Зеленски: Западът се страхува Русия да загуби войната

Намираме се в безсмислена ситуация
18 май 2024 10:30, Стела Стоянова
283
Зеленски: Западът се страхува Русия да загуби войната
Снимка БГНЕС, архив

"Намираме се в безсмислена ситуация, в която Западът се страхува, че Русия ще загуби войната. А не иска Украйна да я загуби", заяви украинският президент Володимр Зеленски пред АФП. Интервюто му е пространно, засягащи различни аспекти на конфликта с Русия.

Зеленски отхвърли призива на френския президент Еманюел Макрон за примирие по време на олимпийските игри в Париж. Според него това ще осигури предимство на Москва, тъй като "ще й даде време да придвижи войски и артилерия". Украинският лидер заяви, че Киев и западните му съюзници имат "едни и същи ценности", но често "различни възгледи", особено за това как може да изглежда краят на конфликта. "Ние искаме войната да приключи със справедлив мир за нас. Западът иска войната да приключи. Период. Колкото е възможно по-скоро. За тях това е справедлив мир", каза той. Зеленски добави, че глобални играчи като Китай имат влияние върху Русия. "И колкото повече такива страни имаме на наша страна, на страната на края на войната, толкова повече Русия ще трябва да се съобразява с тях".

Зеленски повтори призивите си към съюзниците да изпратят повече системи за противовъздушна отбрана и изтребители. И каза за руснаците: "Те могат да обстрелват нашата територия с всякакви оръжия от своята територия. Това е най-голямото предимство, което има Русия. Ние не можем да направим нищо на техните системи, които се намират на територията на Русия, със западни оръжия". Призова за разполагането на две батареи „Пейтриът“, които да защитават небето над Харковска област, а и да покажат устойчивостта на Украйна. Зеленски подчерта, че на Украйна са необходими 120-130  изтребителя F-16 или други модерни самолети, за да има паритет с Русия.

Украинският лидер призна, че с влизането в сила на закона за мобилизацията има проблеми с личния състав и "морала" в украинските редици. Но гарантира, че страната ще удържи отбранителните си линии и ще спре всеки голям руски пробив. "Никой няма да се предаде", каза той.

По време на посещението си в Киев тази седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че "в крайна сметка Украйна трябва сама да вземе решение за това как ще води тази война", припомня БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
11
 
! Отговори
Слава на Русия преди 4 месеца
Руаката армия вече е влязла в покрайнините на Часов Яр.
67
16
 
3
 
! Отговори
ЮЛИЯНА преди 4 месеца
НА ВСИЧКИ ТУК ДА ВИ Е ЯСНО, ЧЕ СПЕЧЕЛИ ЛИ ДЖО БАЙДЪН 2-РИ МАНДАТ ШАНСА ЗА ПОБЕДА В УКРАЙНА НА РУСИЯ ПУТИН Е 0%
66
6
 
1
 
! Отговори
Историк преди 4 месеца
До Бай *** "а това ще се случи скоро" За съжаление няма да е скоро. Още около 3 години, преди Северна Корея 2 да изпразни складовете с оръжия наследени от СССР и да трябва да бяга.
65
3
 
13
 
! Отговори
Бай Кор преди 4 месеца
До ПОКЛОН, ЗЕЛЕНСКИ..!! Не ми сравнявай това зелено *** с Ботев и Левски! Това са национални герои, които са пренебрегнали собствения си живот в името на висша цел! Този зелен лицемер се облагодетелства на гърба на обикновените украинци и ги прати да *** в братоубийствена война. Сравнението ти е абсолютно неуместно. Когато свърши целия този цирк, а това ще се случи скоро, този ще се скрие при неговите "господари" и всички ние ще сме му виновни за поражението. Сам я започна тази война!
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заседания на правителството онлайн, много пъти Той като не видял, значи няма!
63
2
 
12
 
! Отговори
УЖАС преди 4 месеца
Западът се бил страхувал Русия да не загуби войната?И кое е променило мерака на Запада от векове да подчини Русия и да я ограби?ХА,ХА,ХА!
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 62. Само по две плюсчета ли си можеш след поредната глупост ?
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Запада се страхува украйна да не спечели , защото видя какво представлява украйна. Промити мозъци проксита на САЩ.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 62. Какво са давали бе ?
59
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин още от ковида живее в бункер, до него се влиза след центрофуги, като кола на автомивка, заседанията са онлайн да не го гътнат, колко пъти го даваха
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Историк 57. Много си зле с историята а Хистрик ?
57
0
 
7
 
! Отговори
Ноби преди 4 месеца
ти мисли, къде ще се криеш, че края ти се вижда
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Време е да те Гръмнат като обикновен украински гражданин!!!
55
3
 
3
 
! Отговори
ЮЛИЯНА преди 4 месеца
До Христо Христов/ НЕ ! НИЕ СМЕ ЕДИН ЧОВЕК, НО ПРЕЗ НОЩТА СЪМ ЮЛИЯН И ПИША ГЛУПОСТИ В НЕТА , А ПРЕЗ ДЕНЯ КЪМ ЮЛИЯНА И РАБОТЯ НА МАГИСТРАЛАТА СЕГА ТОЧНО НЯМА КЛИЕНТИ И ЦЪКАМ ТУК ОТ МОБИЛНИЯ
54
10
 
1
 
! Отговори
Историк преди 4 месеца
До УЖАС ",който от векове се опитвал да смаже Русия" Поредната руско-съветска измишльотина.
53
0
 
11
 
! Отговори
УЖАС преди 4 месеца
Това вече е върха на сладоледа.Западът,който от векове се опитвал да смаже Русия се страхувал дане загубила Русия войната.ХА,ХА,ХА!Защо въобще публикуват подобни бисери?
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 53. А ти откъде знаеш, че Путин живее в бункер ?
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Христо Христов 52. Тва си ти бе фалшивия какво се правиш на ударен.
50
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По опасно е психическото състояние на Путин, защото живот в бункер не развива много способността за правилни решения,а и мъкне куфарче навсякъде ,т.е. той ходи само в Китай!
49
4
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До ЮЛИЯНА/ ЕЙ ТИ ДА НЕ СИ СЕСТРА НА ОНЯ УМОПОБЪРКАН ПУТИНИСТ ЮЛИЯН ДЕТО ПИСА ТУК ПРЕЗ НОЩТА :D