Патриарх Максим и след смъртта си засрами сръбските владици

Гонейки материалното, забравят, че скромността е основата на християнството
13 ное 2012 22:16, Елка Василева
119
Патриарх Максим и след смъртта си засрами сръбските владици
Патриарх Максим. Снимка: архив, БТА

Българският патриарх Максим и след смъртта си успя да засрами повечето български, а и сръбски владици, пише сръбският вестник „Прес“.

По повод отвореното завещание на патриарх Максим изданието посочва, че за 40 години Максим не е придобил нищо за себе си, защото не е имал лична банкова сметка, нито автомобил, апартаменти, вили, земя... Цялото му „богатство“ се състои от много стар ръчен часовник и пишеща машина, която купил през 1968 г. Пари също не са открити, тъй като от месечната си заплата от 680 лева оставял по 100 лв. за лични нужди, а останалата част десетилетия наред давал на дом за деца с увреждания в София, като за това почти никой не е знаел.

Източници на „Прес“ казват, че списъкът с ценни неща в завещанието на някои сръбски духовници би бил много дълъг. Според социолога на религията Мирко Джорджевич завещанието на българския патриарх е отражение на неговия живот.

„Патриарх Максим беше известен със скромността си. За разлика от него в завещанията на някои наши владици биха се оказали богатства, на които биха завидели и много богати хора. Не е нормално парите на бедните вярващи да се оказват накрая обърнати в разкошни дворци или луксозни коли, с което най-известен е владика Качавенда и неговият дворец, който наричат сръбския Версай. Такова угаждане на тялото чрез комфорт и разкош не е добре и от духовна гледна точка“, казва Джорджевич.

Подобно е мнението и на религиозния анализатор Живица Туцич.

„Епископите са земният образ на Исус Христос и винаги трябва да мислят дали той би се возил в такива луксозни автомобили или би живял в разкошни дворци. Ако нашите епископи са забравили, той е влязъл в Йерусалим на магаре“, казва Туцич.

„Резиденцията не трябва да е такава, че владиката да се срамува, но не бива да издава ненужен лукс, несъответстващ на времето, в което много хора са бедни“, смята той.

Според сръбския социолог Невен Цветичанин нито църквата, нито епископите са съобразили поведението си с обществената и икономическа криза.

„За някои владици като че кризата не съществува и те се изхвърлят с луксозни коли и правят нови Версаи, а от другата страна имат вярващи, които едвам свързват двата края. Като че в надпреварата за материалното сръбските владици забравят, че скромността е основата на християнството, което може да отблъсне вярващите. Затова ги съветвам да се вгледат в примера на патриарх Максим, само по този начин могат да убедят обществото, че за тях моралът е по-важен от парите“, казва Цветичанин.

Източник на „Прес“ измежду първите хора в Сръбската православна църква разкрива, че и в самата църква има разделение на материалисти и духовници, като първите имат надмощие. Източникът посочва, че сръбският патриарх Ириней не крие, че това много го тревожи.

„Прес“ публикува списък с колите на сръбски владици:

- Шабачки Лаврентие - „Ауди A6"
- Зворничко-тузлански Василие - най-ново „Ауди A6"
- Сремски Василие - „Мерцедес 200" E клас
- Банатски Никанор - „Шкода Супърб“
- Врански Пахомие  - джип „Компас спорт“
- Жички Хризостом - „Пасат"
- Тимочки Юстин - „Ситроен C 5".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Можем само да мечтаем и следващият ни патриарх по да се доближава да патриарх Максим по скромност, благост, интелигентност и присъствие.
72
15
 
4
 
! Отговори
до 91 преди 11 години
Написаното от теб, може да се отнася и за теб.Нещо искаш да кажеш или само си пишеш?Отделно има документи, където пише, че Т.Ж. е искал Максим да бъде избран.Има и документи доказващи, че изборът е фалшив.Моралът и нравствеността на покойния обаче бяха такива, че след като излязоха тези документи наяве (след 1989 г.) той не подаде оставка.Продължи да се кичи с титлата "патриарх".Типично за комунист.Живял съм в комунизма, който според теб "не съществува".Повярвай ми съществува и е гаден.
71
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не всички досиета бяха отворени.Досието на Максим беше потулено.Но бяха отворени навремето архивите на БПЦ и от там се виждаше, че изборът на Максим е фалшифициран.Фалшифицирани са бюлетините.Хората се прекланят пред един фалшив патриарх.
70
0
 
8
 
! Отговори
old smuggler преди 11 години
ДО 90-ИЯТ ***................ТИ СИ АБСОЛЮТЕН *** ТАКИВА КАТО ТЕБ С ПСИХИЧЕСКИ ОТКЛОНЕНИЯ ИМ Е ПРИСЪЩО САМО ДА СЕ ЛАЙНЯВЯТ ПО ФОРУМИТЕ....И СА МНОГО КАТО ТЕБ ТАКИВА ДЕТО НЕ РАЗБРАХА, ЧЕ НА ТОЗИ СВЯТ КОМУНИЗЪМ И ДЕМОКРАЦИЯ НЯМА И НЯМА И ДА ИМА
69
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунист, невярващ в Бога, поставен от Т.Ж. на поста.
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой не се интересува от истината.Медиите пишат нещо и всички им вярват.Забравят се фактите.И Тодор живков беше ''скромен'' и имаше само едни ''скъсани чорапи''.Все едно живеем в антиутопия.
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А,ако бащите и дедите ви са грешали,ви ще ги последвате ли?
66
1
 
0
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Някои защо мислят,че при "онази"власт,висшите клирици не се возеха в лимузини,не почиваха в резиденции и не ползваха всичките привилегии на избрани?На държавни разноски при това.Ще парафразирам,ако ми е позволено: на тази смоковица има гнили клони,ако не ги отсечем,цялото дърво ще заразят.
65
2
 
22
 
! Отговори
мирянин преди 11 години
Тоя пловдиския мазник трябва да го пребият с камъни, *** му ньедно, автопаркът му като на мутра.
64
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
след патриарх Максим май ни остана само отец Иван , дано и той да е жив и здрав дълги години и да помага на хората в нужда....За съжаление такива хора като тях се срещат все по рядко в днешно време...
63
1
 
46
 
! Отговори
87 преди 11 години
Днешните владици Николай и Кирил в сравнение с Максим трябва да се снишат да не и се дава публичност .Те не са за църквата
62
2
 
8
 
! Отговори
комунист преди 11 години
возилата на наште владици... какви са? като гледам колко са лъскави ефва ли ще да са втоеа употреба скромно возила да има за от точка А до точкаБ
61
4
 
13
 
! Отговори
Църквата преди 11 години
е отражение на държавата - чалга, алчност разврат и деморализация!
60
2
 
62
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
ТЕПЪРВА ОЩЕ МНОГО ИСТИНИ ЗА ДОБРИНИТЕ НА ДЯДО МАКСИМ-ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ ЩЕ ИЗЛИЗАТ. И ТОГАВА ГОВЕДАТА, КОИТО ГО ПЛЮХА ВИНОВНО ЩЕ СВЕДАТ ГЛАВИ И ЩЕ СЕ КАЯТ!
59
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо. Сега ще ги стигнем сърбите поне. Единия кандидат патриарх е с "евтин" Линкълн. Друг си е пристрастен към "Ролекс", на трети втората им кола е БМВ ... а колко помия изляха *** върху Максим.
58
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Патриарх Максим - последният стойностен българин в тази институция, който бе до нас в добро и зло и до последно не предаде вековните идеали на българския народ. Съхрани ги и ги изповядва до последно като пазител. Жалко, че няма на кой да ги предаде. Суетата и покварата на тези църковни мекерета дето остави след себе си, ще погазят чистата му памет и памета на целия ни народ.
57
3
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно изречение!БЛАГ СТАРЕЦ,........ДОСТОЙНО БЕШЕ НА ТОЗИ ПОСТ!ДА ПОЧИВА В МИР!
56
3
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво!Рядко срещано явление .... и то в Бг !Дядо Максим си отиде ЧИСТ ,----ПОКЛОН!
55
3
 
104
 
! Отговори
Гост преди 11 години
Несам вярвал , че ще мога да кажа за някой в България на висок пост в държавата евала. Дядо Максим и затвори устите на всички критици. Имаме нужда от повече достоини хора като него.
54
2
 
97
 
! Отговори
да преди 11 години
Нека никога да не забравяме как беше калян патриарх Максим,колко помия се изля по него,а той само мълчеше и се усмихваше.Нека да не забравяме никога тези времена и да се поучимот тях.И да не забравяме тези които го хулиха.