Запалена цигара вероятно е причинила взрива на бензиностанция в Румъния

Двама пожарникари вече се лекуват в Белгия
Обновена: 28 авг 2023 08:33 | 28 авг 2023 08:19, Елка Василева
13
Запалена цигара вероятно е причинила взрива на бензиностанция в Румъния
Кадър: БНТ

Продължава разследването на тежкия инцидент на бензиностанция в Румъния. При двете експлозии в събота загинаха двама души, а близо 60 са ранени, много от тях - тежко.

Още по темата
Румънският премиер разпореди незабавни проверки след информациите, че бензиностанцията е била без лиценз. По предварителна информация причина за инцидента е запалена цигара, предаде БНТ.

Двама пожарникари, пострадали след мощните взривове, вече се лекуват в Белгия. Вчера вечерта те са кацнали във военната база Мелсбрук, а след това са откарани във военна болница в едно от предградията на Брюксел.

Двамата огнеборци са с изгаряния по ръцете и лицата, белгийското здравно заведение предлага грижи, каквито в Румъния няма.

По думите на завеждащия отделението за изгаряния при тези травми времето е от ключово значение, колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре. Прогнозите му за двамата румънски пожарникари са оптимистични.

"Пациентите се справиха добре с транспортирането от Букурещ. По време на полета бяха много стабилни. Лечението им продължава. Като се има предвид възрастта им - те са млади хора, били са с качествено защитно облекло, пораженията по тях са ограничени, но въпреки това те са в критично състояние", заяви д-р Томас Роуз, началник на отделението по изгаряния във военна болница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
однако преди 8 месеца
"пропан-бутана се е разливал по земята и направил локва и някой хвърлил запалена цигара в нея та всичко гръмнало" --- Задължително условие е затвореното помещение. Задължително условие е концентрацията на изпаренията на пропан-бутана. Най-често следва взрив при изтичане на пропан-бутан под кота 0 в затворено помещение /може в шахта с капак/.
12
0
 
2
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 8 месеца
Сигурно са намерили фаса заедно с ченето на пушача!
11
0
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 8 месеца
Много хора не са наясно, че гори не бензинът, горят бензиновите пари. Ако във варел бензин, пълен догоре, хвърлите запалена цигара, тя ще угасне, няма изпарения. Ако обаче влезете в бензинов склад със запалена цигара, ще последва такава експлозия, че всичко в радиус 100 метра ще бъде разрушено. Около бензинови складове пушенето е строго забранено. Това са елементарни противопожарни правила. Очевидно някой с ограничения в елементарния начин на мислене ги е нарушил.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ТИЯ КАТ РУСНАЦИТЕ... А УЖ ЕВРОПЕЙЦИ!
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Цигара не може да запали локва бензин, проверете в нета. Изпарения или газ вече е друга бира.
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи да разбираме, че пропан-бутана се е разливал по земята и направил локва и някой хвърлил запалена цигара в нея та всичко гръмнало.
7
0
 
0
 
! Отговори
без регистрация преди 8 месеца
и еко катастрофа . пострадалите сигурно са без договори и осигуровки . Всичко може да запали - искра , цигари и пури , неизправна газова бутилка също . Сега ще има следствие и след 8-9 месеца ще има по точна версия - небрежност или почистване на цистерна с нейзветряла газ . По добре да няма навсякъде зас бензино , електрически Станции . Това , че са по еко , а има статистика - 2 хиляди на година изгарят и камьони и автомобили, влакове, цистерни , кораби , самолети .
6
2
 
3
 
! Отговори
По същество преди 8 месеца
Много пушат тия румънци и натовците като цяло. Напоследък всичко гърми и гори в Европа и САЩ. По-малко трябва да се пуши.
5
1
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
До радомир ... Ами така е. Вече Cyлю и Пулю с кола, на газ. Не може така.
4
1
 
5
 
! Отговори
До радомир преди 8 месеца
Те за това всички газови са италиански, защото най-много в бг и ро ги ползват!?
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
пушенето е жалко занимание
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Точно цигара е да е.
1
1
 
13
 
! Отговори
радомир преди 8 месеца
Докога ще се разрешава използването на пропан-бутан за гориво на автомоиблите? На запад никой не ползва газ, а в БГ-то и в Румъния е масово, въпреки че е прекалено опасно за да си заслужава риска. По-лошото е, че рискът не е само за ползващия газ, но и за всички около него. Преди време забраниха автомобилите на газ да паркират в подземни паркинги, но у нас това не се следи да се спазва. За да може няколко човека да спестят по лев от гориво, всички ние си рискуваме живота.