Светът минава в двуполюсен модел, Русия иска да има дял в този свят

Доц. Искрен Иванов: Иран удари Израел след "да" от Русия
15 апр 2024 11:31, Анисия Иванова
279
Светът минава в двуполюсен модел, Русия иска да има дял в този свят
Снимка: Bulgaria ON AIR

Иран нанесе директен удар срещу Израел. Изстреляни бяха стотици ракети и безпилотни дронове. Голяма част бяха обезвредени още във въздуха.

"Иран изгуби търпение след атаката на Израел над посолството му в Сирия. Това го накара да отговори. Втората причина е, че няма как тази атака да се е състояла без координация между Иран и Русия. Големият план е да се изтласка американското влияние от региона. Атаката срещу Израел хич не беше символична", коментира експертът по международна сигурност и управление на конфликтите доц. Искрен Иванов в "България сутрин".

Според него аргументът на Иран за атаката е несъстоятелен, а конфликтът е започнал много преди удара по посолството - а именно с нападението на "Хамас" срещу Израел. По думите на госта на Bulgaria ON AIR има антиизраелска коалиция в региона, а стратегиите на Иран и "Хамас" си приличат.

"Не бих казал, че Израел е слаба държава. Сам може да се справи с Иран, тъй като разполага с технологии и оръжия, които Иран няма. Има информация, че Израел разполага с тактически ядрени бойни глави. Станалото окончателно разби мита, че САЩ са ненадежден съюзник. Голяма част от дроновете бяха съвместно свалени от ЦАХАЛ и противоракетната отбрана от САЩ. Америка е зад Израел", подчерта доц. Иванов.

Той е на мнение, че единият сценарий е Израел да отговори конвенционално, а другият вариант е да отговори асиметрично - с помощта на киберсредства, без да се рискува пълномащабна война и конфликтът да се измести в Газа.

"Както в Украйна се води война между Запада и Русия. Наричаме такива конфликти прокси войни. Следващите 2-3 дни ще бъдат критични. Съмнявам се, че Израел няма да предприеме конкретен отговор. Байдън на няколко пъти спомена, че няма да участва в атака срещу Иран. САЩ не се страхуват от Иран. Иран може да издържи не повече от месец срещу САЩ и Израел. Русия няма да се намеси на страната на Иран в такъв конфликт. Руските войски напредват в Украйна, Украйна е пред поражение и Путин не иска да губи това предимство", обясни доц. Иванов.

Експертът посочи, че светът преминава в състояние на двуполюсен модел, а Русия иска да има дял в този свят. Всички конфликти са изражение на глобалното противопоставяне и борбата за преразпределение на зоните за влияние, отбеляза доц. Иванов.

Той не споделя мнението, че има директна заплаха за националната сигурност на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
11
 
5
 
! Отговори
до 173 преди 1 месец
пак ли чакаме разпада на гнилия капитализъм? По -вероятно е китайците да си напазаруват сибир преди края на европа, и да ти развалят хранилката.
177
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
русия не може да даде нищо добро на България. Така че какво въобще го обсъждаме?
176
1
 
1
 
! Отговори
до 173 преди 1 месец
И ако си прав, а не си, ти какво предлагаш?
175
7
 
5
 
! Отговори
българин преди 1 месец
До Анонимен 173 България ПИКАЕ на русия. русия да си такова таковата.
174
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофилите се оказаха в лагера на Хамас-Иран. А честит ви цивилизационен избор, русофили. Ха-ха-ха-ха, ни моа...
173
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия е страната, която може да се обедини срещу външен враг, което вещае много тежки времена за Европа. Войната е само първа стъпка. Тя се отнася до Украйна. Но след това на ЕС му предстои фалит и дезинтеграция, защото Русия просто няма да пусне отново ресурсите. А без евтините руски ресурси, европейската икономика е неконкурентна на глобалните пазари. Ще я изместят Китай, Индия, Бразилия и Азия.Индустриалната мощ на Германия ще угасне, а заедно с нея - и Европейската идея. И тогава България отива на кино, защото този път никой няма да я спасява.
172
13
 
1
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
Споко, до дни, дори до часове НАТО ще влезе в Москва, и Европа ще си вземе колкото си иска и ресурси, и енергии от Москва. А може и да си намери от некаде другаде некакви други ресурси, ЕС има умения и знания и може от некаде да си немери некакви енергии и ресурси.
171
5
 
5
 
! Отговори
българин преди 1 месец
за скапаната русия - *У*. Плюя на русия.
170
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 165 Плюя на тебе бе руско поммиярче.
169
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво стана с визита за САЩ? Отмениха ли ги вече визите за САЩ?
168
8
 
6
 
! Отговори
до 161 преди 1 месец
Ти не се тревожи. Ако се наложи Европа ще си ги вземе ресурсите. Включително от Русия по един или друг начин. А тоя който има много ресурси, може да се влачи като богат просяк. Има много такива примери и за хора и за държави.
167
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпрос към русофилите: Защо в момента Русия внася бензин и дизел от Беларус и Казахстан? Позналите верния отговор печелят картичка "Лилипутин в бункера".
166
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе оакана копейке, коя категория хора са кубинците и севернокорейците? Или те не са хора - те са руски васали.
165
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ще ви пусне на запад, бе, цървулковци, щели да заминават на запад, само вас ви чакат на запад сега, скоро пак ще ви върнат и визите и разрешенията за работа.
164
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 161 Спасявай се русофилче. Заминавай за прекрасната русия.
163
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти си русофил, имаш нужда от чaлмa? Само днес! Вземаш една и получаваш още една безплатно! Само за русофили! Внимание! Същата промоция важи и за шамиите! Русофили, вземете днес вашата чaлмa и вашата шамия на безпрецедентна цена! Последни бройки! Внимание! Промоцията е само за русофили.
162
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България напуска ЕС. След 2 години 1$=3000лв. Заплатите - по 3$. Милион българи продават на безценица каквото имат в БГ и се изнасят на Запад. руснаци го изкупуват евтино и идвам два милиона руски колонизатори и си правят Варненск0-бургаска народна република. Общо-взето това е планът на русия. Форумната копейка и той това иска.
161
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без ресурсите на Русия западът е обречен да влачи жалко съществуване.
160
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа вече никога няма да е същата каквато досега я познавахме, всичко свърши. А за България бъдещето ще бъде много, много черно.
159
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз искам България да цъфне на руския полюс. Защото не знам английски. Не че руски знам толкова много де. Може пък да започнем да учим есперанто. По-добре отколкото: уай ай фанг фанг абаут.