Д-р Иван Добринов: Грубо некомпетентни хора пишат закони и наредби

Наказателните мерки обикновено не водят до трайна промяна в поведението
5 сеп 2023 15:00, Стела Стоянова
43
Д-р Иван Добринов: Грубо некомпетентни хора пишат закони и наредби
Снимка БГНЕС, архив

Дали отнемането на коли на пияни и надрусани шофьори е достатъчно? И каква е ролята на превенцията на заисимостите, за да намалеят убийствата на пътя? Темата коментира пред Dnes.bg шефът на Шесто мъжко отделение в Държавната психиатрична болница в Раднево д-р Иван Добринов. В отделението се лекуват хора със зависимости.

Зверствата по пътищата продължават. Въпреки законодателните напъни и медийния шум, нищо съществено не се променя. Дори става по-зле. Предприетите мерки не работят. Но получаваме още от същото. За съжаление това е само върхът на айсберга. Цялото ни общество функционира по подобен начин. Вихрещите се корупция, безотговорност, арогантност, егоцентризъм, масовата употреба на алкохол и наркотици, пренебрежението към правила, закони и принципи, водят логично до тези последствия. „Всеки сам си преценя!“

На държавно ниво превантивните програми отдавна са се превърнали в имитативни дейности, осигуряващи самодоволното живуркане на многобройна администрация. Усеща се огромна съпротива срещу въвеждането на доказано работещи практики. Сред политиците се вихри див популизъм. Грубо некомпетентни хора пишат закони и наредби. Водим тридневни войни с наргилета, снус, фентанил или райски газ. Процедурите за тестване на водачите на МПС са доказано неадекватни. За пореден път медиите ни заливат с поток глупости от важни „експерти“, журналисти, случайни минувачи и махленски клюкарки. Една дама тези дни дори предлагаше „курс за идиоти“.

Съществуват различни типове дейности, свързани с употребата на психоактивни вещества: намаляване на търсенето, намаляване на предлагането и намаляване на щетите. Те са ангажимент на различни институции и не могат да бъдат заменени една с друга. Тук е мястото на държавните политики, добрия синхрон, изграждането на система за обхват на хората с проблемни, ефективната превенция. По-напредналите държави съчетават наказателните мерки с корекционни и терапевтични програми. Превенцията е на съвсем различни основи – работи се с ценностната система на хората, обучават се в различни умения, образоват се.

Преди двадесетина години наш преподавател цитираше проучване в САЩ, доказвало, че всеки един долар, вложен в лечение на зависими, носи 7 долара икономии на данъкоплатците, свързани със съдебни разходи и издръжка в затвора. Ако добавим и разходите за лечение на здравните усложнения, то всеки един долар, инвестиран в лечение, носи 12 долара икономии. Какво се случва в България? Точно обратното. Тук основно наказваме, вместо да предлагаме помощ. През 2020 г. “Център за хуманни политики” представи проучване относно финансирането на борбата с наркотиците за периода 2014-2019 г. За 6 години са похарчени общо 538 784 091.30 лв. за борба с наркотиците, като само 44 491 920 лв. от тях са разходвани по задача 1 от Националната стратегия за борба с наркотиците “Намаляване на търсенето на наркотици”, включващо превенция, лечение и рехабилитация, социална грижа, намаляване на вредите от използването на наркотици. От друга страна по задача 2 - “Намаляване на предлагането на наркотици“ са декларирани разходи на стойност 494 292 171.30 лв., които са похарчени за репресия и контрол на наркотичните вещества, борба с трафика и разпространението им, разходи на правоприлагащите органи и местата за лишаване от свобода. Наказателните мерки обикновено не водят до трайна промяна в поведението на човека. Но пък могат да бъдат чудесен шанс за започване на промяна или терапия.

„Ако не знаеш за къде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде.“

Подходът в отделните случаи трябва да е индивидуален. Нуждите и прогнозата са различни. В Международната класификация на болестите са дефинирани три качествено различни състояния: употреба, вредна употреба и зависимост. Първо трябва да се започне с точна оценка и едва след това да се направи план. Необходим е добър синхрон между наказателните и терапевтичните структури. Законодателството трябва да дава възможност за алтернативно или кумулативно лечение на хора със зависимост според тежестта и вида на противоправното деяние. Държавата трябва да осигури и необходимите терапевтични структури, отговарящи на определени стандарти.

Препоръчително е и развитието на повече лечебни програми в местата за лишаване от свобода.

В България има зловещ недостиг на помощ както за жертвите, така и за виновниците, причинили пътнотранспортни произшествия. Добре е превантивните програми да обхващат както проблемната употреба на различни психоактивни вещества /алкохол, наркотици и др./, така и някои поведения, водещи до пристрастяване. Шофирането и едновременното използване на екранни устройства в световен мащаб също се очертава като причина за много инциденти.

Можем да изброяваме още дълго… В момента у нас хаосът е пълен. Засега светлина в тунела не се вижда.
 


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Казах преди 2 месеца
Най-евтиното лечение за джънкито е свръхдозата.Спестява всичко от един път.
33
0
 
0
 
! Отговори
Фори преди 2 месеца
Не хора,а плява,от кол и въже! Глухи,сакати,крадци,чалгари,прости и жалки! Вижте депутата на мястото на Веждито,онзи скулптура,художника,леяра,....! Класика,трайна и велика!
32
0
 
1
 
! Отговори
Всеки сам си преценя преди 2 месеца
Пише се - Всеки сам си преценяВА! А сега ребус некадърни безкадърници! Учете български при матни бозоленковци!
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Една седмица ме тъпкаха със системи и хапчета.Така хубаво си говорех с Наполеон, сега от къде се пръкна този досадник Дарт Вейдър.... че и с червено наметало...
30
5
 
1
 
! Отговори
Законите на шериата преди 2 месеца
Сгафил на пътя-100 тояги на голо на площада! Причинил смърт- 1000 тояги! Откраднал-рязане на среден пръст, при рецидив на ръка! Друг начин виждате ли при това правосъдие ???
29
15
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 2 месеца
Алабализми и локуми разтяга тоз дървен философ, т. нар. доктор. Драконовските мерки е първото, което трябва да се направи, за да се спасят хиляди ЖИВОТИ. Пък после им класифицирайте болестите и философствайте!
28
4
 
6
 
! Отговори
Ганьо преди 2 месеца
Най облагодетелствани от карането на пили шофьори са пътните полицаи. Всеки пил шофьор има 100-200 лв. за да се откупи ако го спрат . Така практиката стана масова-карат пили и дрогирани , а полицаите доволни. Това че има някой блъснат повече никой не го вълнува.
27
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този доктор дали не мисли, че обяснява на болни хора. Само много драстични глоби ще спрат неадекватните консуматори на алкохол и наркотици. Да ходят пеша, да пресичат на пешеходни пътеки да се научат да бъдат нормални. Вижте в Гърция какви глоби са приели.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е стига е докторе, нали така ще спрат шашмалогиите на полицаи и прокурорите??
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кога този зает човек сколасва да развлича днес?
24
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като си толкова компетентен защо не напишеш ти закон и не го предложиш на депутати ,защо не написа предложението ти за закон в тази статия
23
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Компетентния доктор чака специално да приемат закона за отнемане на автомобилите и тогава решил да се изказва.30 години подред сме на първо място по жертви на пътя и някой като реши да направи някакъв вид превенция тоя решава да се и3плюe на метеното.Тоест някой е ако зависим и системно кара пил или дрогиран държавата да му остави колата че той когато реши да може да кара пак пил а ?Това ли предлагаш?
22
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Намирам написаното за изключителна глупост.Не са всички алкохолици,които сядат да шофират пияни или друсани зад волана.За първи път правителство прави няквава промяна.1)Конфискуват се колите на пияни и дрогирани.2)На първо четене мина закона за свързването на камерите в цяла България с КАТ като камерите ще засичат скорост.3)Отнемат се повече точки при нарошения на пътя.4)На изпит по кормуване GPS ще задава посоката на шофиране.Отчетете това което се прави вместо само да плюеш и недоволстваш
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Редно е изпраните неща преди да станат народните деликатеси да бъдат един месец в психиатрията в Раднево, естествено, някои ще си останат там за лечение.
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Невъзможно е, да очакваме от некомпетентни, нагли, алчни и корумпирани службогонци, като ПП,ДБ, да пишат закони.
19
19
 
6
 
! Отговори
бомба закъснител преди 2 месеца
явно покрай лудите и тоя доктор е изперкал ..
18
14
 
3
 
! Отговори
Доктор ли си преди 2 месеца
къв си, законодателството се пише за всички, а ти пробутвал някакви индивидуални подходи, демек за някои по-равни от другите. Индивидуално трябва да те лекуват, но на общо основание трябва да те гръмнат. И виделите разстрела да си подбират индивидуално самолечението, ако вдяваш...
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може да са некадърни, но пък имат одобрението на Татко Петко както се разбра.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Русия и Белорусия завършилите висше юридическо образование, работили цял живот като прокурори и достигнали високи длъжности, не получават адвокатска юридическа правоспособност без допълнително образование задочно или дистанционно по индивидуална програма.
15
1
 
12
 
! Отговори
VladTepes преди 2 месеца
Правосъдието и законодателната власт са пълни с неуки юрист-милиционери с висше милиционерско образование без необходимата правна подготовка. Във висшето милиционерско много важни правни дисциплини са с малък хорариум и/или на текуща оценка и няма как да излязат подготвени юристи. Дори в Русия и Беларус завършилите висше милиционерско образование не получават юридическа правоспособност без допълнително образование задочно или дистанционно по индивидуална програма.