Средиземно море става все по-топло и по-солено

Морското равнище се повишава средно с 2,8 мм годишно
24 юли 2023 19:50, Елка Василева
16
Средиземно море става все по-топло и по-солено
Снимка: архив, БГНЕС

Средиземно море се затопля все по-бързо, а също така става и по-солено, показват данните от проучване на испански изследователи, цитирани от ДПА.

Водата се е затоплила с около два градуса по Целзий за период от 100 години в западната част на Средиземно море, но и на други места, твърдят специалистите от испанския Институт за изследвания на морето. Проучването им е публикувано в "Journal of Marine Science and Engineering".

Според изследователите на някои места, сред които район около Коста Брава, затоплянето на водата дори е по-голямо - с три градуса по Целзий, в рамките на век.

Заключенията се основават на анализ на данни от последните 30 години, а измерванията са направени на всички дълбочини.

Солеността на Средиземно море е по-висока от тази на Атлантическия океан, тъй като повече вода се изпарява, отколкото се добавя от реките, вливащи се във вътрешния басейн.

Обменът на вода с Атлантическия океан е много ограничен, тъй като Гибралтарският проток е доста тесен.

Освен това морското равнище се повишава средно с около 2,8 милиметра годишно. Ускореното му покачване се наблюдава от 90-те години на миналия век.

Други проучвания показват, че повишаването на температурата и солеността на водата застрашава биоразнообразието в Средиземноморието.

В по-топлите води на Средиземно море вече има почти 1000 неместни вида, които всяка година отиват все по на север и на запад, измествайки ендемични видове, казват от екологичната организация "Световен фонд за природата" (WWF), цитирани от ДПА.
(БТА, Теодора Славянова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
0
 
! Отговори
До 13 преди 9 месеца
Всичко до евтинийка причисляваш, тъжен живот имаш.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всяка година е така от време Оно.:)) лято е, ледена вода ли да има морето.:))
13
0
 
2
 
! Отговори
ми да преди 9 месеца
значи солта ше поевтинее :)
12
0
 
5
 
! Отговори
Нагли лъжци преди 9 месеца
"морското равнище се повишава средно с около 2,8 милиметра годишно" демек за 100 години се е вдигнало с 28 см !? Глупости на търклалета - идете да видите пристанището в Пирея - има скали на 2500 години по които ясно си личи че нивото не се е вдигнало и със сантиметър за 2500 години
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще се ходи на море в Гренландия и Нунавут. :)
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А Черно море става все по-малко солено и все по-студено.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Превод от сериозна геодезистка публикация нямаща общо с наса: В Черно море през последните 6000 години колебанията на морското ниво са имали период от 3000 години, а нивото на отклонение от съвременното е от - 5 до +2 m, прискорост 3-4 мм/година.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега, не че нещо, ама в тази статия е пълно с противоречащи си факти и твърдения.Мързи ме да ги посочвам дори, толкова много са.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре ще е да има линкове доказващи тези твърдения. 2.8мм на година означа почти 3 метра покачване на световния океан за 100 години. Ню Йорк щеше целия да е под вода така. Нещо ни лъжат доста сериозно. Отделно това със солеността на средиземно море. Изобщо не излиза сметката.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бъдещето на светът, ще е като филмите Blade Runner.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Солеността на Средиземно море е по-висока от тази на Атлантическия океан, тъй като повече вода се изпарява, отколкото се добавя от реките, вливащи се във вътрешния басейн... Освен това морското равнище се повишава средно с около 2,8 милиметра годишно."??? Но как ЕДНОВРЕМЕННО се изпарява извън класация и си повишава нивото? Но какваз е таз зла клематична магия? Да не е от книгата КАК ДА ЛЪЖЕМ СЪС СТАТИСТИКАТА, любима на Б. Гейц?
4
0
 
8
 
! Отговори
Майстора преди 9 месеца
Така е то, живот. Само в компютърните игри не се променят нещата. И в Европа има здраво нахлуване на Неместни видове, които изместват ендемичните, но за това не е разрешено да се коментира.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ок
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много ясно. Топлината води до изпарение. Водата се изпарява, остава солта.
1
0
 
2
 
! Отговори
На кой му пука преди 9 месеца
Правете мирни бомби за война. Светът ще умре по-бързо