Съдът по правата на човека: България трябва да признае еднополовите семейства

Страната ни вече е задължена да създаде правна рамка
356
Съдът по правата на човека: България трябва да признае еднополовите семейства
Снимка: Pixabay

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови решението си по делото Коилова и Бабулкова срещу България и задължи България да създаде правна рамка, която да признае еднополовите връзки.

В своето решение ЕСПЧ потвърждава установената  практика, че България, както и другите държави, членки на Съвета на Европа, са задължени да създадат правна рамка, уреждаща отношенията на семействата на еднополови двойки. За целта може да се въведе различна от брака правна форма за признаване на всички семействата, които не са сключили брак.

Съдът постановява, че при липсата на официално признаване еднополовите двойки не са нищо повече от фактически съюзи според българското законодателство, като партньорите не могат да регулират основни аспекти от живота си като двойка, като например тези, свързани с имуществото, издръжката, защитата от домашно насилие и наследяването, както официално признато семейство. Те също така не могат да се позовават на съществуването на връзката си в отношенията със съдебните или административните органи.

Жалбоподателките имат особен интерес да получат възможност да регистрират съюза си, за да бъдат техните отношения законно признати и защитени без ненужни пречки – под формата на основни права, отнасящи се до всяка двойка в стабилна връзка.

Съдът намира, че нито едно от основанията за нарушаване на обществения интерес, изтъкнати от правителството, не надделява над интереса на жалбоподателките да получат адекватно признаване и защита от закона на отношенията си. Съдът стига до заключението, че България е надхвърлила пределите на свободата си на преценка и не е изпълнила позитивното си задължение да осигури правото на жалбоподателките на зачитане на техния личен и семеен живот.

Жалбата до пред ЕСПЧ  срещу Република България е подадена от Лилия Бабулкова и Дарина Коилова и е с искане за установяване на нарушение на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) – право на зачитане на личния и семейния живот.

Двете сключват брак във Великобритания през 2016 г., но в България той не е признат.


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
0
 
1
 
! Отговори
Коментар преди 2 месеца
Какво стана с теорията на зелените? Това е против природата. Не е естествено. Еднополовите връзки са тумор в природата. Там няма естествен произход и природна логика. Само егоизъм и личен фетиш. Всеки да се праска с който иска, но това да си остане изключение а не правило. Могат да си съставят договори, завещания и какво ли не да си оправят имуществените въпроси. Или борбата пак е за социалните добавки. Държавата да плаща издръжки на разделени и починали *** и лезбийки. Това е еврозоната!
299
0
 
0
 
! Отговори
Shrek преди 2 месеца
НИКОГА!
298
0
 
1
 
! Отговори
Az преди 2 месеца
Вие виждали ли сте на снимки тея две парясници, Лилия Бабулкова и Дарина Коилова, дето явно съдят българия в Европейският съд, че държавата не им признава официално гнусноия им противоестествен на природата и тоя горе нагон . Сестрата на Квазимодо и поървата и братовчедка по линия на Гаргамел. Трябва да са разбрали тея недолюбени от никой нормален мъж моми, че Българина за някой неща никога няма да се промени, Просто забравете!
297
0
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 2 месеца
този измислен съд нямам никаква юрисдикция да задължава никого...
296
0
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 2 месеца
До 302Това са перверзиите и плодовете на ЕС и западащи Запад....какви русофили каква храна ти е в кухата либерастка лейка...га развяваше знаменца на гей парадите всичко бе ОК сега ревеш..
295
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КОГАТО ЕСПЧ ДЕКЛАРИРА, ЧЕ ЛИЧНИЯТ И СЕМЕЕН ЖИВОТ НА НЕГОВИТЕ ЧЛЕНОВЕ Е ГЕЙСКИ ЕДНОПОЛОВ...
294
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако големите хралупи спрат да замърсяват света с деца-*** никой по света няма да има нужда от еднополови бракове или войни за да спре гнусната раждаемост. Закон, забраняващ повече от 1 дете и закон срещу голямата селска хралупа, дошла на разплод в София.
293
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що не се върнете при ингилизите.Тук бг конституцията е пределно ясна.
292
1
 
6
 
! Отговори
Мойсей преди 2 месеца
Чувал съм за Божи съд. Виж за съда по правата за първи път чувам.
291
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съдът за правата на извратените, да си ги прибира. Ние не ги искаме.
290
6
 
3
 
! Отговори
Некъф преди 2 месеца
Никога. Ето такива налагани ни идеологии са храна за русофилски и анти ЕС настроения сред народа!
289
0
 
13
 
! Отговори
Асо преди 2 месеца
Напускаме ЕС, извратеняците да си приберат при тях. Болни хора!!
288
0
 
13
 
! Отговори
Стоян преди 2 месеца
Бабулкова и Коилова трябва да бъдет изгорени живи!!!
287
0
 
1
 
! Отговори
Господа мъже преди 2 месеца
Какво се опъвате толкова ? То първият път боли. Питайте леле си Софка.
286
0
 
5
 
! Отговори
Цената драги преди 2 месеца
Членството в ЕС си имало цена . Допели ке даваш пари ли плащайте . При няма действай.
285
0
 
12
 
! Отговори
Я, бегайте преди 2 месеца
У лЕво! Ако това са ви евро атлантските ценности по-добре в джунгла да живея!
284
0
 
2
 
! Отговори
Или преди 2 месеца
Ко?
283
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този ЕС за едни неща, като заплати и стандарт на живот казва: Аа, това е вътрешен въпрос, не зависи от нас. А за други, като Истанбулската конвенция, еднополовите бракове - директно ни задължава. Много долна и извратена работа! Това не е онзи ЕС, за който мечтаехме, като деца!
282
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как така ще ни задължават да признаваме тия приказногнусни същества? Ние сме НЕЗАВИСИМА държава от МЪЖЕ И ЖЕНИ!!! Ще ни задължавали те! Е да си ги прибират там при тях, като толкова са им ценни. Най- добре да им осигорят лечение.
281
3
 
4
 
! Отговори
статия от 2009 г. преди 2 месеца
в днес беге е със следното заглавие: В БГ лесбийки нямало, а само жени, които не са срещали Бойко.Решението на ЕСПЧ е безсмислено. Пътят на лесбийките е един - към Банкя.