Данъчните в Гърция проверяват гръцките бизнеси в България

Фирмата е регистрирана, но няма служители
23 апр 2024 16:43, Инна Ангелова
3
Данъчните в Гърция проверяват гръцките бизнеси в България
Снимка: aymane jdidi от Pixabay

В радара на гръцките данъчни попадна българска фирма, която е собственост на гръцки безнесмен, в която според скорошна ревизия извършена от High Wealth Taxpayer Audit Center (KEFOMEP) е установена драстична финансова разлика в издаваните фактури.

Чуждестранната българска фирма има за цел да прехвърли облагаем приход от едноличното дружество в Гърция към българската фирма заради по-ниска данъчна ставка, тъй като България е част от страните с преференциален данъчен режим.

След извършена проверка е установено, че фирмата е регистрирана в България, но не разполага със служители, материална база, оборудване и транспортни средства. Представлява се от счетоводна къща, която не е представила пълномощно, а от обработката на банковите сметки на чуждестранната фирма и данъкоплатеца става ясно, че са извършени плащания към чуждестранни доставчици, но според информацията за данък върху покупката, стоките не са доставени на чуждестранната компания, а на адреса на счетоводната компания.

Установено е и несъотвествие в ценообразуването на продуктите, тъй като данъкоплатецът е фактурирал доставките на българското дружество на ниска стойност, а след това българското дружество е фактурирало същите продукти на много по-висока стойност.

Гръцките бизнеси в България са предимно малки и средни предприятия. Годишният им оборот е около 4 милиарда евро и се намират основно в района на  Благоевград, в Югозападна България и главно в районите близо до границата с Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от Русия
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мондлес ще ги проверяват ли?
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е тук че ги осъдят на върба ,но гръцкия съд не прощава там нема известен бизнесмен или приближен до власта някой тежкар ))