Съдът реши да гледа делото на Баневи срещу Гешев за морални вреди

Били оповестени като виновни, преди да има съдебно решение
21 ное 2023 16:00, Стела Стоянова
14
Съдът реши да гледа делото на Баневи срещу Гешев за морални вреди
Снимка БГНЕС, архив

Софийският градски съд трябва да се произнесе по исковата молба на Николай и Евгения Баневи срещу вече бившия главен прокурор Иван Гешев и петимата му някогашни заместници (един от тях е настоящият и.ф. началник на държавното обвинение Борислав Сарафов). Това е определил Върховният касационен съд, посочва "Сега", като се позовава на данните в електронното му деловодство.

Досега както градският съд, така и апелативният отказаха да се занимават с иска за 60 000 лв., който Баневи заведоха през 2021 г. срещу Гешев, Сарафов, Десислава Пиронева, Даниела Машева, Красимира Филипова и Пламена Цветанова.

Ръководството на прокуратурата бе дадено на съд от Баневи за морални вреди, причинени им от писмо до 67 европейски институции, в което Гешев и заместниците му се хвалят и с неприключили дела, сред които и това срещу Баневи. Това е арогантно злоупотреба с права и нарушение на презумпцията за невиновност, смятат Баневи.

Долните инстанции приеха, че писмото е било в кръга на професионалната компетентност на Гешев и заместниците му и функционалният им имунитет, който е до живот, ги пази от дело. Трима върховни съдии - Маргарита Соколова, Светлана Калинова и Гълъбина Генчева обаче отменят актовете на градския и апелативния съд и връщат делото за разглеждане.

Тримата върховни съдии обясняват, че функционалният имунитет на магистратите не е абсолютен. И целта му е да пази държавата и нормалното функциониране на съдебната власт, а не ползващите се от него лица.

Цитира се практика на Конституционния съд, както и решения на Европейския съд по правата на човека.

При всяко заведено гражданско дело трябва да се преценява отделно дали функционалният имунитет е пречка за воденето му, обяснява още върховния съд.

Забраната за публично позоваване на вината не се отнася до актовете на обвинението, които имат за цел да докажат вината на заподозрения или обвиняемия (например обвинителен акт). Според практиката на Европейския съд по правата на човека обхватът на принципа на презумпцията за невиновност не се ограничава до проста процедурна гаранция в наказателните дела, а изисква никой представител на държавата да не заявява, че дадено лице е виновно за престъпление, преди неговата виновност да е била установена от съд.

Ако в публични изявления на властите някой бъде представен като виновен, преди да е осъден, то презумпцията за невиновност би била нарушена, обяснява съдът.

Така сега Софийският градски съд, който ще гледа делото по същество, ще трябва да отговори дали изявлението на Гешев и заместниците му надхвърля обикновеното оповестяване на обществеността на информация за провеждането и развитието на образуваното срещу Баневи наказателно производство, тъй като съдържа идеята, че те са виновни в извършването на престъпленията, за които им е повдигнато обвинение, преди наказателният съд да се е произнесъл с окончателна осъдителна присъда.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: съдБаневиИван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
русалко преди 3 месеца
Доказани измамници съдят доказани корумпета. Горд съм че съм българин. А иначе - мисля че Брадата наглее прекомерно, и ще го бият.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гешев и Борисов години наред изтезаваха невинни хора в Перник и Бобовдол. Един ден ще си платят.
6
4
 
3
 
! Отговори
Водете дела преди 3 месеца
Заведете масово дела срещу лицето Иван Стоименов Гешев, този поръчва убийства и изтезания на Ромски барони и мутри срещу Български граждани! Заведете дела срещу *** кой колкото сили има!
5
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Поредната ПРЪДНЯ срещу Гешев! Баневи, както и Арабаджиеви, както и Миню Стайков, и още цял списък с "честни бизнесмени", окрали държавата и народа, за пореден път реват и търсят съчувствие!
4
4
 
5
 
! Отговори
ВТОРО КАЧЕСТВО преди 3 месеца
В Саудитска Арабия тези жени ходят черен чаршаф и кърпа на главата, нямат право да излизат сами, нямат личен живот ...., та какво правосъдие ще раздават като са зависими от силните на деня - мутри, Гешев, Борисов, Румен Николов Пашата и дори от Ромски барони! Мили дами моля слезте на Земята!
3
2
 
2
 
! Отговори
ВТОРО КАЧЕСТВО преди 3 месеца
Тези в Саудитска Арабия тези жени ходят черен чаршафа и кърпа на главата, нямат право да излизат сами...., та какво правосъдие ще раздават като са зависими от силните - мутри, Гешев, Борисов, Румен Николов Пашата и дори от Ромски барони! Мили дами моля слезте на Земята!
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
важна е конкретиката, но ако няма изявление "Баневи са виновни" или "Баневи са престъпници" няма какво толкова да се решава по делото, освен ако Тиквоний не реши друго, за да накаже бившата си бухалка.ако в писмото се казва "води се производство с повдигнати обвинения срещу Баневи" е безспорен факт и няма нарушение на презумпцията за невиновност.много ми се иска да прочета тия писма.едва ли точно Гешев и компания са ги писали, може и да са оакали работата, като им знам капацитета...
1
2
 
21
 
! Отговори
Майора преди 3 месеца
В България всички олигарси са света вида ненапита и на са виновни за нищо! Ако беше обикновен човек , досега да е зад решетките!