В Белгия искат евтаназия за възрастните, които не искат да живеят

Това щяло да облекчи бюджета за здравеопазване и социални грижи
Обновена: 8 апр 2024 14:03 | 8 апр 2024 14:03, Елка Василева
88
В Белгия искат евтаназия за възрастните, които не искат да живеят
Снимка: архив, БГНЕС

Разширяването на възможностите за евтаназия в Белгия ще облекчи бюджета за здравеопазване и социални грижи, сочи оценката на национален експерт, цитиран в местни медии. Според Люк Ван Хорп, представител на един от най-големите фондове за социални грижи в страната, белгийското законодателство следва да даде възможност за този избор и на възрастните хора, които повече нямат желание за живот.

Данни, цитирани от него, предвиждат до 2050 г. броят на хората в Белгия над 80-годишна възраст да нарасне до 1,2 милиона, като днес в тази група са 640 хиляди души. По неговите думи това би довело до тежест за здравеопазването и домовете за възрастни хора. Той предлага вместо постоянно увеличаване на осигуровките за запълване на бюджета покрай растящите разходи да се подходи различно. Ван Хорп задава въпроса какъв е смисълът от постоянното удължаване на живота, ако не може да се осигури неговото качество.

Белгия стана първата страна в света, която одобри през 2014 г. възможност за евтаназия на деца. От 2002 г. в страната е в сила закон, който разреши евтаназията на пълнолетни, ако страдат непоносимо физически или психически. По отношение на децата законът предвижда възможност за подпомогнато умъртвяване само при непоносимо физическо страдание, когато няма изгледи за оцеляване и до естествената смърт остава малко време. Необходимо е също в такива случаи да има съгласие едновременно от комисия от специалисти и от родителите на детето.

По официални данни през 2022 г. в Белгия са били подадени близо три хиляди искания за евтаназия (61 от чужди граждани) и това е отбелязало годишен ръст от десетина процента. Общо 2,5 на сто от смъртните случаи в страната през годината са се дължали на евтаназия. Мнозинството евтаназирани (69,9 на сто) са били на възраст над 70 години. В 82,7 на сто от тези случаи лекарите са били на мнение, че естествената смърт наближава съвсем скоро. Най-често от евтаназия се възползват хора, болни от рак, сочат данните.
(кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като пояснение за читателите : за разлика от асистираното самоубийство, евтаназията е убийство от трето лице, специалист упълномощен от властта (палaч с други думи) . Легален акт при който съвет от експерти решават дали някой иска да живее или не. Ако тук заповядат на намагнитените ни политици ще го приемат за три дни.
17
2
 
12
 
! Отговори
Ванката преди 2 месеца
Веднъж имат закон за евтаназията от преди години, а сега освен здравни, искат да допълнят и с финансови мотиви. Евроатлантически хуманизъм и ценности в действие! Хайде тогава и у нас всички с максимални пенсии да ги евтаназираме, това са политици, генерали и банкери!
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този свят става все по-весел и приятен...
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега остава да пишете, че преценката дали ти се живее ще се вземе от ИИ...
14
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин, който си е заклет глобалист и трепе заедно с другото джуджe по 1000 руснаци от Русия и Украйна на ден, решава въпроса по-радикално. На пенсионерите без частна застраховка не се предписва нищо освен болкоуспокоителни. Прави впечатление че дори и само с тази "медицина" средно изкарват по 7 години с пенсия (средната е около 25000 рубли).
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За българите нищо не трябва да е "по желание". Всичко трябва да е ЗА ДЪЛ ЖИ ТЕЛ НО! За.да не стане както със санирането
12
5
 
26
 
! Отговори
Назад са преди 2 месеца
Ние тука ги евтанизираме и да искат да живеят. Дай му 300 лв пенсия и виж дали ще е жив след 1 година.
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС се двожи напред към феодализма и робството.
10
1
 
16
 
! Отговори
Това иска Брюксел преди 2 месеца
Познавам един белгиец, продал всичко и избягал в Испания. Там си живее Райко от около 7-8 години. Откакто излязал в пения всяка нощ в Белгия му гостувал някой наследник за да му обяснява защо трябва да се самоубие. След 6 месеца не издържал и избягал. Даже Ковид не го уморил.
9
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В прлехваления ЕС всичко е абсурдно и като в стая с криви огледала. Човечност едва ли знаят какво означава. Ние пък презглава натам търчим като за световно.
8
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доста прагматизъм има в тази идея. Между другото, така се става богата държава - с изрязване на дегенерирала маса. С отглеждане на дремещи по пейките пърдухали БГ няма да забогатее. Оглеждайте се бе огледайте се какво правят хората...никой не ви иска да измислите топлата вода то е ясно нямате акъл за това
7
4
 
7
 
! Отговори
жомпи преди 2 месеца
абе стига вече , за тея живота не струва нищо
6
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вместо да им плащат пенсии, демократичните, либерални западняци ще избиват старите хора. И това ли е в духа на евролибералните ценности ?
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ужас как е намирате най-мръсните и най-гнусните статии в света за да облъчват българския народ мръсниГадни нацисти
4
2
 
25
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 2 месеца
Могат просто да забранят медицината и храненето три пъти на ден. Така няма да се налагат и разходи за евтаназия.
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И тук това ни чака ? Как ще ви плащаме пенсии до дълбоки старини бе - марш под ножа, че ни товарите бюджета и няма за краднене. Преди 89-та не беше така.
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще им пратим Вовата. Вече не му се живее, но не смее да си признае.
1
4
 
32
 
! Отговори
Чорбаджи Юрдан преди 2 месеца
Евро ценности браттт