Американски съд одобри споразумението на Асандж, пусна го на свобода

Това слага край на 14-годишната съдебна одисея
26 юни 2024 07:15, Елка Василева
17
Американски съд одобри споразумението на Асандж, пусна го на свобода
Снимка: архив, БГНЕС

Джулиан Асандж бе пуснат на свобода от Федералния окръжен съд на САЩ на о-в Сайпан, след като съдийката по делото одобри споразумението, сключено между основателя на "Уикилийкс" и американската прокуратура. С това се слага край на 14-годишната съдебна одисея на Асандж, съобщи Ройтерс.

"Работех като журналист и насърчих мой източник ми да ми предостави информация, за която се казваше, че е класифицирана, за да публикувам тази информация", каза той пред съда. "Смятах, че Първата поправка защитава тази дейност, но приемам, че това е било в нарушение на Закона за шпионажа", допълни Асандж.

Той бе осъден на лишаване от свобода за същото време, което вече е излежал в британски затвор и което ще бъде приспаднато от присъдата, така че създателят на "Уикилийкс" ще бъде пуснат на свобода.

"С тази присъда, изглежда, ще можете да излезете от тази съдебна зала като свободен човек", заяви съдия Рамона Манглона, след като Асандж пледира "виновен" пред съда, намиращ се в американската територия Северни Мариански острови. Той призна вината си по обвинението в заговор за получаване и публикуване на класифицирани документи, отнасящи се до националната сигурност на САЩ.

Вашингтон обвинява Асандж, че е откраднал и публикувал секретни документи от военните операции в Ирак и Афганистан и по този начин е застрашил живота на източници на американското разузнаване и на други хора.

След като се укриваше в продължение на 7 години в посолството на Еквадор в Лондон, еквадорските власти отмениха през 2019 г. решението си за предоставяне на политическо убежище. Това даде възможност на британската полиция да го арестува по искане на САЩ. Той прекара последните 5 години зад решетките, докато чакаше решението на британски съд дали да бъде екстрадиран в САЩ.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако Асандж беше направил същото в Русия, всички русофили в един глас щяха да обясняват, че е държавен предател и трябва да гн_ие в затвора, но понеже е изкарал ки_рливити ризи на САЩ го определят като борец за свобода. Аз също го определям като борец за свобода, но бих направил същото и ако Асандж беше изсветлил ки_рливите ризи на руснаците. И това го правя, защото не съм лицемер. Русофилите се оплакват от лицемерието на Запада, а аз по-големи лицемери от тях, мерещи с двоен аршин,не съм срещал.
10
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
Най-кефи аргумента "ако беше в Русия нямаше да е жив".... И като Русия е *** с външни тоалетни- прогресивния Запад какво е? Гестапо с вътрешни тоалетни и лъскав имидж.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Демокрацията се омаза с фекалии със случая Асандж. Сега евроатлантиците се опитват да трият акото, но реално го размазват и миризмата е непоносима!
8
6
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 3 месеца
Кажи нещо за Немцов, Навални и т.н., и пак си ругай американците.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Bзexa мy здpaвeтo. Фaшингтoнa тъй нaпpaй и cъc Cepгeй Aнтoнoв, ĸoйтo нecпpaвeдливo oбвиниxa в yбийcтвoтo нa aтлaнтиĸa Kapл Boйтилa. Cepгeй Aнтoнoв, Гoшy Mapĸoв, бяxa жepтвa нa Фaшингтoнcĸaтa тepopиcтичнa opгaнизaция Глaдиo
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съсипаха човек който им изкара мръсните ризи.
5
11
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Предател ! В Русията за такова нещо щяха да му резнат тиквето още първия месец !
4
2
 
8
 
! Отговори
Центаджия гей преди 3 месеца
Класифицирана информация за военните престъпления на краварските смръдни
3
15
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Ами човека да се радва, че е роден на Запад и го съди САЩ, че е изнасял класифицирана информация, защото ако това го беше направил с Мoрдор, досега я да е паднал от висок етаж, я да е пил полониев чай или да се е напръскал с Новичок
2
4
 
8
 
! Отговори
Русия преди 3 месеца
Фашингтонците колку такива погребаха. Убийците на двамата разкрили измамите на държавната фирма Боинг фанаха ли ги!
1
19
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Копейкииии, много ви поздрави от фалшивия Путин. Истинският е в хладилника. Асандж е на свобода, а Навални убит. Така е в азиатската джамахирия със сняг. Ай сиктир!