Русия нанесе ракетен удар срещу украинския енергиен сектор

Повредени са топло- и водноелектрически централи
29 мар 2024 10:36, Елка Василева
105
Русия нанесе ракетен удар срещу украинския енергиен сектор
Снимка: архив, БГНЕС

Енергийните съоръжения на Украйна са били обект на нощна руска атака с ракети и дронове, при която са били повредени топло- и водноелектрически централи, съобщи украинската енергийна компания Укренерго, цитирана от Ройтерс и Укринформ.

Още по темата
Мащабните атаки, най-голямата от които беше извършена миналия петък, вече причиниха големи щети на украинските съоръжения за генериране и пренасяне на електричество, което принуди Киев да спре износа на електроенергия и да разчита на внос.

"През нощта руснаците отново нанесоха удар по енергийни съоръжения в масирана и комбинирана атака", заявиха от "Укренерго" в Телеграм. "Повредени са топло- и водноелектрически централи в централните и западните райони", според същия източник.

Укренерго отбеляза, че в югоизточната Днепропетровска област на страната са били приложени аварийни изключвания. Тази сутрин украинската телевизия съобщи, че в Ивано-Франковска и Хмелницка област и в град Днепър са били чути експлозии, а в украинското въздушно пространство са били забелязани руски крилати ракети.

Най-голямата частна украинска енергийна компания ДТЕК също съобщи в Телеграм, че Русия е атакувала три ТЕЦ-а, като им е нанесла сериозни щети.

"След края на атаката енергетиците незабавно започнаха да отстраняват повредите", добави компанията.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
20
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 месец
Крайно време беше. В една война най важното е да паралезираш противника. Никакви телекомуникации,никакъв ток,никакви горива,никакви пътища. Това е от съществена важност и е най голямата грешка на Русия защото тя несе бие срещу Украйна,бие се срещу целия запад !
58
0
 
10
 
! Отговори
Жиката преди 1 месец
Лошо,свещите ще поскъпнат.
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който изобщо повдига въпроса за кърджалийско е национален предател.
56
1
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Напротив, Цариград е български. Кърджалийско никога не е било турско. Има една подробност-били сме ,аедно в Османската Империя, която е много далеч от Турция. В османската империя са били и Израел и Сирия...сега искаш да кажеш, че Ердоган претендира за Израел?
55
4
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
До карачанаков Като цяло е все тая - нас най-вероятно до 1 (макс 2) години ще ни анексират. Ако Ердоган реши да заграби нищо, то ние и копче не можем да му кажем. Както и на РФ (ако някой очаква ЕС да почне трета световна война заради нас, значи най-вероятно живее в някоя паралелна вселена).
54
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една хохълка се беше пофалила, как свалила руски дрон от терасата си хвърляйки буркан по него. Хохлите, допуснали бандеровците да им се качат на главата са тотално зомбирани от информационната война, която киевските власти водят, не толкова срещу Русия, колкото срещу собствените си граждани. Когато загубят войната и пропагандата спре, ще се събудят в страшен кошмар, стотици хиляди избити и осакатени, разрушена икономика, разбити мечти.
53
4
 
2
 
! Отговори
на Бирлин преди 1 месец
С укрите и англосаксите до Берлин, без тях - до Авдеевка и лупим отдалеч.
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Удоволствие е да чета такива новини. Бой по хохалските кухи кратуни.
51
2
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
И трресното е, че са свалили над 80 дрона и ракети,но 15 не са. Сред тия 15 са и 3 кинжала. Какво ли са нацелили?
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига сте писали глупости,наркоманчето лови всички ракети и дронове,над Покрайнината и пиле не може да прехвръкне!
49
9
 
3
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
до Анонимника 40 Бравус,аферим,машаллах а ако Ердоган реши че Кърджалийско Смолянско и.н. са турски както онзи не нормалник реши че Украйна е Руска и почне да ни напада и обстрелва както го направи онзи лилиПУТ в Украйна пак ли ще скачаш и викаш браво Ердоган не ни жали давай 10 пъти по мощен обстрел и т. н
48
1
 
3
 
! Отговори
блицкриг преди 1 месец
До Анонимен----що за Коледа? - За ''три дня''
47
7
 
2
 
! Отговори
Хунка преди 1 месец
За последните шест месеца, броят на руските ракетите изстреляни по Украйна отговаря на броя на тяхното производство, или шест пъти по-малко от първите шест месеца.
46
4
 
9
 
! Отговори
мумията джо преди 1 месец
Не само енергийните съоръжения , газофикацията , водоснабдяването , като тунелите , мостове и критичните инфраструктурни съоръжения още в началото на войната трябваше да бъдат разрушени. Още по важно наркоманът клоун с цялата нацистка шайка трябваше да е ликвидиран . Само за месеци с минимални жертви и разрушения можеше да приключи войната. Сега Западът и Америка снабдяват със всичко от което имат нужда за да могат да продължат войната .
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как да са ги ударили, щот зеля късии ги лови ракетите у вЪздуА, той дори от 20 изстреляни Фаща по 30.
44
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Братушки искам за Коледа да ми направите най- големия подарък.А той е да видя Харков и Одеса в рамките на Руската Федерация.И завинага Укропия да е отсечена от Черно море
43
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украински техници са заспали или са пушили цигари горкичките.
42
4
 
1
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
Ааа не може да бъде ,това са обекти със специално предназначение и за това са ударени ако не вярвате питайте ПЕСков той ще Ви каже истината,никога не лъже.
41
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може да са ракети. Те свършиха отпреди година. Перални ще са. Нали така, кравари у форума?
40
6
 
8
 
! Отговори
Украйна =психиатрия преди 1 месец
Браво ,но Путин ги жали много ,трябва десет пъти по- мощен обстрел .Нищо налято като влязат в употреба ФАБ -3000 и ФАБ -5000 жална им мм...а..й....к..а на укрофашистите.