Украински командващ: Ситуацията около Бахмут е изключително напрегната

Руските войски засилват настъплението си в опит да обкръжат града
Обновена: 28 фев 2023 10:58 | 28 фев 2023 10:58, Елка Василева
550
Украински командващ: Ситуацията около Бахмут е изключително напрегната
Снимка: архив, БГНЕС

Командващият украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски каза днес, че ситуацията около обсадения украински град Бахмут е „изключително напрегната“, докато обсадилите го руски войски засилват настъплението си в опит да го обкръжат, предаде Ройтерс.

Още по темата
Русия се опитва да прекъсне снабдителните линии на украинските защитници на Бахмут, станал арена на едни от най-тежките сражения във войната, и да ги принуди да се предадат или да се изтеглят. Това би дало на Русия първата й голяма победа от повече от половин година и би отворило пътя към завладяването на последните градски центрове в Донецка област, отбелязва Ройтерс.

„Независимо от значителните загуби врагът хвърли (в боя) най-подготвените щурмови части на „Вагнер“, които се опитват да пробият отбраната на нашите войски и да обкръжат града“, каза генерал Сирски, цитиран в приложението "Телеграм" на Медийния военен център (медийната онлайн платформа на украинската армия).

Украинската армия заяви по-рано, че Русия е укрепила силите си в района на Бахмут и обстрелва селища около града.

През изминалото денонощие нашите войници отблъснаха повече от 60 вражески атаки, съобщи армията рано тази сутрин за ситуацията около Бахмут и близките източноукраински райони и добави, че украинските сили се отблъснали руски атаки срещу селата Ядигне и Берхивка на северните подстъпи към Бахмут.

Украинският военен анализатор Олег Жданов каза, че руските сили са вбили клин между тези две села в желанието си да прекъснат пътя в западна посока към Часив Яр.

Южната част на Бахмут е единственият район, за който може да се каже, че е под украински контрол. Във всички останали райони ситуацията е непредсказуема, каза Жданов във видео коментар. Анализаторът подчерта, че е невъзможно да се каже къде точно минава фронтовата линия.

Украинските войници в Донецка област са залегнали в кални окопи, след като затоплянето размрази замръзналата земя. И двете страни остават на позициите си, защото, както виждате, пролетта означава кал. Затова не е възможно да се придвижиш напред, казва 59-годишният Микола, командир на украинска фронтова батарея ракетни установки, който координира огъня, като следи ситуацията на екрана на таблет.

Пролетното топене, наричано распутица, много пъти в миналото е проваляло плановете на армии да извършват нападения в цяла Украйна и в западна Русия, превръщайки пътищата в реки, а полетата – в блата.

Ройтерс видя няколко военни машини, затънали в калта. В зигзагообразен окоп 25-годишният Володимир, командир на взвод, каза, че хората му са готови да действат независимо от атмосферните условия. „Когато ни поставят цел, това означава, че тя трябва да бъде унищожена“, казва взводният командир.

„Там се водят ожесточени битки. Командването прави всичко възможно, за да спре настъплението на врага през нашата територия“, каза по украинската телевизия Сергий Черевати – говорител на украинското Източно военно командване.
(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
345
5
 
12
 
! Отговори
МСА преди 1 година
Бахмут е освободен вече.
344
1
 
5
 
! Отговори
до Храним преди 1 година
А ти с чии данъци си изхранен, ще споделиш ли?
343
13
 
3
 
! Отговори
Ч.Лютиков преди 1 година
С трилионите долари и евра получени от запада през последните 20 години, кремълското жуже се помисли за много велико. Сега добре че има оръжейни запаси от студената война на СССР че да издържи още някой и друг месец. Единствената му надежда е Китай - Стрелков Гиркин го каза - без лендлийз от китай самая могучея втарая в мире няма шанс за победа. Същото беше и през ВСВ балгодарение на лендлийз от САЩ успяха да обърнат немците в отстъпление.
342
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Храним пенсиите русофили с данъците си, те от благодарност ни наричат сoрoсоиди и джeндъри. Ша ви са незнаe неблагодарното плeме!
341
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ягидне и Берховка ги освободиха преди няколко дена... Странно инфо в статията
340
15
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 371 - страхотно! Обърни се към Путин който я започна! Виждам руски обеcници на украинска земя - не обратното. Помоли го да спре! Що злобееш срещу екраинците които защитават домовете си?
339
4
 
16
 
! Отговори
Аве, Лаврентий преди 1 година
Ще споделиш ли с какво украинците са ни по-близки от руснаците, че да сме на тяхна страна..Русофобията не е основание..
338
0
 
3
 
! Отговори
Толкова ли си наивен преди 1 година
Наивен е, още вярва в дядо Коледа..
337
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий не сме бе.Мислим за България и това в,какво се опитвате да ни вкарате,че войната ви вреди хората в цяла Европа.На мен лично ми вреди на бизнеса,както и на много други хора,вреди.Ти кажи ,ще си съгласен ли с това.Ми хайде ти ми давай пари плащай ми сметките и си воювай щом иска,а не обратното.
336
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 367До момента Путин е убил между 5-8 хиляди мирни жители. Това е статстика след 1 година война. Точно по толкова американците избиваха на ден в Сирия, Афганистан и Ирак.
335
14
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До asd - още по интересно е, колко живее руския неуда4ник при Бахмут? Колко викаш е съотношението между руснаци и украинци въобще? Ако украинците са получили за миналата година толкова оръжие, руснаците от колко години трупат това с което ги нападнаха? И това ли е което постигнаха за година "бляскави" победи - три села при Бахмут? Удобно премълчаваш. А най важното - какво бихте спечелили от руска победа путинофилите? Като ви е съвсем ясно, че българската мизерия е функция на "братушкането"?
334
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО ти живееш в илюзия тия залежи ги има,ама те не променят нищо,защото първо няма армия дето да победи Русия без да се дадат много жертви и то не украинци,а тия залежи не струват нищо като технологията ,за да ги получиш е много скъпа и тия газ не може да замени руския като цена,а защо си мислиш,че като,атакуваш руски град и убиеш няколко руснака Киев не може да бъде срутен за няколко часа.Толкова ли си наивен бе.
333
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една година Антихристът Путин пали и граби православни земи! Да гори в Гейената ВоВеки !Проклет да е!
332
4
 
20
 
! Отговори
До до до Сата НАТО преди 1 година
Не знаех, че още има хора дето вярват в дядо Коледа..Явно са същите, дето вярват, че Украйна може да излезе победител в тази война...
331
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тегаво а,нали побеждавате.Или перете яко пари на корпорации с тази война,пък украинците не са важни.Само 20 процента оръжията стигат до Украйна ,смятайте за ква перачница става въпрос .
330
5
 
12
 
! Отговори
asd преди 1 година
До Лаврентий Берия Да кажа за ройтерс пак, от онзи ден - 500 хохли на ден разход в последният месец , според ройтерс, и пак според тях, украинският войник живее средно четири часа в бахмут. В началото на миналата седмца, доклад на Мосад - 187К безвъзвратно загубени хохли, 237К ранени - не случайно правят 15 вълна мобилизация и то насилствена. Всичко това при положение, че получаха оръжие за 110 млрд усд миналата година. Венният бюджет на рашките е 78 млрд. Та кой, казвате губи войната?! :)
329
12
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 355 - с оглед това, че путинофилите сте а) пенсионери реваншисти които жадуват да "върнат" светлото минало на "работниците с червени потници" и б) неуда4ници възрожденци с промити мозъце, бих казал, че ако 3 пъти по пет хиляди от вас заминат при Бахмут да подкрепят "могучая" вместо по цял ден да дращят по клавиатурата с артритни пръстчета срещу Украйна, на България наистина ще олекне.
328
2
 
1
 
! Отговори
до до Сата Нато преди 1 година
На тебе дядо Мраз какво ти подари за Коледа на мене камионче.
327
1
 
6
 
! Отговори
до факт преди 1 година
НЯМА АВИАЦИЯ И ФЛОТБъди коректен с фактите..Вече няма такива..Скоро и пехота и артилерия няма да има..
326
7
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
До Ужас-----хайде пак сметни, проста алгебра за русофили.