Разединените американски щати и двамата им президенти

Малшансът на коронавирусната епидемия ли удари Тръмп?
27 дек 2020 22:10, Екип на Investor.bg
214
Разединените американски щати и двамата им президенти
Колаж: БГНЕС

Изборите в САЩ приключиха, но още преди да бъдат оповестени окончателните резултати едно нещо стана ясно – страната е разделена и няма признаци за обединение.

Според някои единствено малшансът на коронавирусната пандемия от последната година е причина за неуспеха на Доналд Тръмп на изборите, тъй като американската икономика през последните три години продължава успешното си разширяване.

Дори и без пандемията за Тръмп изборите нямаше да са така лесни. Същата тази вълна на разделение, която го вкара в Белия дом преди четири години, сега застраши неговото преизбиране. Ако преди четири години Тръмп успя да се възползва от недоволството срещу неолибералния политически, икономически и културен модел по начин, който не стискаше на никой друг републиканец, то от рано стана ясно, че това няма да е достатъчно.

Президентът излезе относително безпроблемно от процедурата по импийчмънт в началото на годината, след като мнозинството от републиканци в Конгреса не позволи в процеса да бъдат привиквани свидетели от близкото обкръжение на Тръмп. Все по-ясно започна да става, че картата с предполагаемите или действителни връзки на държавния глава с Русия е слаба и няма да донесе нужния резултат.

На друг фронт администрацията на президента Тръмп също постигна успех в началото на годината – средата на януари Вашингтон и Пекин подписаха първата фаза от търговското си споразумение. Китай се ангажира да положи повече усилия за предотвратяване на кражбата на американски технологии и корпоративни тайни от компаниите и държавните й институции, като в същото време очертава пакет от 200 млрд. долара за преодоляване на търговските му дисбаланси със САЩ. Сделката задължава Пекин и да избягва валутни манипулации за спечелване на предимство и включва система за контрол, която да гарантира, че обещанията се спазват.

Усмивките от снимките с подписването на търговското споразумение обаче бързо изчезнаха, когато стана ясно, че коронавирусът ще е явление, което няма да остане само в пределите на Китай. Забавената реакция на президента Тръмп (както по това време и на други световни лидери), както и скептичното му отношение към маските и спазването на социална дистанция помогнаха за създаването на хаос в американското общество около мерките за предпазване от коронавируса.

За това обаче допринесе и дупката, през която премина икономиката на САЩ. Страната се радваше на силен икономически ръст и рекордна заетост, преди да удари коронакризата и това помогна за известното отлагане във времето на някои от най-тежките последици. Те обаче бързо връхлетяха след първите блокади. През първите две тримесечия на годината ръстът на брутния вътрешен продукт в страната за първи път бе отрицателен от поне 2014 г. насам. Но макар силното възстановяване през третото тримесечие, то новият пик на болестта и повторното връщане на някои ограничения могат да изядат от възстановяването.

Подобна е и картината с безработицата, въпреки че пикът от март бе овладян, то молбите за помощи при безработица остават над нивото отпреди кризата.

Последствията за икономиката от коронакризата вече бяха налице, когато през май започнаха и масовите протести на движението Black Lives Matter (Животът на чернокожите има значение). Повод за повторното ескалиране на общественото недоволство стана смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд през май, убит по време на арест от полицията.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клоунът Тръмп тук има много подръжници. Не мисля, че с някой от вас бих си говорил за политика или икономика.
71
4
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Диана"приемали" каква фалшива и лицемерна ценност...първо те принуждават да напуснеш дома си...да оставиш децата и родителите ти...земята си...всичко което обичаш...лицемерие и фалш...световната политическа класа мълчи...Кой и защо пусна вируса???Защо не защитихте животите ни???Защо отнемате Свободата на невинни човешки същества???Зависими ли сте от бащата на вируса???Плаща ли ви???Кога Справедливост???
70
11
 
7
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ББНе си прав за САЩ! САЩ са се борели честно според тяхните виждания и световна култура в стари времена, но всичко това сега е зад гърба им в миналото. Ако гледаш настоящето, не можеш да ги упрекнеш в нехуманност, макар че проявиха много дребнавост в Ирак и Либия, решавайки, че като премахнат главата,змията ще умре..Въпрос на компетентност!..И ние сме се били и избивали,и при нас са умирали невинни хора, но САЩ не са прогонили четвърт от населението си, а всяка година приемат хиляди желаещи
69
4
 
11
 
! Отговори
Малкият Рук преди 3 години
Този трилобит Биден ако си намери зъбите ще е триумф за Америка
68
3
 
8
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Диана.."че и най-богатата/затънала в дългове/ и силна /защото убива паднали и полумъртви/ държава може да се управлява грамотно/пийте дизефектанти/..ама ние не сме индианци...с мъниста няма да се получи...имаме Левски...с неговата...Чиста и Свята Република...идеалисти...***...ама животи невинни не сме отнели...Световната политическа класа обслужвана от медии които не четете,администрация,съдебна система са зависими от фашистки и мафиотски организации..Кой пусна вируса??
67
10
 
10
 
! Отговори
Прост факт преди 3 години
За да свършат мъките по целия свят просто трябва над тази територия да се пуснат няколко термоядрени .... ако може с плочка кобалт. Милите братушки са направили хубаво филмче за кобалтовата термоядрена ...в Тубата. Тогава хич няма и да ни занимавате с проблемите на двамата пенЦионери, че са и на 10 хиляди километра от тук. Какво ни интересуват изобщо?
66
4
 
8
 
! Отговори
SS преди 3 години
Конфедерацията този път ще си го върне на Севера.
65
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Армията е зад Тръмп, американците са зад Тръмп.. тоя байдън го харесват само афро и мексиканци. И то по-скоро, те не харесват Тръмп защото ги гърчи. Ситуацията с войната между севера и юга се повтаря
64
8
 
11
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Във всеки случай, Тръмп показа на цял свят, че и най-богатата и силна държава може да се управлява грамотно от хора, които никога не са се занимавали с политика..Мисля, че това е посланието на Тръмп: не трябва да човек да се притеснява,че няма опит в политиката-ако чувстваш сили да се справиш, трябва да не те е страх!Някой може да е неспособен за долните етажи на политиката,но да е гений на горните етажи!Трябва да търсим умни и талантливи хора за политици навсякъде около нас - не само в партиите
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поздрав - P.I.F. - Приказка (mp3)
62
3
 
8
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Тея двама да ги питам защо и кой обяви световна биологическа война???Политическата световна класа...питам Ви Кой и Защо позволихте с прескъпите си армии да убиват невинни човешки същества???Ще ви съдим...Бог ни е дал живота...и нямате пари да откупите греховете и престъпленията си!!!Историята не познавате...Кой пусна вируса???Защо го позволихте с атомните си армии???Не ви плащаме да ни убивате!!!
61
7
 
8
 
! Отговори
бай Онзи преди 3 години
до 41Верно , че наш Дончо е пич и мъжага , цяла пЛандемия му спретнаха за да го махнат !А следващия е gърт negoфил - войнолюбец и са то снимали точно докато точи лиги (при липса на друго) на някое младо момченце наблизо , намигайки му палаво !
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е хавата?
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Рождество Христово мина.
58
10
 
13
 
! Отговори
SS преди 3 години
Не ги мислете Сащ ,ами си гледайте вашата кошница. Че и тук положението хич не е розово.Вземете пример от тях и се въоръжавайте кой с каквото може.
57
19
 
8
 
! Отговори
СПЕЧЕЛИ АМЕРИКА преди 3 години
От победата на Джоузеф Байдън спечели единствено Америка, защото в предстоящата космическа война главно-командващ космическата флотилия на NASA ще бъде Джоу Байдън, а не приятелят на Кремъл...
56
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това разединение ли е? Да хващат патлаците и да почват да раздават акъл и правосъдие, докато не остане нито един от тях.И без това са по равно и ще направят услуга *** света, ще го отърват от себе си.
55
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черните да почнат пак да грабят и да палят. Тръмп да извика гвардията и да ги отцепят с различния си президент байдън. След това за 2 години фалират като няма кой да изплаща на черните метадоновите програми и welfare.
54
1
 
4
 
! Отговори
Интересна ми е: преди 3 години
САЩоамериканската пропаганда как добрите винаги хващат лошите, ама само ако не са САЩоамериканци. Вие ще направите ли един път смелостта да кажете, че сте сгрешили и сте тръгнали с грешния крак с едни хора и да върнете едни пари!
53
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 19 януари Тръмп ще се качи на частния си самолет и ще избяга в Москва. От 3 ноември никой не дава на Тръмп класифицирани материали защото ще ги отнесе в Русия.