Украински министър уличен в кражба на 2500 хектара държавна земя

Стойността ѝ е 7 млн. долара, води се разследване
23 апр 2024 12:28, Елка Василева
49
Украински министър уличен в кражба на 2500 хектара държавна земя
Снимка: архив, БГНЕС

Украинската антикорупционна служба разследва министъра на аграрната политика и прехраната Микола Солски за корупция за незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара, съобщават украински медии, предаде Ройтерс.

Министърът и неговото ведомство отказаха за Ройтерс коментар по случая. Солски е назначен на поста през март 2022 г.

Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) повдигна обвинения срещу участници в корупционна схема, ръководена от действащ министър, в резултат на която длъжностното лице е присвоило държавна земя с обща площ 2493 хектара, предаде ТАСС.

Името на Солски не се споменава конкретно, но в съобщението е посочено, че става дума за бивш председател на аграрната комисия във Върховната рада (парламента). Солски заемаше този пост, преди през март 2022 г. да стане министър на аграрната политика, съобщава украинският вестник "Страна", цитиран от ТАСС.

"Бившият председател на аграрната комисия на Върховната рада и настоящ министър е разобличен за присвояване на държавна земя на стойност 291 млн. гривни (7,3 млн. долара) и опит за присвояване на земя на стойност още 190 млн. гривни (4,8 млн. долара)", съобщи НАБУ в своя канал в "Телеграм". Понастоящем на министъра и на други участници в престъпната схема са повдигнати обвинения."

Отбелязва се, че в периода 2017-2021 г. в престъпната група са участвали и служители на държавния кадастър (Держгеокадастр), както и лица, които са контролирали дейността им. Участниците в схемата са осигурили унищожаването на документи, въз основа на които право на постоянно ползване на земя в Сумска област са имали две държавни предприятия, след което държавният кадастър е прехвърлял парцелите в собственост на предварително определени лица с условието земята да бъде прехвърлена под наем на частно земеделско стопанство.

 Според в. "Страна" Солски е бил бизнес партньор на бившия ръководител на украинската президентска канцелария Андрий Богдан.

Ако обвиненията бъдат потвърдени, Солски ще бъде първият министър от правителството на президента Володимир Зеленски, обявен за заподозрян по дело за корупция, отбелязва  Ройтерс.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от САЩ
Украйна и САЩ работят по споразумение в сферата на сигурността
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
21
 
! Отговори
да, бе преди 3 седмици
тия милиарди дето се наливат там, мислите за оръжие ли отиват? на нас ако ни дадат толкова за оръжие, със извънземните ще се бием...такива са укрите, знам ги, бандити и мафиоти - италианската мафия ряпа да яде! затова е прав путин, че очиства тая тиня!
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нищо не е по сравнение с мащабите на нашето муртенско управление
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То и Хънтър бе уличен в далавери с Бурисма, но уличилият го главен прокурор набързо бе изгонен по заповед на байДжо.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пак прикриха Зеленски с бушон. Нямало е нужда да се хабят д недвижима собственост, тя така или иначе ще отиде скоро в РФ. Те вероян но го знаят, но го правят вече по навик, не от полза или логика, важното е да са в играта.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Де ще я взема, в отвъдното ли? Война (уж?) ама те си цоцат. Някои това правят цял живот.
17
0
 
10
 
! Отговори
ъ преди 3 седмици
Еваллата, баце! Това да краднеш 2500 хектара чернозем не е майтап работа, нашите земеделски приватизатори има много хляб да ядат, за да го стигнат. Но изглежда в бързината е краднал земица, набелязана от Блек Рок. А това е голяма грешка...
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украински министър уличен в кражба ... Какво говорите? Та те са чисти като вода ненапита. Те са демократични бандеровци.
15
0
 
7
 
! Отговори
Допълнение към 14 преди 3 седмици
Само си помислете, 1 декар = 1000 кв.м. х 0,292ЩД/кв.м това прави 292 ЩД /дек. или 532,91 лв./дек. по днешния курс. Това прави две години рента и парите са обратно при теб. Тоя е набарал супер далаверата.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На може да е вярно, та той е евроатлантик, обича САЩ и силно мрази Русия! ТАкива хора не са корумпирани, а са чисти като сълза! Слава Украiнi !
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само тоз ли? Ако е само той на ръце да го носят, ама едва ли! Аграрен министър земя присвоява. Зельо, дето получава всякакви помощи, кралски замъци купува. Сигурно в Украйна го имат за нормално. То и украинци май не останаха да питат.
12
0
 
8
 
! Отговори
Нане Вуте преди 3 седмици
Кво се изненадвате, бе! Това е национален спорт за укропитеците!!!
11
0
 
6
 
! Отговори
Доста евтино излиза преди 3 седмици
25 000 000 кв.м. за 7 300 000 долара = 0,292 долара /кв.м. То истинското престъпление е цената на земята.
10
0
 
8
 
! Отговори
КуКлус преди 3 седмици
Аааа тука има някаква грешка ! Чиляга ги е присвоил в полза на украинския народ !
9
2
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 3 седмици
Не ти е коректен въпроса!Правилният е - И там ли си имат ГЕРПДПС?
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Цвъки крадна 7 апартамента - а Тиквата крадна 7 милиарда - само пачки по 500 евро :)))
7
0
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Кольо, Кольо. Ела в България, тук 10 човека със земи разпределят всичкото еврофонд. Ти с тия смешни 2500 хектара къде си тръгнал?
6
1
 
14
 
! Отговори
. преди 3 седмици
Мола ви са да се придържате към евроатлантическия тон. Не са политкоректни тия статии, ама хич въобще!
5
2
 
10
 
! Отговори
да преди 3 седмици
ще видят ЕС на кукуво лято....ако остане нещо от тях!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Уста малка, като за декар да лопне. И как аджеба две и 500 хектара, което си е 10 000дк, отпрезчрезГъзоли ги глътал или плащал? бахси и укрухните търговски отношения
3
0
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
КРАДЕНЕ КРАДЕНЕ КРАДЕНЕ!) ВСЕКИ ГЛЕДА ДА СИ ЧОПНЕ ПО НЕЩО ОТ УКРАЙНА :D