НАТО обсъжда поставянето на ядрени оръжия в готовност

Столтенберг съобщи заоживени консултации между страните членки
17 юни 2024 20:00, Елка Василева
163
НАТО обсъжда поставянето на ядрени оръжия в готовност
Снимка: архив, БГНЕС

Страните от НАТО обсъждат разполагането на допълнителни ядрени оръжия, изваждайки ги от складовете и поставяйки ги в бойна готовност на фона на засилващата се заплаха от Русия и Китай, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
В интервю пред британския вестник "Телеграф" той заяви, че има оживени консултации между страните членки прозрачността около ядрените арсенали да се използва като средство за възпиране.

"Няма да се впускам в оперативните детайли колко ядрени бойни глави трябва да бъдат в готовност и кои да бъдат на склад, но трябва да се консултираме по въпроса. Именно това и правим", заяви той пред изданието.

"Прозрачността помага да се изпрати пряко послание, че ние, разбира се, сме ядрен съюз. Целта на НАТО е, разбира се, свят без ядрени оръжия, но докато те съществуват, ще останем ядрен съюз, защото свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрен арсенал, а НАТО не, е по-опасен свят“, посочи генералният секретар.

Миналата седмица Столтенберг заяви, че ядреното оръжие е „най-значителната гаранция за сигурността“ на НАТО и средство за опазване на мира.

Руският президент Владимир Путин на няколко пъти предупреди в миналото, че Москва би използвала ядрено оръжие, за да се защити при крайни обстоятелства. Тя обвини САЩ и европейските им съюзници, че тласкат света на ръба на ядрен сблъсък, предоставяйки на Украйна оръжие за милиарди долари, част от което се използва срещу руска територия.

НАТО, което заема все по-значима роля в координирането на оръжейните доставки за Киев, рядко говори публично за ядрените арсенали, макар и да се знае, че САЩ са разположили атомни бомби на няколко места в Европа.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от САЩ
Тръмп: Зеленски е опитен търговец, винаги си тръгва с пари от САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
6
 
6
 
! Отговори
Сега преди 1 седмица
Трябва да бягаме от нато колкото се може по бързо и дано се спасим.
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хахаха ядрените оръжия винаги са в готовност.
91
4
 
0
 
! Отговори
САРМАТ преди 1 седмица
Ракетен ядрен удар някъде от сибирската пустош през Южния полюс? Няма проблем. И нека американският данъкоплатец осигури създаването на "кръгова система за противоракетна отбрана" през Южния полюс, вместо батерии THAAD, разположени по обичайните маршрути на руските ракети от предишни поколения.
90
3
 
6
 
! Отговори
Кой преди 1 седмица
Хора тези са луди и ако скоро не бъдат отстранени ще унищожът света.
89
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия има Искандери, Калибре, Кинжал, Циркон, Авангард, САРМАТ, Булава и цяла гама от ракети и средства с които да унищожи и САЩ и цяла Европа. Единственото което Русия иска е НАТО да си изтегли военните структури от източна Европа, и тогава ще има мир.
88
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При ядрена война с НАТО Русия ще понесе ужасяващи поражения и около 1/5 от територията и ще бъде унищожена и години наред няма да бъде годна за живот както в Хирошима и Наказаки едва след няколко години се възтановиха. А САЩ и ЕС ще бъдат унищожени изцяло, изтрити коренно от лицето на земята и не е ясно дали в следващите столетия там изобщо е възможно да има живилизован живот.
87
5
 
6
 
! Отговори
Ах преди 1 седмица
...мицата ти дъ р...еде рас! На колене пред Путин ще молите за милост!
86
3
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Плашат гаргите те бяха -40 г в готовност срешу дьржавите от източният блок и какво от товаИ руските бяха в готовност
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
3eлkа да натисне бутона
84
3
 
5
 
! Отговори
Карибска криза преди 1 седмица
Буревестник може да бъде изстрелвана от границата на Мексико. По-точно, не буквално от Мексико, но може да долети от Русия до границата на САЩ в Мескико по мното траеткории през цялото земно кълбо и през Южния полюс и от всякъде където няма никакви ПВО системи. Може да лети на височина няколко десетки метра от земята, свръхманеврена, което я прави практически неуловима за радарите. Буревестник не е хиперзвукова, и разбира се, може да бъде свалена с добро ПВО, но тези ПВО не са навсякъде, и САЩ нямат толкова много от тях.
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"на фона на засилващата се заплаха от Русия и Китай"------------------Каква заплаха се "засилва" от Китай, че не разбрах?
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ракетата с ядрен двигател Буревестник няма ограничение на полета, може да лети праткически неограничено. Може да долети и след 10 часа, след като са разменени първите ядрени удари. Ракетата ще долети до целта си при всички положение и може да бъде спряна да не се взриви само от Русия. Така Русия може да уведоми САЩ, че ето, няколко десетки наши ракети Буревестник излетяха и ще долетят при вас след 3 часа, така че имате 2 часа да приемете нашите условия.
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Океанските многоцелеви подводни дронове "Посейдон", които могат да изминат 10 хиляди километра със скорост до 200 км/ч на километър дълбочина в океана, са не само смъртоносна заплаха за всички самолетоносачни ударни групи на ВМС на САЩ, но и могат да организират ядрен апокалипсис помощта на радиоактивно цунами на всяка част от океанското крайбрежие където се реализира над 50% от БВП на САЩ. Появата на защита срещу подобни оръжия не се очаква дори в бъдеще.
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Русия - САЩ Те затова си кротуват и нямат никакво намерение да стигат до ядрена война :)
79
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А ако НАТО не беше излъгало след 1990 г. и не се беше разрастнало, изобщо нямаше да стигнем до тук.
78
3
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
До GADOWETE ПОСТЕПЕННО === Ами че те от Мордор бе, другарю Oвчи сами и доброволно си даваха ресурсите. Никой, никога не е искал да им ги заграбва :))) Най-големия пазар им беше Европа. Сега вече го нямат и се чудят на кой да продават, та затова хитрите китайци и индийци им купуват нефта и газа на 50% от пазарната цена. Е, кой сега заграбва ресурсите на глупaцитe, водени начело от баш-тъпyнгера таксиметров шофьор :))))
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Столтенберг на гъби. Друго не знам какво да кажа като гледам това заглавие.
76
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само така Бате. Никаква прошка за оня *** в бункера в Москва.Европейска Словакия води на Африканска Белгия с 1 на 0. Истина е не са фалшиви новини.
75
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Натовските *** упорито се опитват да запалят ядрена война.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 68 - 20 маха ? Я се събуди.