Хърватия категорична - не иска да е залята от евтино зърно от Украйна

Хърватският премиер заяви, че са само транзитна страна
19 сеп 2023 14:06, Елка Василева
81
Хърватия категорична - не иска да е залята от евтино зърно от Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че Хърватия е само транзитна страна за украинско зърно и няма да го внася, предаде агенция ХИНА.

„Хърватия е единствено транзитна страна за украинско зърно и няма да внася евтино украинско зърно“, подчерта вчера той в Загреб.

Въпросът стана актуален, след като Украйна започна съдебни действия срещу три страни членки на Европейския съюз – Полша, Унгария и Словакия, заради едностранната забрана за внос на зърно от Украйна.

Още по темата
Според Пленкович е изпратено ясно послание на украинските власти, че Хърватия би искала да бъде транзитна страна, а не страна, „залята от евтино зърно от Украйна“, което може да причини проблеми на местните производители.

След като Полша, Унгария и Словакия забраниха едностранно вноса на украинско зърно и други стоки, хърватският премиер каза на пресконференция, че „очевидно тези три страни са регистрирали част от украинското зърно на своите пазари“.

По-рано този месец украинските власти потвърдиха, че украинско зърно се изнася през хърватски пристанища на река Дунав и на Адриатическо море.

Под егидата на Анкара и ООН през лятото на 2022 г. бе договорена т.нар. зърнена сделка, която имаше за цел да осигури възможност на Киев да изнася зърно през украинските пристанища в Черно море. През юли Москва преустанови участието си в "зърнената сделка", като посочи, че не са спазени обещанията към нея в рамките на споразумението.

В средата на 2022 г. ЕС взе решение да помогне на Украйна, като създаде „коридори на солидарност“, за да подпомогне износа на селскостопански стоки от Украйна.

„Идеята е да се помогне на Украйна да транспортира големи количества зърно въпреки бруталната агресия на Русия“, отбеляза Пленкович.
(БТА, Симона - Алекс Михалева)

 


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да бе, "вЕрваме" ви. Никой не бяга от евтиното.
3
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За всяко плюене по протеста на фермерите: по 5 стотинки на платения драскач! Затова трябва да се бълват поне по 100 коментара под всяка статия - всеки коментар да е с гнусни обиди срещу протестиращите. При тия 5 стотинки, надницата на платените драскачи трудно се изкарва и затова толкова се "трудят". И платените драскачи са хора - трябва да се яде. Да бъдем толерантни и да им влезем в положение . Заработват хората
2
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Държавите, които мислят за собствените си хора се увеличават. Ние послушковците, обслужващи орално Зеленски, станахме за посмешище!!!
1
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само у нас политическата иZмет реши да прецака собствената си държава. Съд за предателите!