ами заставай на буквата Г."
41
5
 
2
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ сексове 18+ преди 11 месеца
Кирча нaдyпи Бокича.
40
13
 
22
 
! Отговори
Дайте да си го кажем преди 11 месеца
Предпочитам да управляват Коко и Боко, пред това Костя да вземе властта, да ни изкара от НАТО и ЕС, да девалвира лева, хиляди невинни да влязат в затвори, да изпаднем в международна изолация, хиляди да умират от глад и да живеят в мизерия подтиснати в робство на руския ботуш.
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вместо да се занимава с Черно море, известният турски геолог да си гледа разломите по Анадола. Че те по-скоро ще повлекат Турция към същото, което той предрича за Черно море.
38
5
 
20
 
! Отговори
Нали Беше преди 11 месеца
Глобално Затоплане, обаче сега като имаме най-студеният Май от 100 години насам, веднага станаха "Климатични Промени"! Лъжи и Измами!!
37
2
 
16
 
! Отговори
Предприемач преди 11 месеца
И Босфора щял да се затвори от гигантския катаклизъм. Ще трябва да предприема да местя яхтата си по суша . Един мой работник каза че и той щял да си предприеме местенето на неговия в крачола.
36
17
 
6
 
! Отговори
Уау преди 11 месеца
Най накрая една добра новина, затваряйте я тази тоалетна вече, че няма много смисъл от нея
35
2
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
До Анонимен/23 "Рибите намаляват, защото турските калканджии..." - преди 4-6 години "турските калканджии" пуснаха над 20000 малки калканчета в Черно море (може и всяка година да пускат, не знам). ТИ, колко пусна?
34
8
 
13
 
! Отговори
Пешо от с.Мечка преди 11 месеца
То и Дунава пресъхва лека,полека....Има много показатели че живота на Земята ще изчезне много по бързо отколкото си представяме.
33
5
 
0
 
! Отговори
Do 35 преди 11 месеца
Ти помеже също се изявяваш като разбирач, трудно ще ти се обясни
32
13
 
20
 
! Отговори
Бай Миле преди 11 месеца
Американските планове вече почват да жънат успех. Ние трябва да си идем, за да живеят те!
31
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Възмутен, пропаднал копейко, а руските бомби и отрови викаш, му оказват много плодородно влияние! Ах че не си ми пред очите...
30
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мислех че е от презастрояването, а то климатът бил крив.