Прокуратурата проверява джипи за точене на касата с фиктивни диагнози

Лекарката от Бургас лекавала мъж от 2 несъществуващи заболявания
22 сеп 2023 21:07, Стела Стоянова
13
Прокуратурата проверява джипи за точене на касата с фиктивни диагнози
Снимка БГНЕС, архив

Прокуратурата проверява личен лекар след сигнал за източване на здравната каса. Той е подаден от пациент, който с изненада разбира, че е с две заболявания, които той няма. Заради тях е преглеждан многократно - на документи, а касата е платила за това, съобщава Би Ти Ви.

Случаят е от Бургас. Как се е стигнало до тук?

В края на миналата година на дъщерята на Костадин трябвало да се постави задължителна ваксина. Личната лекарка обаче така и не ги извикала. През юли те я сменят с друго джипи. Новият лекар иска да постави ваксината, но след проверка в системата вижда, че „на документи“ това вече е направено.

„Оказа се, че тази ваксина, която трябва да се постави, вече е поставена и в системата на здравната каса е отбелязано, че е поставена, макар, че ние не сме я поставили“, обясни Костадин Караманлиев.

Костадин подава сигнал в РЗИ. Пред тях бившата лична лекарка на семейството обяснява, че е допуснала техническа грешка. Данните в системата са коригирани и детето е ваксинирано.

Бащата решава да провери собственото си здравно досие. С изненада разбира, че същата лекарка, в продължение на две години, го е преглеждала по две диагнози - хипертонично сърце и последици от неуточнени мозъчносъдови болести.

„Шокирах се, естествено, как така - аз не съм ходил на нито едно изследване за сърце, не ми е мерила кръвното, а тя изведнъж ме е лекувала от странни болести, които за първи път чувам“, обяснява Костадин Караманлиев.

Здравната каса е платила за 10 прегледа по двете диагнози - или общо 175 лева. Но след проверката установява, че в кабинета на лекарката липсва документация, която да доказва, че прегледи реално е имало.

„Няма издаден екземпляр от амбулаторния лист с подпис от лицето и то да бъде уведомено за тази диспансеризация“, обяснява Нели Апостолова, зам.-директор на РЗОК- Бургас.

Лекарят е д-р Кремена Желева. „Имало е прегледи, имало е всичко, право на пациента е да казва каквото иска. Не, нямам (документи за тези прегледи – б.р.). Просто са се загубили, защото имаше ремонт в поликлиниката“, обяснява личната лекарка пред медията.

„Аз не съм бил викан, не съм лекуван, единствено за две години съм бил болен от COVID-19 и от грип - единствено тогава съм ходил в кабинета ѝ“, твърди обаче Костадин.

Касата санкционирала д-р Желева с 800 лева. И си иска парите, платени за прегледите, обратно. А Районната прокуратура в Бургас установява данни за извършено престъпление от общ характер.

Случаят е изпратен по компетентност на Окръжната прокуратура. От там са разпоредили допълнителни проверки, които да покажат дали има и други пациенти на лекарката в тази ситуация и какви са реалните щети за бюджета.

Казусът не е изключение. От 2021 г. до средата на 2023 г. в болниците у нас тези случаи са 63, като са източени малко над 140 000 лева. За част от тях има издадени писмени покани за връщане на пари, за друга - се чака решение на съда. Има и 11 заповеди за частично прекратяване на договора с касата, повечето са обжалвани и също се чака решение на съда.

В извънболничната помощ случаите са 252 за малко над 5700 лева. Съдебните дела за част от тях вече са приключили – има прекратени договори с лекари и връщане на пари.

Всеки може да провери здравното си досие и да види дали няма злоупотреба с данните му. Проверката се прави с код или електронен подпис в системата на касата или в Националната здравноинформационна система.
 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
Ф преди 2 месеца
Големите частни болници източват милиони по същата схема.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Проверете си здравните досиета и ще видите от колко болести сте боледували без да знаете. И от "ковид" включително. Белите са мафия, това вече и бебетата го знаят.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само джипитата ли ми ако проверят зъболекарите малее там какво точене пада може проблема да, се реши както в Италия виждаш съм с очите си всеки здравно осигурен има лична здравно осигурителни карта с чип отделно се издават касов бон за извършена услуга няма как да измамиш без пациента, да, разбере отделно че касовия бон влиза в системата и се отчита и в личната карта на пациента
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Господинът е с маниакална депресия. Тормози жената, която отхвърля неговите сексуални посегателства и всички хора, които тя би приела за близки, за разлика от него!
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точенето на здравната каса чрез несъществуващи диагнози е масова практика точно от началото на управлението на Б. Борисов - 2009 г. Само че първите случаи за които се чу, бяха регистрирани в психиатриите - вкарват напр. човек с лъжливи обвинения,( в съда не пускат хората, дошли да го защитят), човекът е нормален, но психиатрите масово пишат на всички диагноза параноидна шизофрения, за да оправдаят задържането им и да теглят парите от касата. На пациента купуват обаче евтина отрова
3
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прокуратурата да провери всички джипита, няма ни едно не точило каса.
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всяко джипи кара джип :)))
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За пачките за газа през посредници нищо тъжна картина