Франция с представител при встъпването на Путин?

Германия няма да праща никого на церемонията
44
Франция с представител при встъпването на Путин?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция ще изпрати посланика си в Москва на утрешната церемония по встъпване в длъжност на руския президент Владимир Путин за следващия му шестгодишен мандат, съобщи днес френски дипломатически източник. Германия, напротив, каза, че няма да бъде представена на събитието, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че решението на Париж предполага потенциално разцепление западния лагер, след като няколко държави, включително Естония, Латвия и Литва, решително се противопоставиха да дадат на Путин каквато и да било форма на легитимност и така потенциално да подкопаят усилията на Украйна във войната ѝ с Русия.

Полският посланик също няма да присъства на церемонията, предаде ТАСС.

Украинското министерство на външните работи призова днес международната общност да не признава Путин за демократично избран и легитимен президент на Русия, като се аргументира, че няма правни основания за това, съобщи Ройтерс.

Путин спечели с рекорден резултат на изборите през март, затвърждавайки и без това здравия си контрол над властта, отбелязва Ройтерс. Вотът бе произведен едва няколко седмици след като най-изтъкнатият му опонент Алексей Навални почина в затвора. Западните правителства осъдиха преизбирането като нечестно и недемократично.

„Франция ще бъде представена от посланика си в Русия“, съобщи френският дипломатически източник. Той допълни, че Париж е осъдил фона на потисничество, на който се е провел лишеният от истински избор вот, както и организирането му в украинските територии, окупирани от Русия, което Франция смята за нарушение на международното право и на Устава на ООН.

Френско-руските отношения се влошиха през последните месеци, след като Париж засили подкрепата си за Украйна. Миналата седмица президентът Еманюел Макрон не отхвърли възможността за изпращане на войници в Украйна, заявявайки, че ще приеме това за реална възможност в случай, че Русия пробие украинския фронт и Киев поиска подкрепа.

Германия заяви, че няма да изпрати представител на церемонията по встъпване в длъжност на Путин. Балтийските държави, които нямат представители в Москва, също категорично отхвърлиха възможността да присъстват на церемонията.

Двама европейски дипломати заявиха, че не очакват САЩ да изпратят представител по случая, макар и Вашингтон да не е давал публични коментари по въпроса.

„Вярваме, че изолацията на Русия и особено на нейния престъпен лидер трябва да бъде продължена“, заяви литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис. „Присъствието на инаугурацията е неприемливо за Литва. Нашият приоритет остава подкрепата за Украйна и народа ѝ в борбата срещу руската агресия“, допълни той./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: ФранцияВладимир Путин
Още от Русия
Кремъл привика и френския посланик
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Демократите" може да са забравили, но легитимност в демокрацията се дава от народа, не от посланиците. Интересно, каква легитимност има Зеленски с 20% одобрение и отмяна на изборите. Да не говорим за повечето западни "лидери" с легитимност по-малко от 30% от гражданите си. Денков си тръгна със 16% одобрение до колкото си спомням.
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРМАНИЯ ЗНАЕ ЧЕ РУСНАЦИТЕ САМИ ЩЕ ДОЙДАТ В БЕРЛИН КАТО МИНАЛИЯ ПЪТ
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Я зеленото джудже нямали да ходи ,или се е скрил в ниша дупка ,той дане ме е и президент вече ,отмени изботите защото знае че украинците нвбацда го изберат никога вече ))
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А наистина що не иде макарончо като толкова обича Русия ,че му напляскат *** здраво там ))
34
2
 
10
 
! Отговори
Ът преди 1 седмица
А зеления с изтекъл мандат кво ша го прайми.?
33
2
 
3
 
! Отговори
someone преди 1 седмица
това не е инагурация на някакъв васален владетел, който е легитимен само ако господарите му ( западните кралства ) са присъстващи.Това че някакви посланици няма да са там по призива на фашагите от Киев е все тази за правния мир.
32
4
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Цяла Русия се обедини около Путин с гласа си за него. Пука им кой от враговете им ще праща представител и кой не. Това е законния избор на руския народ.
31
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На Путин не му пука вяс. Ще си встъпи официално без да пита евроатлантиците дали това им се нрави. И без друго догодина предстои смяна на цялата кохорта сега действащи политици. Народите на европа вече не могат да ги търпят сегашните.
30
2
 
5
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 седмица
да де, ама да не стане така, че Си Дзинпин да изненада приятно всички теа, дето не им се ходи при Путин, а?? :)
29
7
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 седмица
До ЛИТВА НЕБЛАГОДАРНИЦИ/ НЕБЛАГОДАРНИЦА СИ ТИ ЦИРЕЙ НА ПУТИНЪТ :D УКРАЙНА ПОДАРИ КРИМ ДОНЕЦК И ЛУГАНСК НО ТОВА НЕ ИМ СТИГНА НА САМОЗВАНИТЕ ПУТИН!!!
28
2
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 седмица
До Боко/ ПО ХАЛОСАНА ОТ ТЕБЕ ЕДВА ЛИ ИМА БЕ ИДЕОТ ПУТИНСКИ :D
27
6
 
7
 
! Отговори
Боко преди 1 седмица
Най-върлите и верни пудели на краварите без представители, ха-ха! И как така, Путин ще се разсърди! По-халосани от тези едва ли има?
26
2
 
11
 
! Отговори
Георгий Жуков преди 1 седмица
да де, ама Германия няма да изпраща хора на инаугурацията на Путин, тъй като всички германци ще бъдат много заети с тържественото отбелязване на Деня на Победата, който е особено любим за германците, и нетърпеливо очакван от тях, та сън не ги хваща всяка година 10 дена преди и пак толкова след 9-ти май! Е, да им е честито отсега!
25
5
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 седмица
МИКРОН Е ЕДНО ПЛЯМПАЛО! ПРИКАЗКИ ПРИКАЗКИ ПРИКАЗКИ, А РЕАЛНО НА КОЛЕНЕ ПРЕД ПУТИН И МУ ЦЕЛУВА ПРЪСТЕНА !
24
9
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 седмица
САМОЗВАНИТЕ ПУТИН СИ ПРИБАВИХА 60 МИЛИОНА БРОЯ ГЛАСА ПОЛУЧЕНИ ПО ИНТЕРНЕТ!! 20% Е РЕАЛНАТА ПОДКРЕПА ЗА САМОЗВАНИТЕ ПУТИН! ТЪЙ, ЧЕ ЗАРАДИ ИЗМАМАТА ТОЙ Е НАПЪЛНО НЕЛЕГИТИМНО НА ВЛАСТ СЧИТАНО ОТ УТРЕ!
23
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зеленски законен президент ли е след като вече му изтече мандата? Путин е избран с избори. Зеленски защо отмени изборите? Кой е диктатора?
22
14
 
2
 
! Отговори
ПЪТИН Е НИЗЪК... преди 1 седмица
ЕДНА ПЕДЯ Е ПО-НИСЪК ОТ МКАРОН
21
3
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Путин спечели с рекорден резултат на изборите през март.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Снежанка ще присъства ли?
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По делата ще ги познаете!