Зеленски: Русия не се интересува от мира

Замразяването на конфликта в Украйна не е отговор, а рецепта за бъдещи войни, заяви Фон дер Лайен
16 юни 2024 07:30, Красимир Ангелов
373
Зеленски: Русия не се интересува от мира
Снимка: БГНЕС

"Участниците в днешната среща трябва да решат заедно как да постигнат мир в Украйна по наистина траен начин съгласно Устава на ООН", заяви украинският президент Володимир Зеленски в речта си при откриването на Срещата на върха за мир в Украйна, която се провежда край град Люцерн в Швейцария.

Зеленски каза, че Русия не се интересува от мира и че участниците в срещата трябва да решат заедно как да постигнат мир "по наистина траен начин" съгласно Устава на ООН.

Още по темата
"Когато планът за действие е на масата, съгласуван от всички и прозрачен за народите, тогава той ще бъде съобщен на представителите на Русия. Така че на втората среща на върха за мир да можем да фиксираме истинския край на войната", подчерта украинският президент.

Зеленски заяви, че Русия не е била поканена на срещата на върха, тъй като Москва не се интересува от мира. Според украинският лидер срещата на върха ще се съсредоточи върху три точки: ядрената безопасност, продоволствената сигурност и освобождаването на затворници и депортирани.

Той отбеляза, че срещата ще докаже, че мирът и сигурността са възможни, и ще предостави "реален план", за да се гарантира, че всяка стъпка към мира работи.

Зеленски подчерта, че правилата на Устава на ООН трябва да бъдат приложени и че Киев и участниците в срещата на върха трябва да решат как страните ще си сътрудничат и кои ще бъдат съводещи за изпълнението на плана за действие, отбеляза БГНЕС.

„Дълготраен мир не може да бъде постигнат с капитулация на Украйна“, заяви категорично  френският президент Еманюел Макрон по време на участието си в Срещата на върха за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария, предаде АФП.

"Всички ние сме решени да изградим устойчив мир. Такъв мир не може да бъде украинска капитулация. Има един агресор и една жертва", добави Макрон.

Замразяването на конфликта в Украйна не е отговор, а рецепта за бъдещи войни на агресия, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на срещата на върха.

"Вместо това трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна. Такъв, който възстановява суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост", добави Фон дер Лайен.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис от своя страна също отхвърли условията на руския президент Владимир Путин за мирни преговори с Украйна и ги нарече абсурдни, предаде ДПА.

"Трябва да говорим истината. Той не призовава към преговори, а към капитулация", заяви Харис на мирната конференция в Швейцария. "Америка застава на страната на Украйна не от милосърдие, а защото това е в наш стратегически интерес", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от Русия
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Въпроса е провокация за контранастъплението.
197
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да се посмеем на жалките алчни и завистливи кръстници.
196
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Че защо да се интересува Русия, та нали ти забрани със закон преговорите с Русия? Ти, нелигитимния "президент" на Хохландия! Путин ви закри пeдaлckaта opгия още вчера, като ви каза на чист руски какви са условията му. Като не искате - ще ядете още бой, още пари ще имате да връщате, още територии ще загубите.
195
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Заявление на чивек с изтекъл мандат. Защо продължавате да го титулувате. Няма такова нещо че може служебно да получи мандат и всички го знаят но си траят за да им бъде по безотговорно.
194
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Зеленски да почва да шие бялото знаме щото укрите няма да издържат още много . Руснаците пак взели да натискат .
193
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
192
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Моля не ни занимавайте с бръщолевенето на един кралски шут
191
1
 
7
 
! Отговори
Въпрос? преди 2 седмици
А твоята страна не споделя ли болката на руснаците в Донбас, където 10 години въоръжените националистически групировки на хунтата в Киев обстрелваха произволно и избиха над 14 000 деца само в Донецк и околностите му?
190
1
 
5
 
! Отговори
До 200 рублей за дол преди 2 седмици
До 200 рублей за доларСлед 50 годишен договор със арабите който изтече и не беше подновен преди няколко дни Саудитска Арабия вече ще продава нефт и във други валути което е краят на нефтедолара. Много скоро след като и БРИКС обявят своята валута обезпечена със злато за разлика от долара ще забият последният пирон в ковчега на долара!
189
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 214 "... вицепрезидентът на САЩ Камала Харис." която като я освиркваха си мислеше, че и ръкопляскат и в Израел подписваше снаряди с пожелание за повече у ти палестинци.
188
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 209 "... заяви холандският премиер Рюте в Швейцария" - тоя да знаеш,много лъже. Повече от Киро.
187
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А през ВСВ Русия защо инвейдна мирна и тиха Финландия и и взе 10% от територията без апсолютно никакъв повод и без абсолютно никаква причина, когато мирна и тиха Финландия мирно и тихо си седеше и мирно си воюваше на страната на Хитлер?
186
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вчера Путин направи предложения за прекратяване на войната, но той не говори за преговори, а за капитулацията на Украйна вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.
185
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 199 "Испанската Полиция се е оплакала, че наркотърговците в Испания са въоръжени с оръжие, дошло от Украйна." - вероятно пратено от същите тия испанци. Да мрът испанците - през оная ми работа е за тях.
184
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Русия нападна Финландия по време на Втората световна война. Ние загубихме 10 процента от нашата територия, аз загубих територията, където е роден дядо ми" финландският президент Стуб.
183
1
 
7
 
! Отговори
Сава преди 2 седмици
Базморалните западни лидери си правят среща далече в Лукса на Алпите да бранят иконимически интереси ,,,,,,никой не му пука че всеки ден измират млади момчета ,,млади братя славяни.ядат си обилните закуски сутрин и им дреме
182
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Преди войната в Украйна имаше война срещу Грузия. Преди териториите на Украйна да бъдат окупирани, териториите на Грузия бяха окупирани. Така че моята страна напълно споделя болката на украинския народ, когато децата бяха насилствено преместени в територия на Руската федерация, където има нестабилност и конфронтация в Черноморския регион" президентът на Грузия Зурабишвили, френска гражданка.
181
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Русия е колониална сила, почти половин век, до 1990 г., Естония беше част от руската колониална система: естонската президентка Кая Калас.
180
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Аз представлявам част от света, където Русия често се нарича затвор на нациите. Русия остава най-голямата колониална империя в света и за разлика от европейските държави Русия не е преминала през процес на деколонизация" заяви полският президент Дуда.
179
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Фактът, че Путин излезе с това rлупаво "предложение за мир" вчера, е знак, че той е в паника, това е добра новина", заяви холандският премиер Рюте в Швейцария.