След щурма на Капитолия, могат ли да изгонят Тръмп?

Според мнозина президентът на САЩ е подстрекавал случилото се
Обновена: 9 яну 2021 09:53 | 9 яну 2021 09:45, Петя Славова
302
След щурма на Капитолия, могат ли да изгонят Тръмп?
Снимка: БГНЕС

Ерата Тръмп приключва на 20 януари. А може би дори още по-рано? След щурма на Капитолия демократите настояват той да бъде освободен още сега. Могат ли да го изгонят?

След щурма на Капитолия се множат призивите за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предава "Дойче Веле". Юридическата база за това би била 25-ата поправка на американската конституция. А в член 2, параграф 4 на Конституцията се казва, че пълномощията на един президент могат да бъдат предсрочно прекратени (т.нар. процедура за импийчмънт) "при наличие на тежки престъпления или провинения от негова страна". Тази процедура може да бъде задействана по предложение на Камарата на представителите и гласувана в Сената.

Ключовият въпрос в този случай гласи: Подстрекаването към бунт срещу демократични институции представлява ли "тежко престъпление"?

Още по темата

Има основания, Тръмп подстрекава

Доналд O' Съливан, историк от Калифорнийския държавен университет, казва пред ДВ, че според него има достатъчно основания за процедура по импийчмънт, макар той самият да не вярва, че тя ще се увенчае с успех – поради липсата на съответно мнозинство в Сената.

А има ли основания да се смята, че събитията на хълма Капитолия са пряко следствие от поведението на президента Тръмп? Да, има. В самия ден, в който бе щурмувана сградата на Конгреса, Тръмп произнесе реч пред свои привърженици, в която отново се обяви за победител от изборите с думите: „Ние постигнахме земетръсна изборна победа.“ Това твърдение обаче не отговаря на истината.

Официалните резултати от изборите показват, че те са спечелени от Джо Байдън с 306 срещу 232 гласа на членове от Избирателната колегия. Нещо повече: Тръмп призова привържениците си да се отправят към Капитолия и да окуражат републиканските депутати, "да си върнат обратно нашата страна". В Туитър Тръмп също многократно призоваваше привържениците си да проявяват смелост и твърдост. Всички тези изказвания де факто представляват апел за поход към Капитолия и опит за оказване на влияние над депутатите.

Какви възможности дава 25-ата поправка?

В нея са уредени случаите, в които един президент може да бъде свален от власт. Тя беше приета през 1965 след убийството на президента Джон Кенеди и всъщност се отнася до ситуации, в които президентът не е в състояние да изпълнява своите правомощия - да речем, поради болест.

За подобни процедури обаче едва ли остава достатъчно време. Ако се използва 25-ата поправка, Тръмп може да бъде освободен от поста си незабавно, но само временно, което пък би могло до доведе до нови борби за надмощие между правителството, президента и Конгреса, които да се проточат и след 20 януари, когато Джо Байдън трябва да встъпи в длъжност.

Отстраняването на Тръмп чрез нова процедура по импийчмънт също е несигурно, защото се видя в т.нар. украинска афера на президента как той успешно се пребори и срещу тази възможност. А за да се стигне до импийчмънт, е нужно мнозинство от 2/3 в Сената. Експертите не са сигурни, че то би могло да се постигне.

Може ли Тръмп да бъде съден?

Експерти по право смятат, че е възможно на Тръмп да се потърси отговорност за подстрекателство. "Подстрекаването е наказателен състав, който най-точно отговаря на сегашната ситуация, защото става дума за подстрекаването към насилие срещу държавата. И точно това се случи в Конгреса", казва правният експерт Кенет Манузама.

В раздел 115 на американското федерално законодателство е записано, че подтикването към бунт срещу държавата представлява криминално деяние. "Всеки, който подстрекава, помага или сам участва в бунт срещу институциите на държавата, трябва да понесе наказание по силата на това право", се казва там. Личност, осъдена по този параграф, няма право да заема повече никакви официални постове в държавата, а опитът за държавен преврат може да бъде наказан с лишаване от свобода до 20 години.

В момента от Тръмп обаче не може да се търси наказателна отговорност, тъй като се ползва с имунитет като държавен глава. С други думи: отговорност за събитията от 6 януари може да се търси от Тръмп чак след изтичането на президентския му мандат.

Нереалистично е да бъде заведено дело

Експерти като O' Съливан обаче смятат, че е нереалистично Тръмп да бъде съден за подстрекаване към държавен преврат. "Подобен процес е труден и би повлякъл след себе си серия от други процеси срещу участниците в атаката срещу Капитолия", казва експертът. А това, според него, би било контрапродуктивно по отношение целта на новия президент Джо Байдън, който иска отново да обедини американците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Киро РамботоБъди спокоен, Байдън няма да умре преди РФ да умре. Той си има мисия за изпълнение.
194
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 205Байдан ако умре ромката Камила е на линия за 4годишен мандат.
193
3
 
5
 
! Отговори
SS преди 3 години
Свърши се с еврейската демокрация. USA май няма да имат моралното право да учат другите на демокрация. Да не говорим ,че са и най големия длъжник в света.
192
1
 
4
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Ще ме изкефи бай дън да умре преди церемонията.
191
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 20 януари русофилите могат да отпишат кумира си Путин и подопечната му по законите на руското крепостно право Русия от цивилизования свят. Благодарение на Тръмп който не даваше и прашинка да падне върху реномето на Путин и Русия тази крепостна държава успя да преживее последните 4-ри години. Наглостта на Тръмп стигна до там че очевидни хакерски атаки сравними с акт на обявяване на война от страна на Русия бяха приписани на Китай от руския агент Тръмп. Скоро нещата ще си дойдат на място.
190
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По CNN един психиатър каза, че диагнозата му е злокачествен нарцисизъм. Това била реална диагноза. Т.е. човекът си е болен!
189
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съдейки по това как така наречените цивилизовани страни общуват и се обръщат към Русия, може да се направи извода, че никакъв повече или по-малко равноправен диалог между въпросните страни не се предвижда в обозримо бъдеще. В момента руската дипломация, през устата на министър Лавров, все още се опитва да увещава западната дипломация, опитва се , без да излиза от рамките на дипломатическата традиция, да разясни позицията на политическото ръководство на Русия по един или друг въпрос. Но силите и възможностите на руската дипломация не са безкрайни.
188
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В МВнР ще бъде извикан посланикът на съответната държава и ще му бъде връчена нота, в която ще се съобщи за това, че Руската Федерация обявява война на въпросната държава. Това е. А когато граничарите на тази държава разберат, че Русия им е обявила война, горещата фаза на войната вече ще е приключила и на тях, граничарите, дори няма да им се налага да надяват бронираните жилетки. Всичко ще стане доста бързо.
187
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се нанесат определено количество прецизни удари по обектите на управление и лицата, определящи политиката на въпросната държава. Гражданската инфраструктура няма да бъде подложена на въздействие. Няма никаква нужда от това. Всъщност страната, както си е живяла, ще си живее и занапред с единствената разлика, че новото политическо и военно ръководство на дадената държава ще има ясна представа що е то да воюваш с Русия и що е то, когато Русия воюва с теб.
186
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във всяка война трябва да има победител. Не е важно как ще се постигне победата: проливайки кръв на фронтовете или хвърляйки няколко атомни бомби на мирни градове. Победителите не ги съдят. Някой някога да се е изказал в осъждане на американските ядрени бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. А някой осъждал ли е използването от американците на бойни отровни вещества на територията на Виетнам? Защитил ли е публично някой изгорените от американците и разстрелвани от хеликоптери виетнамчета? Никой и никога, с изключение на СССР.
185
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента е гарант за стриктното спазване на конституцията. Видяхме какъв гарант е Тръмп. Заради собствения си егоизъм и нарцисизъм той потъпка конституцията въпреки многобройните съдебни решения за липса на изборни фалшификации и измами, въпреки решението но върховния съд че изборите са проведени според изискванията на закона Тръмп продължи да твърди в социалните мрежи и в изказванията си че изборите са фалшифицирани с което директно обвини съда в измама и наруши тежко конституцията.
184
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 195Хвърлянето на русофилите на амбразурата за Русия, когато Русия е на колене е показателно защо се стига до бълнувания посред бял ден.:)))
183
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом организаторите по партии и групи не са организирали масови културни увеселителни мероприятия-концерти,литературни четения,общо образователни игри,състезания за участие на манифестиращите демонстранти,като групи със своите манифести да се опознаят по битност,профионалност,дейност,идейност,възможности от участието им във взаимен контакт за развитието на съществени взаимоотношения и цели,които им пред поднася туй събиране как събитие докат в Сената заседават по неотложни въпроси-на видеостена
182
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 1 година в кома: - А в Америка какво става? - Там чepните възстанаха. - А защо? - Защото са били роби. - Ама те отдавна са били роби! - Да, ама едва сега го разбрали.
181
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Непримиримостта към Русия на Съединените щати и техните васали, действащи на фашисткия принцип "Руснаците трябва да умрат, за да живеем ние", обяснява много. Но тъй като Русия стана по-силна, бившият хегемон също бързо загуби предишната си хватка и чист ум. От украинския Майдан, сваления "Боинг" и "адските санкции", преминаха към целувки на кратката на чepHитe си съграждани.
180
1
 
6
 
! Отговори
хм преди 3 години
Нещо много лесно ги пуснаха да влязат, и то разни индивиди облечени в кожи и с рога, доста съмнително за такава полицейска държават като САЩ! А после изведнъж започнаха да ги разстрелват!
179
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 191Кои членове е убедил?:)))))
178
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин успя да разсее съмненията сред другите държави относно изключителността на САЩ, след което да убеди някои членове във важността на суверенитета на всяка отделна държава.
177
0
 
0
 
! Отговори
Борис преди 3 години
Дойче Веле.. Видите ли това и статии като тази за ***
176
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 186Ква Русия, бе?:)))