Прокуратурата се обяви против съдебната реформа

Сарафов също изпрати остро становище
24 апр 2024 10:48, Стела Стоянова
31
Прокуратурата се обяви против съдебната реформа
Снимка БГНЕС, архив

Прокуратурата се мобилизира срещу проекта за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ). Срещу проекта, който беше публикуван за обществено обсъждане през март в последните дни на кабинета "Денков", валят становища от различни прокуратури.

Остро становище срещу проекта за нов Закон за съдебната власт е пратил и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов до доскорошната си заместничка, а сега служебен министър на правосъдието Мария Павлова. Проектът трябва да регламентира новите положения в съдебната власт, въведени с промените в Конституцията. Едва след приемането на новия съдебен закон ще се пристъпи и към подмяна на Висшия съдебен съвет (вече ще има два съвета - съдебен и прокурорски) и на инспектората към него, които на практика в момента карат втори мандат, без да са избрани за това. Неизбирането на нов прокурорски съвет пък отлага за неопределено бъдеще и избора на титулярен главен прокурор. През юни ще стане година от уволнението на Иван Гешев, след което поста беше временно зает от Сарафов. Заради политическите турбуленции изобщо не е ясно какво ще остане от идеите в проекта и дали той няма да бъде основно прекроен, пише "Сега".

Седмица след встъпването на служебното правителство срокът за обществено обсъждане на предложения нов Закон за съдебната власт беше удължено с 20 дни - от 16 април 2024 г. до 7 май 2024 г. с обяснението, че има "множество предложения, получени от органите на съдебната власт и съсловни организации на магистратите".

Основните забележки идват точно от съсловни организации на прокурори и следователи. Разказани са и в официалното становище на прокуратурата.

Според държавното обвинение проектът има сериозни недостатъци и противоречиви норми, заради което значителна част от текстовете му трябва да се редактират. "В него са заложени противоконституционни норми и законодателни решения, които не могат да бъдат обяснени по друг начин, освен като резултат от съзнателен и политически мотивиран стремеж за неравно третиране на съдиите и на прокурорите и следователите", посочва главният прокурор.

Възразява се например срещу преструктурирането на прокуратурата. По силата на Конституцията бяха закрити Върховната административна прокуратура и Върховната касационна прокуратура и на тяхно място "се появи" Върховна прокуратура. "Това е преструктуриране, което може да бъде извършено единствено от Велико народно събрание", смятат от прокуратурата. Според позицията им това е неоправдана и твърде голяма намеса в съдебната власт.

Забележки има и към това, че се предвижда членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Висшия прокурорски съвет (ВПС), които са магистрати, да са едновременно и съдии, прокурори или следователи. Подобно решение на практика обаче отрича статута на ВСС и ВПС като постоянно действащи органи.

Критикува се и липсата на определение какво е "тайни и/или неформални организации и общества", членството в които ще трябва да се декларира.

Още по темата

Прокуратурата недоволства и срещу предвидения ред за провеждане на конкурси.

"В законопроекта остава възможността да се налага дисциплинарно освобождаване от длъжност за действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Но не е посочено кои точно действия накърняват престижа на съдебната власт, а това би довело до изключителен субективизъм без предварително ясни критерии за поведението на магистратите, с което пряко се засяга тяхната независимост при вземането на решения съгласно закона и вътрешното им убеждение", се казва в становището.

Несъгласие има и с това, че съдиите ще могат да бъдат командировани за година, а прокурорите - само за по 6 месеца. Може да се стигне дори до забавяне на наказателни производства, тъй като с приключването на командироването на единия прокурор ще се наложи друг да се запознава с материалите по делото и да предприема законово предвидени действия, алармира държавното обвинение.

Прокурорите от окръжния район на Добрич смятат, че има риск от овладяване и разделяне на обвинението. Недоволстват срещу това, че Висшият прокурорски съвет ще бъде доминиран от членове, които са избрани от парламента. Това е акцент и в становището на софийския апелативен район. Те наблягат и на това, че във Висшия съдебен съвет мнозинството ще е на професионалната квота.

В началото на миналата седмица прокуратурата прати критично становище и по делото в Конституционния съд срещу промените в Конституцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Темида
Велико Минков: При съвпадение на ДНК ще настоявам да отглеждам сина си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
1
 
! Отговори
ДаКастрирамеСулюПаси преди 1 седмица
Сега Сарафов, ако е тарикат, би трябвало да озапти и окошари Кирчо,Кукорчо,Гнома,Ристе Конституцията, Рашков и всички от ОПГ- групировката.Хем ще мирясат, щем ще получат възмездие, хем Сарафов няма да се изложи като слугата на Асфалт паша(Гешефт), хем няма Дебелака и Пожарникаря да му въртят номерца, а ще му се кланят ."Страх лозе пази"- гласи народната мъдрост .
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички трябва да махнат веднага.Държавата е в катастрофа. Съдебната система е седемте джуджета плюс осмото главният прокурор.Няма оправия в нашата мила родина.За съжаление няма и за кого да гласуваш на следващите избори.
19
0
 
7
 
! Отговори
9-то джудже преди 1 седмица
Я върнете и Гешев,той поне има артистични заложби,а на временния Боби му върнете охраната.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всъщност истинска качествена реформа в монета у нас нито е направена, нито има идеята да се направи. Това, което сътвориха получилите по неясен път дипломи по "Право" управленци, е всичко друго, но не и съдебна реформа. Вместо да свършат някаква работа в тази насока, само причиниха вреди, като измениха по възможно най-некадърен начин законите и КРБ - станаха неприложими, дори не подлежат на нормално тълкуване. Пази Боже от такива "реформи", сътворени от най-големите правни некадърници!
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам точно срещу какво се е обявила прокуратурата, но това недоносче, предложено и прието от неграмотните Йористи - Христо, Дебелян, Киртака, Асенчо и сие, е всичко друго, но не и "съдебна реформа". То причини такива непоправимивреди на правото, обществото и държавата, че и всичкият бокLук, приет като закони от тях да се отмени веднага - пак ще е късно.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не съм и очаквал нещо различно от най-пробитата прокуратура в света.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
временния гл прокурор сарафов, колко време вече е временен, и до кога той, заместника на гешев, ще бъде такъв, колко време е временен
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
бокоратурата не иска промени, ще вземат да излизат разни далавери на мафията герб-дпс
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
герб-дпс са против промени, а от тези промени зависят парите по пво, но ще обвинят пп-дб
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
за да продължат да работят всички в съдебната система трябва да минат детектор на лъжата, толкова прогнила мафиотска структура друга няма в държавата
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
fake news na bg general majorsko razuznavane
10
2
 
7
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
Пак носталгията по соц-а е проблемът. Соц-ът издигна прокурорите до равни на съдиите, че и по-високо. Прокуратурата е на нивото на адвокатурата, недраги прикриватори на престъпления, претендиращи да сте магистрати. Всесилният главпрок ТРЯБВА да отиде при *** :)
9
1
 
11
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
Щом прикриватурата е остро против, значи е добра :)
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Без съдебна реформа няма пари по ПВУ и няма и да има. Ако чакат руснаците да дойдат да ги спасят, ще има да почакат.
7
1
 
7
 
! Отговори
Няма толкова преди 1 седмица
Скапана държава нигде по сфета както е казал поета
6
2
 
13
 
! Отговори
Политически преди 1 седмица
Държавна сигурност иска да ни прати всички по лагерите които сме против комунистическата власт,Русия Корумпираните български служби и мафията!!!
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Биби Винету пак си е сменил мнението.
4
6
 
7
 
! Отговори
МАРАША преди 1 седмица
А пробитите От Русия службаши които обслужват мафията и репресират народа къде ги забрани?
3
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Къкъв коментар,ТЕ не искът да се промени статуквото на комунистическата Държавна сигурност,само дето не са възтановили лагерите за политическите си противници,това е българската прокуратура
2
3
 
13
 
! Отговори
Зевс преди 1 седмица
Единствено уволнението на всички съдии, прокурори и милицаи, и назначаването на нови хора, които никога не са били в тези системи, дава някакъв шанс да се отървем от октопода на мафията, превзела държавата!