Тежки боеве се водят за украинските градове Угледар и Бахмут

321 тежки танка са били обещани на Украйна от няколко държави
28 яну 2023 09:13, Елка Василева
111
 Тежки боеве се водят за украинските градове Угледар и Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили продължават сраженията с руските войски, които се опитват да пробият фронтовите линии на изток и североизток, преди Киев да получи обещаните танкове от западните си съюзници. Президентът Володимир Зеленски описа ситуацията на фронта като "изключително тежка".

През изминалите 24 часа най-малко 10 души са загинали при обстрел на руската артилерия срещу селища в Херсонска, Донецка и Харковска област на Украйна, съобщават местните власти. Под обстрел е град Никопол на Днепър, предаде БНР.

Още по темата
Президентът Володимир Зеленски съобщи, че се водят тежки боеве за Угледар, на югозапад от регионалната столица на Донецк, и Бахмут, на североизток, който до голяма степен е унищожен от многократните руски атаки.

"Ситуацията на фронта, и особено в Донецка област – близо до Бахмут и Угледар – остава изключително тежка. Окупаторите не само атакуват нашите позиции – те нарочно и методично унищожават градовете и селата около тях. Артилерия, авиация, ракети. Руската армия няма недостиг на средства за унищожение. И може да бъде спряна само със сила."

17 милиарда долара ще са необходими на властите в Украйна, за да възстановят пораженията по енергийната система и инфраструктурата след 4 месеца руски бомбардировки и да разминират освободените територии, заяви премиерът на страната Денис Шмигал.

Междувременно украинският посланик във Франция Вадим Омелченко съобщи, че общо 321 тежки танка са били обещани на Украйна от няколко държави. По думите му "условията за доставка са различни във всеки отделен случай".

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще продължи да "говори с Русия" въпреки критиките, които си навлече по въпроса. Той е един от малкото западни лидери, които продължават да поддържат контакт с руския президент Владимир Путин след нападението срещу Украйна на 24 февруари миналата година.

Едновременно с това той призова Китай да осъди "империалистичната война" в Украйна.

Подложена на санкции Москва се стреми да засили своите връзки с Пекин, който от своя страна не осъди изрично войната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачът за хунтата приключва тази гидина.
9
33
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
10 дневната специална операция преди година почна
8
9
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 400000 украинци са загинали,в тази война.А Америка и западна Европа ,продължават да наливат масло в огъня,вместо да се водят преговори .
7
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те Руснаците по същия начин са денацифицирали Полша през втората световна заедно с нацистка Германия и са си я поделили с нацистите.
6
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Музикантите от Вагнер вече свирят на ушенце на укрофашагите в Бахмут.Зеленчукът *** в бункера.
5
14
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на Русия!Ние,българите сме на страната на Путин!
4
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Внимание.Марионетните български управници обмислят задължителни военни подготовки за запасняци.Нека спасим децата си от това безумие.
3
36
 
12
 
! Отговори
Аз преди 1 година
3-и дни отдавна минаха ха ха ха ха руските *** цяла година ги връщат в насипно състояние... производствения процес ще продължи до последната руска орка..ха.ха а какво ще правим с руските вдовици..трябва да ги утешаваме..ха.ха ха
2
19
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 1 Българин - знаеме те добре колко си българин
1
68
 
33
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Слава на Украйна- българите сме на ваша страна.