"Роби в Германия": Печелят зле, срамуват се да се върнат в страната си

Истории на експлоатирани източноевропейци
22 юни 2024 09:07, Александър Попов
335
"Роби в Германия": Печелят зле, срамуват се да се върнат в страната си
Снимка: БГНЕС

Те са от България, Румъния, Унгария. Идват в Германия с грешни представи. Печелят зле, работят при лоши условия. Срамуват се да се върнат обратно. Германски медии разказват истории на експлоатирани източноевропейци.

Германия привлича много хора от Югоизточна Европа, които си мечтаят за по-високи доходи и по-добър живот. Често обаче реалността се оказва много различна - много източноевропейци, тръгнали по този път, бързо разбират, че са експлоатирани. Две германски издания - обществената телевизия WDR и мюнхенският вестник "Абендцайтунг" - дават нови конкретни примери за това. "Дойче Веле" представя някои от тях със съкращения.

"Роби на системата"

Репортажът в "Абендцайтунг" ни пренася в приют в Мюнхен, където са настанени около 450 трудови мигранти от Източна Европа. По-голямата част от тези хора са румънци и българи, а почти всички от българите са от Пазарджик - град в Централна България, уточнява изданието.

Те работят всичко онова, което повечето хора, родени в Германия, не желаят да вършат: чистят, разнасят пратки, трудят се по строежите, мият чинии в ресторанти, работят в кланици. Те получават по-малко пари от хората с германски паспорт, просто защото не знаят друго: минималната заплата в България е 2,85 евро на час, а в Германия - 12,41 евро.

"Роби на нашата система" - така нарича тези хора управителката на приюта в Мюнхен Андреа Гарлонта. Без да си дават сметка колко точно е скъп животът в Германия, те си създават една фалшива представа от това, което някой им е казал или което са прочели в интернет, казва тя за "Абендцайтунг".

"Тези хора са жертва"

Те идват с надеждата да печелят повече и на практика се жертват. Спят в общи, претъпкани помещения или на улицата. Лъжат ги със заплащането и обикновено им прекратяват договора веднага, след като изтече пробният им срок, а после пак ги назначават. Така обаче те губят част от правата си - като платен отпуск. На други пък им предлагат работа за по няколко часа на ден, а трети работят изцяло на черно.

Изданието разказва и историята на братята Виктор, Якоб и Егон - трима унгарци, дошли в Германия с надеждата за по-добър живот. Първи пристигнал Егон - преди 5 години, а по-късно го последвали и другите двама братя. Работили в склад и в ресторанти - "все гадна работа, най-малко по 10 часа на ден", казва Егон. "Целият съм разбит", уверява той.

Последно тримата работили в китайски ресторант, където започнали с миене на чинии, но после вършели всичко: чистене, обслужване, помощ в кухнята - за три евро на час. Спели на тавана над ресторанта - върху матраци на голия под с картони от кашони между тях, служещи за преграда. Шефът им често задържал заплатите за наем, разказва Егон.

"Отпред, където са масите за гости, любезно им се усмихват. Но отзад е ад", уверява 32-годишният унгарец. Работели по шест, а понякога седем дни в седмицата - без почивка, по десет или дванайсет часа на ден. "Бях толкова изтощен", казва Егон. Накрая той и другите двама просто искали да си тръгнат, пише "Абендцайтунг".

"Сега се страхуват да се върнат в Унгария като провалили се неудачници. Това е причината много от тях да остават тук", посочва Андреа Гарлонта. Самата тя е от Източна Европа - дошла е в Германия преди 24 години, когато била на 21. Не смятала да остава дълго, а само колкото да спести някакви пари и да се върне в Румъния. Но останала и сега помага на други трудови мигранти.  

Тя казва с тъга, че родината ѝ Румъния губи много квалифицирани кадри. "За строителни дейности по пътищата сега в Румъния назначават хора от Пакистан. Това са робите там", казва тя. А Ноеми Молнер, която също работи в сферата на помощта за мигранти, обобщава пред "Абендцайтунг": обикновено унгарците в Мюнхен работят на черно по китайски ресторанти, българите и румънците - често са по строежите, а африканците в Мюнхен са най-вече чистачи.

Как се живее без душ и тоалетна

Експлоатацията в Германия на работна ръка от Източна Европа беше тема и на последното издание на популярното предаване "Локалцайт" на обществената телевизия WDR. Зрителите научиха личните истории на Лорант Могер и на Емил Тома - и двамата от Румъния.

Единият работил като шофьор на камион. Работодателят му го регистрирал, но само фиктивно - реално Могер нямал жилище и живеел в камиона "седмици наред, без душ или тоалетна", разказа самият той в предаването.

Емил Тома пък работил две години в кланица - по 13 до 15 часа изключително тежък труд, всеки ден, без почивки. "Ако не успяваш да свършиш всичко, веднага те заплашват с уволнение", казва 51-годишният мъж. Изкарал две години така, след което получил сърдечен удар и вече не може да работи, става ясно още в предаването.

В него председателката на профсъюза DGB Аня Вебер потвърди, че несигурните условия на труд и дъмпингът на заплатите продължават да са сериозен проблем в много сектори на икономиката. От синдиката упрекват политиците, че правят твърде малко за решаването на тези проблеми. Синдикалистите настояват за прекратяването на експлоатацията на източноевропейските работници и за въвеждането на справедливи условия на труд за всички хора в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от Свободно време.
Седмичен любовен хороскоп за 24 - 30 юни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
някой като се върна от чужбина в БГто ако не носи парички поне за апартамент в центъра на София е поредния пропаднал и ще се срине в очите дори на най-близките си роднини! Това жена да му обърне внимание - забрави! А ако е жена, т.е не се е оженила за западняк има шанс ако е по-младичка, хубава и запазена. Тогава може да разказва че не им е пускала на германците.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каква България, тук само София се развива. В Търново ако не беше туризма щеше да погине, защото почти не остана индустрия, ИТ фирмите го прескачат и отиват във Варна или дори Добрич.
51
0
 
5
 
! Отговори
До 46 преди 1 седмица
Ти сигурен ли си ,че бате ти Боко е изпаднал от играта,те и ПП-ДБ така си мислеха,а после се наредиха и те на хранилката като не е целия кокал поне нещо да гризкат там около Боко и Компания,ама и те се наиграха
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То това са евроатлантическите "ценности" да експлоатираш и да грабиш. Ние самите бяхме накарани да участваме в това, докато демократите грабеха златото на Ирак, Афганистан и Либия, ние ги пазехме и легитимирахме грабежа...
49
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"ВЕДНАГА ПОВЯРВАХ ЧЕ В ГЕРМАНИЯ Е ПО-ЗЛЕ ОТ БЪЛГАРИЯ"Никой не казва, че е по-добре. Само ти казват, че Германия не е това което беше. Живота там не се заслужава ако работиш за минималната им заплата 12,41 евро на час.
48
0
 
12
 
! Отговори
поредната пропаганда преди 1 седмица
Тя Германия, че е изпята песен е ясно, но в БГ работиш за мизерни пари ако не си с гръб и протекции или роднина и приятел на някой важен. Масово, дори в големите Западни фирми на ключови позиции са хора без качества и нужното образование, но познати. На нас постоянно ни спускат *** лидери отнякъде си, без стаж по специалността. Разбира се те се провялат и сами напускат след време, но междувременно трупат опит и си получават големите заплати.Това е поредната пропагандна статия от БГ елита!
47
0
 
3
 
! Отговори
До 40 преди 1 седмица
Ами такива като теб единици ,а тоя си е мислил ,че в Германия парите растат по дърветата само минаваш и береш
46
4
 
10
 
! Отговори
бивш ИТ в Германия преди 1 седмица
само да ви светна че Германия е в РЕЦЕСИЯ. Т.е. пазарите са слаби, стоки залежават, правят се отстъпки. Ако търсят някого за работа,то наистина е някой нещщастник който го е закъсал и ще бачка кат алтав за без пари!
45
0
 
6
 
! Отговори
До 38 преди 1 седмица
Ако плащаше добре нямаше да търси, не всички в Германия работят за добри пари, ако на тези работи даваха добри пари и условия и немците щяха да работят там.
44
8
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 седмица
Абе я си стойте тука да ви управлява Делян Пеевски и Слави Трифонов, за бате Бойко нищо не казвам защото той вече не управлява и няма повече да управлява никога. Така каза. И Гуцанов да ви гуца... И Рунгел Радев да ви пее съветски частушки за война...
43
4
 
6
 
! Отговори
роб останал в БГ преди 1 седмица
Абе не знам колко е лошо там като някакви *** карат лъскави аудита и мерцедеси, а аз с Висшето от чужбина се возя с автобуса и работя за 1500 лева. Те или аз, кой е по-голям роб?! И ТУК В БГ МНОГО ОТ НАС СА РОБИ!
42
1
 
23
 
! Отговори
Ефрем преди 1 седмица
Преди години в Германия отиваш и печелиш марки и независимо дали ги събираш или пращаш в България правиш пари. Всичко беше чисто и перфектно. Бях там, знам и езика. Сега Германия е съвсем друга бира. Пълно е с некадърници и мързеливци от цял свят, пари почти не печелиш и живееш там за системата. Да не говорим за всекидневната им пропаганда по медиите която изкарва България държава от третия свят. Не, че сме нещо особено, но на фона на мароканци, кюрди, афганистанци, етиопци сме много добре.
41
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРМАНИЯ Е В ПОДЕМ, ТЪРСИ ОЩЕ РАБОТНИЦИ, СПЕЦИАЛИСТИ И ЛЕКАРИ
40
3
 
0
 
! Отговори
До 42 преди 1 седмица
Добре Стралджата ,ще им кажа , щото те не знаят и още картофите с бомби ги вадят
39
2
 
10
 
! Отговори
И в БГ сме роби преди 1 седмица
А колко сме експроатирани тук в България? Аз знам два чужди езика, като работя с единия. Имам висше от чужбина, от Западна държава. Работя за 1500 лева чисто в София. В София и въобще в България ако не си политик или ИТ ти плащат колкото да си платиш сметките и нищо не заделяш. Вършиш работата и на връзкарите, които получават големи заплати за клатене на краката. Масово, дори в големите чужди фирми е пълно с връзкари и парашутисти.
38
6
 
4
 
! Отговори
До27 преди 1 седмица
Аз си бачкам в Германия и съм доволен, щото вземам на седмица по 1400 и работя по 6 часа, ти като ти е кеф стои си в Германия на 1400 минимален надник и робувай, а е робе да миеш чинии и *** 12 часа за 1400 евра.
37
8
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 седмица
БЪЛГАРИТЕ В ГЕРМАНИЯ ПЕЧЕЛЯТ КОЛКОТО ГЕРМАНЦИТЕ, ТОЕСТ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО БИХА ПЕЧЕЛИЛИ В БЪЛГАРИЯ.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много от тези "успели" хора пишат тук и се хвалят.
35
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРМАНИЯ ТЪРСИ 5 МИЛИОНА РАБОТНИЗИ И СЛУЖИТЕЛИ. И ПЛАЩА ДОБРЕ.
34
2
 
9
 
! Отговори
Хи хи преди 1 седмица
Е тва е като идат нашенци на запад да цъкат с език колко е напред, а ние колко сме назад. А *** отзад им бърше лъната, за да може следващите и те да цъкат с език. Демокрация без робство няма, за едни е демокрацията, за други е робството !