Прокуратурата: Делото "Барселонагейт" не било на трупчета

Извършват се преводи на документи
22 май 2023 13:05, Нели Христова
48
Прокуратурата: Делото "Барселонагейт" не било на трупчета
Снимка: БГНЕС

"Ръководството и надзорът по досъдебното производство са осъществявани от Специализираната прокуратура от образуването му до закриването на специализираните структури. Делото е взето на специален надзор още през месец февруари 2021 г. от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна специализирана прокуратура (закрита).

Към настоящия момент и с оглед законодателните промени от 2022 г. ръководството и надзорът по делото се осъществяват от Софийска градска прокуратура.

Във Върховна касационна прокуратура периодично постъпват справки от наблюдаващия прокурор при СГП относно хода на разследването, както във връзка с осъществявания специален надзор, така и по повод необходимостта от предоставяне на информация от страна на ПРБ на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

Видно от последните постъпили справки от СГП, по делото се извършват преводи на предоставени от компетентните органи на други държави огромен обем документи, въз основа на които предстои назначаване на съдебно-счетоводна експертиза и провеждане на допълнителни разпити на редица свидетели.

В съответствие с действащия Наказателно-процесуален кодекс произнасянето с акт на наблюдаващия прокурор по съществото на делото се осъществява след като по досъдебното производство са извършени всички действия по разследването, необходими за разкриване на обективната истина.

В този смисъл разпространяваните чрез медиите твърдения, че делото „Барселонагейт“ е „на трупчета“ не съответстват на фактическото положение и имат за цел да затруднят работата на ПРБ, да осуетят законосъобразното развитие на досъдебното производство и да обслужат нелегитимни политически интереси", се казва в прессъобщение на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
5
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Три години "чегъртане",и не откриха кражби и за пет лева, ама все някакво "крадене" сънуват! Комунистите сигурно смятат, колко те биха откраднали, ако бяха на мястото на Борисов? След преврата на Радев, го доказаха!
37
1
 
5
 
! Отговори
... преди 10 месеца
прокурорка в софийската прокуратура с приятел мафиот от слънчака, какво повече да говорим. Наркодилърите на едро са директно пазени от проуратурата за да не ги арестуват и ги информират....
36
2
 
4
 
! Отговори
Истина преди 10 месеца
Така е, не е било никога и на тръпчета защото някой е откраднал и тръпчетата, ама това ще се разбере малко по-късно
35
4
 
4
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
За 10 години управление, и три години "чегъртане" ,само това ли открихте бе, не'щастници? На всеки избори ,все някаква къща ви се привижда? Дори тази,която пусна слуха за къща в Барселона се оттегли/Кутуклиева/, и заяви че е лъжа, ама като не знаят за какво да се хванат, пак им се привиждат къщи , острови и чекмеджета! Скапана троЛлска из'мет ! За десет години управление и да няма за какво друго да се хванете, това си е направо комплимент за Борисов!
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Той Банкята да не вдигнал кръвно, ех какви обещания бяха от него, за олимпиадата в Атина трябваше да е готова магистралата която още довършват.
33
3
 
12
 
! Отговори
Напомняне преди 10 месеца
Гарван гарвану око не вади. Защо забравихте тази поговорка, датираща от векове? Какво очакват някои- да видят тиквуна при бай Ставри ли? Защо платиха 2 милиарда за самолети на хартия- за да си вържат гащите! Платиха си спокойствието, и до когато краварите ни влачат за носа, до тогава и тиквунът ще краде, запомнете го.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
''Продукцията'' / стоката / на Прокуратурата е , --- ОТРИЦАТЕЛНА .Защо и за какво получават такива ГОЛЕМИ заплати ?
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Резилът: По ''резултатите'' се познават , а именно ,.. КАКВА ''РАБОТА'' Е СВЪРШИЛ ДО СЕГА ГЛ. ПРОКУРОР ????Напълно си заслужава , да бъде СВАЛЕН от този пост !
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе хора, неможе да се съди по "някой ми каза...". Същото е и с "чекмеджета и кюлчета". Нека да посочат за свидетел Мата Хари и Бобокова да дойде и да даде показания. Първо, като свидетел.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гешев каза, че до края на годината е срокът, за да се получи от испанските служби, евентуално, ново становище. Но, едва ли, ще се получи такова. Стана ясно, че в този казус няма нищо незаконно.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До :) "Дрън-дрън, ярина :) Колко страници е този обем :) Колко време вече се превежда:) Защо трябва да се чака пълния превод, да започват да четат вече преведеното :)" - ___ - имат затруднения със синонимите! В документите пише, че НЯМА къща в Барселона! Сега търсят в синонимните речници и тезауруси дали ИМА е синоним на НЯМА!
27
1
 
7
 
! Отговори
до 32 преди 10 месеца
До покварена прокуратурзащото народа го няма ! седи и гледа ! и нищо не прави ! иначе ГЛАВНА ПРОКОРАТУРА играе с мафията още от -90те .... при ТАТАРЧЕВ
26
1
 
18
 
! Отговори
покварена прокуратур преди 10 месеца
Хич не е на трупчета. Просто прокуратурата, която е най-покварената институция в България, така си работи. Отново доказва как НЕ всички са равни пред закона. Как има бизнесмени, политици, приближени до тях и хората от махалите, които са над закона. Цяла Европа се смее как няма нито един съден политик за корупция. Еми мафията управлява държавата и прокуратурата. Всички са обвързани и покварени. Да му мислят обикновените хора. За кокошка няма прошка, а за милиони няма закони. Доказват го отново.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чакат да видят накъде ще задуха вятъра- жалки страхливци!!
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ВЕДНАГА НА ПРОКУРОРА ЗАПЛАТАТА НА ТРУПЧЕТА! ДОКАТО НЕ ЗАДЕЙСТВА ДЕЛОТО!
23
1
 
14
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 10 месеца
15 вида прокоратури и нито 1 осъден за нищо ! страхотна "държава" ......
22
0
 
20
 
! Отговори
ЛОШО, СЕДЛАРОВ! преди 10 месеца
С ТАЯ НИСКА ПРОДУКТИВНОСТ НЕ СИ ЗАСЛУЖАВАТЕ ХЛЯБА! НАРОДЪТ ВИ ПИШЕ СЛАБ 2***ВРЪАЙТЕ ЗАПЛАТИТЕ ЗА ТИЯ 2 Г.!
21
0
 
12
 
! Отговори
Един Българин преди 10 месеца
Всичката ви работа е такава. Щом е за електората (т.е. кражби битови) - не е открит извършителя макар и МВР и цялата махала да го знае, щом е за висш крадец като Боко - работим....какво работите?! ИЗпразниха се затоворите заради вас, а с нашите данъци можеше да посторите нови и да няма война на пътя, битови кражби и какво ли не...
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички знаем, че в ГЕРБ от първия до последния са изпечени престъпници.
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НЕ НИ ПРАВЕТЕ НА БАЛАМИ! 2 Г. ПРЕВЕЖДАТЕ И ТЕГЛИТЕ ДОКУМЕНТИ?? Я ИДЕТЕ В ЧАСТНА ФИРМА ДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ ВИ ТЪРПИ И 5 МИНУТИ!