Зеленски: Ситуацията в Бахмут става все по-тежка

Сраженията за града се водят от няколко месеца, това са едни от най-кървавите боеве
28 фев 2023 07:00, Елка Василева
157
Зеленски: Ситуацията в Бахмут става все по-тежка
Снимка: архив, БГНЕС

Военната обстановка в района на град Бахмут, който е в центъра на руската офанзива в Източна Украйна, става все по-тежка, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"В сектора на Бахмут ситуацията непрекъснато става по-тежка", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

"Врагът постоянно унищожава всичко, което може да се използва за защита на нашите позиции за укрепления и отбрана. Нашите войници, които защитават района около Бахмут, са истински герои", добави украинският президент.

Вече над половин година групировката "Вагнер" и руската армия се опитват да завземат Бахмут в Източна Украйна – град с оспорвана стратегическа стойност, но добил голямо символично значение с оглед продължителността на боевете и тежките загуби там и за двата лагера, припомня БТА.

Руските сили се опитват от седмици да обкръжат Бахмут и успяха да отрежат редица пътища, важни за снабдяването на украинските войски.

През уикенда украинските части предприеха серия контраатаки и отблъснаха руските сили до село Ягидне край Бахмут, след като наемниците от групата "Вагнер" първоначално съобщиха, че са го завладели. От своя страна руското министерство на отбраната съобщи, че са унищожени украински саботажни и разузнавателни групи в зоната.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви, че Русия продължава да концентрира нападателните си действия по протежение на цялата фронтова линия край Бахмут, където се намира Ягидне.

Сражения за Бахмут се водят от няколко месеца, като се смята, че това са едни от най-кървавите боеве, откакто руските сили нахлуха в Украйна миналата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
20
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 година
Заради тези фашаги крепени от Козяк 16 тук ми спряха фейсбука та се налага тук да се изкажа по въпроса. Тъй като Гущера е постоянно на бял прашец няма елементарна представа че Бахмут отдавна е загубен от фашагите както и много други части от Донецк и Луганск където Русия започва мащабно строителство на болници и училища и това ясно се видя от репортажа по Руският първи тиви канал който всеки желаещ го гледа по интернет без проблем. Който мисли че фашагите ще върнат Донецк,Лууганск и Кршим е ***.
57
1
 
8
 
! Отговори
Дисни преди 1 година
Жабока Кърмит изнася поредния си епизод на Мъпет шоуто! Говори се, че гост на шоуто през тази седмица щяла да бъде мисс Пиги от САЩ! Била финансов министър там, а преди това шеф на частния федерален резерв собственост на дълбоката държава!
56
1
 
11
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
А няма такова нещо.Хохлите са в контра настъпление,даже умуват дали да превземат Петербург преди Москва.Даже Байдън ходи в Киев да ги съветва какъв вазелин да ползуват,като се срещнат с изнасилвачите от Вагнер.
55
4
 
19
 
! Отговори
Една добра новина преди 1 година
всичко гадно което ви се случва, истински ме радва!! Дано скоро камък върху камък не остане от гадната ви измислена държава!
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе след като сащ вчера пратиха Ревизоро на еленски, явно нещата вървят към плащане на сметката. Той и заради това еленски тия дни е нещо сдухан.. явно надушва, че не му остава още много.
53
1
 
9
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Продължава, продължавай да фамилиарничиш с "ЯНКИТЕ", собственият ти народ ще ти види сметката.
52
2
 
17
 
! Отговори
Душко преди 1 година
За град с "оспорвана стратегическа стойност" нещо бая украинци дадоха фира. Кой да се сети, че е толкова важна символиката е толкова важна, че да и излезе име "месомелачката". Пропагандата ви е трагична.
51
4
 
8
 
! Отговори
BG преди 1 година
Прилича ми малко на грузинец . Дали е украинец?
50
3
 
27
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 година
Зелената Мухоморка,наркомана Владимир Зеленски става все по нагъл и по отвратителен.
49
31
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Да влиза НАТО и да доизмете каквото е останало от руснаците!
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този някакъв журналист да не е станал? Само регистрира и толкоз. Мислех, че се води президент и би могъл да предложи нещо по-конструктивно освен да гледа страшно и да се оплаква.
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 48 АнонимеН и това вдъхна смелост на украинците,че могат да нападат тия от Донбас и никой няма нищо да им стори така ли?
46
7
 
14
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 година
Зеленски не е зелен, а е луд. Толкова, колкото и Путин. Двама луди, които се хванаха в капана на САЩ и водят безсмислена война за кеф на САЩ и ЕС. Единственият път е мирът!
45
19
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
На 5 ноември 1994 е подписан Меморандума от Будапеща, с който Украйна се отказа от ядрените си оръжия, а САЩ, Русия и Великобритания се ангажираха да гарантират териториалната й цялост. Киев напомня, че с акта от Будапеща Москва, Вашингтон и Лондон са се заявили като гаранти за териториалната цялост и политическата независимост на Украйна и са се ангажирали да не използват срещу нея оръжие, заплахи или друга сила.
44
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете боевете, не виждате ли, че евреите ви преметнаха да се избивате славяните помежду си? ЕгатиГлупавите братушки, честно. Вие реализирахте мечтата на Хитлер, всички славяни да се избият едни-други.
43
0
 
7
 
! Отговори
Морен сокол преди 1 година
Днешни новини с вчерашни коменнтари .
42
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подпиши , спир войната, стига си давал курбан православни християни и от двете страни, за американски интереси.
41
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма Ягидне. Има Ягодное. Стига с тия смешни укранистични уклони. Самите украинци казват Владимир, а не както днес.бг - володимир - няма такова име в украинския. Видте новия паметник в Киев, пише князь Владимир.
40
11
 
38
 
! Отговори
Изчезвай бе преди 1 година
Слава Русия! Вечна братска дружба!
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз да питам ,защо украински войски се групират до Приднестровието?