Германия предупреждава: Русия насочва армията си на запад

Началникът на отбраната Брюер вижда растяща опасност
24 юли 2024 09:15, Петър Бойчев
323
Германия предупреждава: Русия насочва армията си на запад
Снимка БГНЕС

Началникът на отбраната на Германия Карстен Брюер предупреди за растяща опасност във военното укрепване на Русия.

"Наблюдаваме, че руската армия се насочва в посока запад", каза Брюер, чието официално звание е генерален инспектор на Бундесвера (германските въоръжени сили – бел. ред.).

По думите му след пет до осем години силите на Москва ще разполагат с достатъчно техника и жива сила, за да бъде възможно нападение на територията на НАТО, предаде БТА. Той цитира собствени анализи, разузнавателни доклади и изявления от съюзнически сили, както и коментари на руския президент Владимир Путин, въз основа на които базира своята оценка.

"Руската армия повишава броя на танковете си с 1000 до 1500 допълнителни единици всяка година. Петте най-големи европейски страни членки на НАТО общо имат на въоръжение само половината от тази бройка", посочи Брюер.

Бундесверът има около 300 танка. "Ако тази способност бъде комбинирана с намерението, за което със сигурност може да бъде направен извод от речите на Путин, това трябва да ни разтревожи. Моята задача е да разглеждам точно такъв най-лош сценарий. За Бундесвера това означава: Ние трябва да сме подготвени за тази възможност в рамките на пет години. Само по този начин можем да я възпрем", добави Брюер.

Според него обаче новата обстановка на заплахи все още не е била осъзната навсякъде.

Най-високопоставеният германски военен даде ясно да се разбере, че не вижда признаци за военно отдръпване на САЩ от Европа и че очаква, че Доналд Тръмп, ако бъде преизбран като президент на САЩ, ще припознае стойността на НАТО.

"Тръмп жестоко вдигна огледало пред нас европейците и ясно ни даде да разберем, че трябва да заздравим европейския стълб на алианса и да възприемем по-независима роля от САЩ. Всички разбраха, това най-късно до началото на руската война на агресия", каза Брюер.

В сравнение с 2020 г. сега е очевидно, че не само две или три страни от НАТО изпълняват заложената цел за харчене на 2% от БВП за отбрана, а я изпълняват повече от 20 страни", добави той.

"Това би трябвало да е добра "сделка" и за Тръмп. Аз съм по-голям оптимист от други, че с малко разстояние от предизборната кампания голямата добавена стойност на алианса ще стане очевидна и за него", каза още той.

Генералният инспектор на Бундесвера каза, че в Украйна не очаква значителни промени на фронтовата линия в близко бъдеще, но че страната ще продължи да зависи от външната подкрепа. "Малки, бавни операции са възможни. Широкообхватни офанзиви са много трудни. Всяка концентрация на войски незабавно би била засечена и това би довело до контрамерки".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
2
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/228 "Германия играе много неприятна, двойнствена игра." - че немците ВИНАГИ са били неприятни като народ. Когато Западните победители отделят Западната част на Германия (48-49 година), НЕМСКИТЕ комунисти в Берлин предлагат да се издигне стената в Берлин. Сталин им отказва. Когато 53та и 55-56та година СССР предлага ерманиите да се обединят, НЕМСКИТЕ демократи в Бон (башата на немците Аденауер) отказва. Това са немците. Факти.
243
3
 
21
 
! Отговори
ебни атлантици преди 1 месец
нато като гледа на исток ,Русия ще гледа на запад много ясно инстинкт за самосъхранение
242
3
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/232 "... ама като дойде пак руснака в Берлин да потърси сметка ще има рев и сополи" и репарации ще има този път. Преди 80 години немците се отърваха и нищо не платиха, но този път трябва ВСИЧКИ немци с ешелоните в Сибир да строят градове и мини.
241
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/233 "Ще бъдат със Зеленски до горчивият край. Тъжно" - Що да е тъжно?
240
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като гледам фактите от 1991 година насам НАТО насочва армиите си на изток все по близо до руската граница ,а трябваше след разпада на Варшавския договор да се разпусне и НАТО!
239
12
 
2
 
! Отговори
Капутин преди 1 месец
Вече над 550 хил.руски солдати са си купили билети за концерта на Йосиф Кобзон.
238
4
 
28
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
На това му се вика параноидна шизофрения! От нея са болни и нашите жълтопеветни вряскачи - евроатлантици и пишман демократи!
237
4
 
13
 
! Отговори
Pappi Hanns Grubber преди 1 месец
НАД БУНДЕСТАГА ПАК ЩЕ СЕ ВЕЕ ЗА 50 ГОДИНИ--САВЕЦКИЯ СЪРП И ЧУК !..ЯШААААААА !
236
0
 
13
 
! Отговори
w преди 1 месец
Доста е съмнително защо не насочват армията си към Байкалското езеро.
235
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новина за хора с бавни мозъци,останалите знаят истината,баламите намаляват господа платени драскачи от Днес.бг
234
5
 
1
 
! Отговори
дяконЪ преди 1 месец
здравейте мармоти....2732:59 Скоро Одесаоще един румънец и 7 усра на теферич при Бандера иначе онзи дето за три дни злобее за някой цент, то да ти кажа обезкръвиха страната *** ти си пиши байно....Гледам и напети натовци окичени с велкро то не са: имена, титли, лозунги, знаменца, групички, формирования, аватарчета и кръвни групички ....всичко с велкро олепено , униформата е станала рекламно пано...
233
21
 
7
 
! Отговори
Сът преди 1 месец
За жалост бг русороба не вижда по-далеч от носа си! Толкова му е изтънял мозъка от руска пропаганда,че чак като дойде руският мужик и го гръмне,ще се усети! В главите им се е загнездило,че ако дойде руснака и му каже: Аз съм русофил и всичко ще е наред. Да ама не. На диктаторски държави трябва да се отвръща твърдо иначе няма да има дълготраен мир!
232
0
 
1
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 месец
Психиатри!
231
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видя се че съветските танкове са абсолютно безсилни срещу една не толкова скъпа противотанкова ракета.
230
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Надявах се украинците да се събудят, когато Зе отмени президентските избори. Излъгах се. Безнадежно е. Ще бъдат със Зеленски до горчивият край. Тъжно.
229
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Швабите напълниха гащите.То много лесно да пращаш оръжие и да се перчиш от далече, ама като дойде пак руснака в Берлин да потърси сметка ще има рев и сополи.
228
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Празни приказки. Важен е фронта, а Русия там ги бие.
227
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както каза Кулеба ...
226
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички тези фалшиви политически "съюзи" ще се разпаднат когато нещата опрат до реална война с Руската федерация. Сега докато бомбите падат на глупавите глави на украинците е лесно да викаме "ура" и "да живей". Но това е кухо самочувствие.
225
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дори да беше така, подобно говорене е недопустимо, тъй като по същество представлява сугестия към война. Германия играе много неприятна, двойнствена игра. Организира всички за бъдеща война срещу "руската заплаха". Само, че се заблуждава, че когато настъпи момента ще има много поддръжници. Ще привлече и организира само лузърите от Втората световна война, без Унгария този път