Зеленски обясни защо положението на фронта изглежда патово

Украинският президент обвини Москва в "износ на терор"
19 яну 2023 07:39, Елка Василева
441
Зеленски обясни защо положението на фронта изглежда патово
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова западните съюзници по-бързо да доставят на страната му танкове и средства за противовъздушна отбрана, за да се отнеме на Русия възможността да извършва нападения. В реч пред участниците в Световния икономически форум в Давос Зеленски обвини Москва в износ на терор, предаде БНР.

Още по темата
Президентът на Украйна Володимир Зеленски възложи на тайните служби разследването на причините за вчерашната катастрофа на хеликоптер, при която загинаха 16 души, а 30 бяха ранени. В късното си видеообръщение Зеленски съобщи, че ръководството на украинското вътрешно министерство ще бъде поето временно от началника на полицията Игор Климeнко. Сред загиналите при катастрофата бяха министърът Денис Монастирски, заместникът му Евген Енин и секретарят на ведомството Юрий Лубкович.

Причината за катастрофата остава неизвестна, но пред Световния икономически форум в Давос президентът Зеленски каза, че трагедията е следствие от войната. Той използва видеообръщението си, за да призове съюзниците бързо да изпратят повече оръжия преди нови руски офанзиви.

Думите му бяха изтълкувани като молба Германия да побърза с доставката на танковете „Леопард“. Съобщава се, че Берлин не желае да изпрати таква танкове, освен ако САЩ не се ангажират да предоставят свои собствени бойни танкове "Ейбрамс". Великобритания наскоро също обеща да изпрати свои танкове в Киев. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че страните-членки ще се срещнат в петък, за да обсъдят какво военно оборудване може да бъде изпратено в Киев.

В изявлението си пред форума в Давос Володимир Зеленски каза още, че на юг и север контролът е в украинските сили и обясни защо положението на фронтовата линия изглежда патово.

„Войната действително се забавя. Има разбираеми обстоятелства за това. Всички се изморяват – природата, хората и, слава Богу, врагът също. В източната част на Украйна ежедневно продължават ожесточените боеве. Много е важно , че сме силни не само на изток, където действително е горещо“, каза Зеленски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


441
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 323.Знаеш ли колко села има около Бахмут и украинците са се скрили във всяка къща,,а колко фабрики има,които се използват като укрепления.Но как така украинците,които твърдяха,че побеждават се оказаха в тая ситуация,нали като побеждаваш трябва да напредваш,а не да се отбраняваш.Май нещата опират до това,че не те побеждават,а дали руснаците ще им разбият отбраната.
286
23
 
5
 
! Отговори
Странно, преди 1 година
.. изравнят някой град руснаците със земята, а после твърдят че са го били ... "освободили"? Нещо не се връзва!
285
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 326 - Закрити са.
284
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАКВО стаНА с лабораториите на сащ в укра ?
283
3
 
6
 
! Отговори
321 преди 1 година
От 321 - Е пак три миусчета. Какво лошо казах? Кое е лъжа, кое е неочно, кое е подвеждащо, ко е е грешка? Нищо! Само злобата ви.
282
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
14 така от Англия, ама след месеци. 20 танка от Гемрания, ама били още в ремонти, а след половин година, още 20. Послед другите щели да пращат по 4-5. И накрая, мооооже би, в рамките на гоидна, ще има 100 танка, дето са по-модерни от модификациите на T-64 и Т-72, с които основн разполага Украйна. Ама няма проблем - нали четем, че един украйнски танк е равен а близо 10 руски.
281
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди няколко месеца Пармезан лично обяви, че били влезнали в Бахмут. А Бахмут продължава да е украински! Как става това?!
280
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Колко да е патово ?, доколкото си спомням, русофилите преди три дни обявихте Клещеевка за превзета. Днес пак я "асвабаждават". Как става това?!
279
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Берлин не желае да прати Леопард, поради същите две причини, поради които САЩ и Израел не искат да пращат най-модерната си техника - Първо - Ще ескалира положението. Творо и по-опасно за тях - руснаците може да заловят последните модефикации, да намерят как да им се противопоставят, дори да почнат сами да си правят. Ех, за евреите има и трето - Зеленски награждаше хора, които си тутаират свастики ...
278
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иска му се на Зеленски да е патова, ама ситуацията си е МАТ.
277
6
 
38
 
! Отговори
Колко да е патово ? преди 1 година
Тази сутрин и Клещеевка е свободна. Обръча около Артьомовск се затваря.
276
17
 
5
 
! Отговори
нм преди 1 година
Какъв пат бе, храбрите руски войни-освободители са вече до Берлин. Там нали мръзнат и нямат газ, та са сковани и няма да могат да организират съпротива. шах и мат европеецо : D : D
275
5
 
27
 
! Отговори
Щирлиц(таен агент) преди 1 година
Путин решава какво ще става.Замислете се защо НЕ ТОЙ, а Зеленски се държи като П Р О С Я К-ДАЙТЕ ПАРИ,ДАВАЙТЕ ОЩЕ И ОЩЕ...
274
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗЕЛКАТА НЕ Е В ПАТОВА, А В ШАХОВА СИТУАЦИЯ ЩОТ САМО ОРЪЖИЕ ИСКА ЗА МИР ! ....СКОРО МАЙ ЩЕ Е В СИТУАЦИЯ НА СЪРМИ /АКО МУ СПРАТ КРАНЧЕТО НА ДОСТАВКИ/....
273
23
 
8
 
! Отговори
бам преди 1 година
Ама как патова?!? Храбрите руски войни-осовобители с тяхната 60км колона са на един час от Киев, нали завладяха вече летището там, до няколко часа пада Украйна. Ще сложат край на фашизма и наркоманията. Най-накрая свободна украйна ще се присъедини към свободен Беларус. Нито Бил гейтс в ваксините/чипове, нито сина на байдън и 100те му лаборатории в Украйна, може да ги спрат вече.
272
2
 
11
 
! Отговори
Светът е Украйна преди 1 година
Кво лошо?Нищо лошо..Само празни лозунги
271
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Кисинджър:Украйна ще бъде в НАТО и Русия трябва да се примири с това. Между другото Хенри очевидно обърна палачинката." - Не думай ...
270
6
 
20
 
! Отговори
Пешо Z преди 1 година
Нищо няма да доставят,ще има завземане на западната граница в скоро време от руснаците.
269
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евгений Пригожин:Смело можем да кажем,че селището Клешчеевка, което е едно от важните предградия на Бахмут,е напълно взето под контрола на подразделенията на ЧВК Вагнер.Клещеевка е освободена.Около Клещеевка все още се водят ожесточени боеве. Зомбитата се вкопчват във всеки метър от земята. Противно на различни мнения, че зомбитата бягат от Артемовск, това не е така. ВСУ работи ясно и хармонично.Но така или иначе частите на ЧВК "Вагнер" вървят напред метър по метър. Селището Артемовск ще бъде превзето.
268
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основният претендент за поста генерален секретар на НАТО Христия Фридланд (понастоящем вицепремиер на Канада) каза: Ние на Запад трябва да разберем, че изобщо не правим услуга на Украйна, както се казва. Като снабдяваме Украйна с оръжия и както съвсем правилно посочи Зеленски, като предоставяме на Украйна парите за да спечели войната ние действаме в собствените си интереси. Може да се добави,че САЩ и НАТО (не без помощта на самата Канада)всъщност организираха тази военна конфронтация.