Как Русия праща наборници "на границата с Украйна"

"Убеждават ги" да станат професионални войници, пишат руски издания
Обновена: 4 фев 2015 14:06 | 4 фев 2015 09:19, Елка Василева
499
Как Русия праща наборници "на границата с Украйна"
Снимка: архив, Reuters

Според правозащитници все повече наборни войници в Русия се оплакват, че ги уговарят да подпишат договор, за да ги изпратят след това на учения в Ростовска област, пишат "РБК дейли" и "Новая газета".

"Щом опитат да не приемат такъв договор или да го разтрогнат предсрочно, започват да ги заплашват, но ги е страх и да заминат за границата с Украйна", обяснява "РБК дейли", цитиран от Би Би Си.

Двама военнослужещи от руска база в Абхазия разказват пред вестника, че в края на миналата година вече били пратени на границата, а сега потърсили от военната прокуратура съдействие за разтрогване на своите договори, сключени според тях незаконно.

Още по темата

Изданието открило в социалните мрежи снимки на войниците - "както личи от геолокацията", те позират с бойно снаряжение на фона на реактивни артилерийски системи "Град" край границата с Украйна.

Фотографиите са с дати от началото на ноември. Два месеца преди това на границата с Украйна загина професионалният войник Анатолий Терехов от Астраханска област - местен правозащитник информира пръв за това и медиите потвърдиха, припомня вестникът.

"В други войскови части с постоянна бойна готовност също карат войниците да подписват двегодишни договори, за да ги прехвърлят за учения в Ростовска област, с неформално обещание за предсрочно уволнение", информират сдружения на войнишки майки от различни региони на Русия.

"Обяснили на сина ми, че договорът е формалност. Необходим е, защото наборниците може да бъдат пращани на учения само за един месец, а в Ростовска област трябвало за по три", разказва бащата на войник от бригада, базирана в Ленинградска област.

Председателят на руската Военна адвокатска колегия Владимир Тригнин обаче заявява, че в зоната на конфликта може да бъде пратен и войник на договор, и наборник, но след четири месеца служба. Двамата с военния експерт Александър Голц смятат, че в поделенията може да има недостиг на професионални войници.

Голц разказва за "замисъл в процеса на армейската реформа" в Русия - да се формират части в постоянна бойна готовност, комплектовани главно с професионални войници.

"С тези сили можеше бързо да бъде победен всеки противник в пространството на ОНД, но те бяха предвидени за краткотраен конфликт, например да отблъснат талибани, нахлули в Средна Азия. Проблемите започнаха, когато текущата операция в Ростовска област се проточи почти за половин година и изисква редовна ротация", добавя експертът.

Според него желаещите да сключат договор за професионална служба може да са намалели след новините от провинцията, че там погребват "кадрови войници отпускари".

Украински сепаратисти са заявявали, че на страната им се бият мнозина бивши професионални военни от Русия, взели отпуск, "за да се борят за свободата" на Донецка и Луганска област.

Руското министерство на отбраната и Главната военна прокуратура са длъжни да проверят тревожните сигнали от роднини на военни и от правозащитници, изтъква "Новая газета".

Изданието цитира примери и се пита: "Дали карат руските войници наборници да минават на договор, за да ги прехвърлят после на руско-украинската граница?".

Според техни роднини "често заплашват момчетата със сила или с криминално преследване, понякога ги лъжат, че службата по договор ще трае по-малко от наборната", казва Елла Полякова, председателка на правозащитното сдружение "Войнишки майки от Петербург".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
4
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
пРОШЕНКО ЗАПЛШВА пУТИН ,че ще извади доказателства за руски войници че е имало в Укарйна ,като пленени ,жетони .... .
34
16
 
6
 
! Отговори
хм преди 9 години
кефят ме американците - стоят наблюдават Русия и нейните бойни възможности. Уточняват къде им е АХИЛЕСОВАТА ПЕТА(Ахил е убит от стрела в петата, иначе е бил непобедим), а след това Военнопромишления комплекс изработва оръжие, което хвърля в потрес руснаците. Така беше и в Афганистан и ръчно преносимата установка - Стингер с топлинно насочване. Достатъчно е един муджахидин да види хеликоптер, пуска му ракетата и тя умно свършва останалото. Предполагам така ще стане и в Украйна!
33
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
над 7 000 СА ЗАГИНАЛИТЕ РУСКИ ВОЙНИЦИ ДО СЕГА- ковчезите летят за Русия и се погребват тайно - в момента цензурата и пропагандата в Русия са такива, каквито не ги е имало и при Брежнев!!! Путин е един *** и *** и нищо повече -!!!! Жалко, че жестоките български *** тук подкрепят руската агресия в чужда държава! Много жалко -50 години ревахме от тези алкохолици и джелати а сего ги възхвалявате като най-изтънчени убийци!
32
5
 
16
 
! Отговори
Справедлив преди 9 години
Даже "Работническо дело" не са падали толкова ниско...даже те...УЖАС--това безумие на пропагандата расте като лавина...В началото бях за украинците--но след масовите зверства от тяхна страна,съжалявам само за едно нещо---че Путин не вкара войска там--отдавна да имаше мир и спокойствие---отдавна.
31
13
 
7
 
! Отговори
55 преди 9 години
днес в 16 часа партия атака организира протест пред руското посолство. Сидеров си иска субсидията по стария курс на рублата. трябват му пари за варадеро,париж Брюксел виена
30
11
 
10
 
! Отговори
чегевара преди 9 години
но пасаран за руския агресор
29
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народе видяхте ли преди малко какво стана в НС?АТАКА предложи да се изгонят ЕРП-тата от България и енергото да се върне в български ръце и цената на тока да падне-всички *** от Герб,Дпс и Рб гласуваха против,Волен Сидеров предложи прегласуване с апел всички депутати да помислят за народа и *** пак гласуваха против!!!Идете пак да избирате Герб,дпс,Рб,нфсб и друга политическа ***.АТАКА отново единствена показа че мисли за нас бедния народ!!!
28
2
 
1
 
! Отговори
Барека преди 9 години
лостиван.ком само че на латиница понеже тук реже линковете
27
0
 
4
 
! Отговори
до 45 преди 9 години
Викаш по времето на Елцин им беше по-добре?
26
7
 
22
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Интересното е ,че когато на Майдан върлуваха бандитити с колове, вериги ,коктейли *** ... срещу безоръжейния Беркут ,то цялата "демократична и свободана " преса от сащ до Берлин ревеше че не трябва да Беркут да използва оръжие срещу бандите ,а сега когато се използват градове ,танкове ,оръдия .... срещу Източна Украйна ,то всичкит свободни медии -мълчат . Те всички западни медии ослепяха ли ,да не виждат как мирно население бива избивано от Киев ?
25
1
 
12
 
! Отговори
а преди 9 години
даже имам предложение - ДА ОРГАНИЗИРАМЕ МИТИНГ НА МИРА в София. И да призовем братските ни народи от Русия и Украйна да спрат войната и да седнат на масата за политически решения!
24
13
 
10
 
! Отговори
яа преди 9 години
ае никой не харесва войната. Дори доказани войнолюбци като руснаците. Все пак да те убият на 20 години - млад и зелен си е *** работа отвсякъде. Не разбирам как Европа се въвлече в тази тъпотия на Путин. Хората трябва да протестират, нищо не трябва да се решава по военен път и с убийството на млади хора!
23
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия праща "солдати срочници по контракту" те са си редовни войничета просто им се плаща да воюват... и после кой остане се връща на крака друг в цинков гроб с Груз 200 и така...
22
5
 
15
 
! Отговори
???!!!!??? преди 9 години
Наистина ли мислят Българина за такъв голям ***???--НЕЗНАМ....но ЦИРКА в българската журналистика е тотален--по наведени хора от нашите журналисти--НЯМА,,,,,,,,,,,,,,,,
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До кого лъжете пак?Един мой познат така го осъдиха с пропагандна статийка и обвинение съшити с бели конци.
20
4
 
26
 
! Отговори
до 25 преди 9 години
Ти добре ли се? Къде са тези хиляди загинали??Досега не съм видял протестиращи руски майки, а само украински такива.
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията=30 стотинки............DDDDDDDDDDDDD
18
8
 
25
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Че то в руски вестници пише че хунтата е избила до сега над 5300 мирни жители. Ама не виждам информация за това. И понеже всички са възмутени (в това число и аз) от изгарянето на жив човек, да напомня, че с помощта на Обама (сам го каза) на власт в Киев дойдоха персони, които изгориха в Одеса живи 46 (официално) човека и в Киев ръкопляскаха на нова. Чудя се дали Обама е съпричастен с това "хуманно дело" или е само Нобелов лауреат за мир
17
6
 
28
 
! Отговори
Евгени преди 9 години
Статията е писана от ***. Това е кодовото название на коридор "C" в америчката амбасада в София.Там са списувачите, дърращи снимки от руските социални мрежи и "директно" от Донбас.
16
4
 
24
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Навярно има руски спец части в Украйна и инструктури , не може опълченците ръковедени от "артисит и тракторист" да направят 2 блестящи чувала на редовната армия подпомагана от американски инструкти и да бъдат натикани в тези чували и след това благородно да пуснат войничетта изпратени от Киев. Естествено е ,е има руснаци в Източна Украйна ,а нима няма наемници в батальоните от Киев -ако има убити те им прибират жетоните и изгарят при отстъпление за да не попадна доазателства за НАТО-вско у-е