Историята на Алина и как руснаци отвличат украински деца заради пари

Връщането им в родината става все по-трудно
29 май 2023 21:45, Нели Христова
252
Историята на Алина и как руснаци отвличат украински деца заради пари
Снимка: БГНЕС

Историите, разказани на 15-годишната дъщеря на Светлана Попова, Алина, докато тя живееше под руска окупация в южната Херсонска област на Украйна, бяха предназначени да я ужасят. Евгения, проруската майка на най-добрата приятелка на Алина, изплела мрежа от лъжи. По думите й Алина и семейството й били взели хранителни помощи от наложената от Русия администрация. Когато бързо приближаващите украински сили нахлуят в Херсон, казва тя, те ще наранят всеки, който е бил в контакт с руснаците.

Алина разказва пред The Guardian, че е била убеждавана, че Евгения е нейна приятелка. Когато жената предложила да избягат в Русия, "за да са на сигурно място", уплашеното момиче се съгласило.

Реалността обаче била по-мрачна
. Евгения вижда грижите за Алина като начин да получи пари и по-добър апартамент от социалните служби в Русия. След като преминала границата, тя станала много по-груба към детето.

Хиляди деца са били отвлечени и отведени в Русия след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари миналата година. Алина е една от няколкостотинте късметлии, които бяха върнати, след като майка й, подпомогната от доброволци, предприе опасно и заобиколно пътуване до Русия, за да защити случая си пред социалните служби на страната.

Според украинското правителство 16 226 деца са били депортирани в Русия, от които 10 513 са установени, а повече от 300 са се върнали. Някои се опасяват, че броят на изчезналите може да е подценен.

Непридружени деца, някои от които са били убити по време на обсадата на Мариупол, са изчезнали в санкционирана от Кремъл система, която сега е разследвана от Международния наказателен съд.

Опитът на семействота на Попова и други, които са говорили пред The Guardian, хвърля светлина върху друг аспект на извеждането на украински деца в Русия: как приятели и дори роднини са вземали деца, понякога по финансови причини.

"Тази жена излъга Алина", казва Светлана. "Тя й каза: "Тъй като си говорила с руски войници по време на окупацията и си взела храна и вода след освобождението, украинските войници ще те измъчват и убият. Трябва да избягаме, защото сме в опасност. Казах на Алина, че всичко е лъжа, но тя повярва на жената, открадна акта си за раждане и отиде с нея миналия октомври."

Проследявайки дъщеря си чрез социалните медии, тя открива, че Алина е била отведена в село на 1500 км в Русия.

Когато Светлана се свързва с Алина в приложението за съобщения Vibеr, Алина плаче. Евгения обаче я хваща и взима телефона на детето.

"Бях толкова уплашена", признава Алина. "Евгения беше толкова дружелюбна, когато бях в Украйна, но тя ме измами. Когато разбра, че говоря с майка ми, тя се ядоса и ме удари. Беше обсебена от парите и това, което можеше да получи от властите, за да се грижи за мен."

За да си върне дъщерята, за Светлана има само една възможност: да пътува до Русия по "ужасяващ" маршрут през Полша и Беларус, за да се обърне към социалните служби във вражеска страна.

Достигайки до района, където дъщеря й е била отведена, тя прави официално изявление, че Алина е нейна дъщеря, само за да открие, че жената, която я е отвела, е изпратила момичето в "рехабилитационен център" на 80 км в опит да я скрие, докато тя организира документи за осиновяване.

"Звучи странно, но властите бяха на моя страна. Бяха ядосани, че е отвела Алина на руска територия", казва Светлана. "Те също така казаха, че ако бях дошла четири дни по-късно, жената вече е щяла да има руска лична карта за Алина. Тогава тя щеше да е вече рускиня и нямаше да мога да я прибера."

Ако Алина и Светлана са имали късмет да се съберат отново, те представляват малка част от разделени семейства, чиито деца са успели да се върнат в Украйна. Повечето роднини на отвлечени деца не желаят да говорят по темата от страх, че това може да усложни усилията за прибирането им. В особено известен случай група отвлечени украински деца от Мариупол бяха представени на митинг в Москва през февруари.

"Не сме сигурни колко деца са замесени", казва бившият детски омбудсман Микола Кулеба, който сега ръководи спасителната мрежа "Спасете Украйна", която помага на родители като Свитлана. "Не само непридружените деца са изпратени в лагери в Русия и децата, отвлечени от интернати и сиропиталища. Не сме сигурни за какъв брой говорим. В някои случаи става дума за деца, които са били в окупирани райони, докато останалата част от семейството им е останала в контролирани от Украйна райони."

"Трябва да говорим за децата, които сега са в Русия, за които не знаем нищо. Деца, чиито родители са били затворени, след като са били разделени във филтрационните лагери или чиито родители са били убити, по-специално по време на обсадата на Мариупол", добавя той. "Ние сме най-загрижени за онези деца, които са в неизвестност от шест месеца и повече, когато руските власти са подготвили свидетелства за раждане и паспорти и са ги изпратили в приемни семейства".

Както и в случая с Алина, Кулеба казва, че е чувал за други украински деца, които са били отнемани заради финансови облаги.

"Едно момче, което спасихме от руско училище, каза, че е било с друго момче от Мариупол, което е било настанено в много бедно семейство на алкохолици. Той беше игнориран и гладен всеки ден. За мен това предполага, че са го отглеждали за пари, за да си купуват алкохол", разказва той.

Въпреки успехите на неговата група във връщането на украински деца, Кулеба забелязва "промяна към по-лошо" в отношението на руските власти.

"Те разбират, че всеки от тези случаи е военно престъпление и все повече се опитват да блокират връщанията. Правят го все по-трудно и по-трудно. А времето работи срещу тези деца. Някои идват от много уязвим произход и това, което признаваме, е, че е лесно да им се повлияе, особено след шест месеца."

"Имахме случай на момче, което след две седмици в приемно семейство не искаше да бъде върнато. Беше убеден, че украинците ще го наранят."


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глупости!
173
3
 
8
 
! Отговори
Гож преди 3 месеца
Еи насрахте се от фалшиви новини за русия абе изтриите се малко много смардите
172
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
те са си такива открай време , безчовечни боклуzzи
171
0
 
14
 
! Отговори
Ост преди 3 месеца
Навсякъде по света е пълно с украйнски *** и компаньонки. Рускини по-рядко се намират ....
170
4
 
19
 
! Отговори
ами преди 3 месеца
Въобще не съм чел статията,ясно е какво се пише-за руснаците в бг медиите или лошо или НИЩО.Това е поредното док-во как работи "демократичната"пропаганда.Със световното влияние,което имат сащ,такива статии за мачкане на противника винаги са били много и постоянни.Политиката им е такава-спират всякакви информационни канали на "лошите",представят само своята гледна точка и само подобни статии,кото трябва да се разпространят навсякъде,да не би някой да почва да се съмнява в "добрите" им намерения..
169
0
 
5
 
! Отговори
Деян Григоров преди 3 месеца
Не знам, но в този сайт има психично болен човек, който списва коментари в полза и на Украйна и на Русия...
168
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Коя икономика на Русия е съсипана? Ти гледаш ли си статистиките?
167
18
 
3
 
! Отговори
БРАВО НА ВОВА преди 3 месеца
Показа на цял свят колко слаба е армията на Раша, увеличи НАТО, съсипа икономиката на Раша, превърна Раша във васална територия на Китай.
166
7
 
3
 
! Отговори
До преди 3 месеца
СМЕШНИ ПУТИНОФИЛИ/ СМЕШНИ БАЙДЪНОФИЛИ само вие още л...а,,,п,,,а,,,те на тоя с деменцията матрьошката...
165
12
 
3
 
! Отговори
Ицее Ицеее преди 3 месеца
До Христо Христов БГ-то е част от НАТО мой човек. Кои са тези българи? Една шепа умо..пом..рачени Путинолюбци?
164
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
***, с тия ръце дето писа това ли се храниш? Господ гледа......прави си сметката....
163
4
 
0
 
! Отговори
Така преди 3 месеца
значи.
162
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още малко ще ги изтипосате рашките, че ядат деца...айде малко спрете с украинските ви глупости :)))
161
14
 
2
 
! Отговори
РАША ПОТЪВА преди 3 месеца
1917 и 1991 пак ще се повторят.
160
1
 
19
 
! Отговори
Хм.... преди 3 месеца
"Имахме случай на момче, което след две седмици в приемно семейство не искаше да бъде върнато. Беше убеден, че украинците ще го наранят." ....... И е било право това момче . Украинската армия обстрелва района на Донбас и избива хорара там ТРИ ГОДИНИ преди Русия да започне войната с тях. БЪЛГАРИЯ ТОГАВА МОЛЕШЕ ЕВРОСЪЮЗА ДА ОРГАНИЗИРА ХУМАНИТАРЕН КОРИДОР за да спасим бесарабските българи в района ... СПОМНЯТЕ ЛИ СИ ? Май не е удобно ,а ?
159
11
 
3
 
! Отговори
Забавно е преди 3 месеца
да се биеш в гърдите колко обичаш Раша ама да бягаш на гурбет в лошия Запад.
158
17
 
1
 
! Отговори
СМЕШНИ ПУТИНОФИЛИ преди 3 месеца
Преди месец руснаците върнаха 30 отвлечени украински деца ама вие си затваряте очите. Целия свободен свят осъди престъпленията на руския ди..аторски режим само вие още л..а,,,п,,,а,,,те на Вова матрьошката.
157
0
 
5
 
! Отговори
Ехаа преди 3 месеца
Форумната VPN крава пак е трясна предменструалният синдром и изпадна в амок...като преди това не забравя да докаже, че притежава IQто и е наполовина от размера обувките които носи.
156
4
 
11
 
! Отговори
Мине се, не мине преди 3 месеца
и пак се почват вицовете :D
155
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дайте някоя статия скоро за превземане на укрепления с лопатки, защото липсват оръжия, за летящи перални, защото ракетите свършиха и също за смъртоносните болести на Путин.Отделно украинците не превзеха ли някое село, че да пишем за невероятната им офанзива, която ще спре във Владивосток?