»сторическо: ¬ √ермани€ вече лесно ще смен€т пол и име

“ова е възможно с новоприети€ «акон за самоопределението
14 апр 2024 21:12, јлександър ѕопов
233
»сторическо: ¬ √ермани€ вече лесно ще смен€т пол и име
—нимка: Ѕ√Ќ≈—/≈–ј

“ранссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора в √ермани€ вече ще могат много по-лесно да промен€т името и пола си в официалните документи - на базата на новоприети€ «акон за самоопределението.

"Ќай-сетне възприемат транссексуалните хора сериозно", казва 38-годишната ћара √ери, след като Ѕундестагът прие «акона за самоопределението. “ова стана с гласовете на 374 депутати, "против" гласуваха 251, а 11 се въздържаха. ћедиите вече определиха ден€ като "исторически", съобщава "ƒойче ¬еле".

ќще от сутринта на пол€ната пред сградата на парламента в Ѕерлин се беше събрала групичка от около стотина привърженици на законодателната пром€на. «а т€х нови€т закон е победа в една доста дълго продължила битка за правата на транссексуалните, интерсексуалните и небинарните хора, посочва ј–ƒ в репортаж от събитието.

—м€ната ще става просто с деклараци€

Ќови€т закон позвол€ва пром€на на вписаните в официалните документи пол и лично име с обикновена деклараци€ в службата по вписвани€та. ¬ече н€ма да е необходимо експертно становище, медицинско заключение или съгласието на съди€ - все неща, които досега б€ха задължителни, припомн€ изданието. ∆елаещите да промен€т името и пола си ще тр€бва да подадат известие в службата три месеца преди пром€ната.

«аконът за самоопределението е една от н€колкото социални реформи, обещани от либералното коалиционно правителство на канцлера ќлаф Ўолц, припомн€ агенци€ јсошиейтед прес и допълва, че законодателната пром€на ще влезе в сила на първи ноември. “ака √ермани€ се нарежда сред страни като Ѕелги€, ƒани€, »рланди€, Ћюксембург, ћалта, Ќорвеги€, ѕортугали€, »сланди€ или Ўвейцари€, които имат подобно законодателство. ј първа специален закон за см€ната на пола в официалните документи е приела јржентина - още през 2012 година.

ƒосегашното законодателство е остар€ло

ƒействащи€т в момента закон е приет преди около 40 години и изисква физическите лица, които искат да смен€т пола си, записан в официалните документи, първо да получат оценки от двама експерти, които да са "достатъчно добре запознати със специфичните проблеми на транссексуалността". ќсвен това е необходимо и съдебно решение. Ќ€кои от разпоредбите в него, като например изискването за задължителен развод, стерилизаци€ и подлагане на операци€ за см€на на пола, междувременно б€ха отменени от ¬ърховни€ съд на √ермани€.

Ќовото законодателство ще позволи на непълнолетните на 14 и повече години да промен€т името и юридически€ си пол с одобрението на своите родители или настойници. јко те не са съгласни, юношите ще могат да поискат от семеен съд да позволи пром€ната. «а деца под 14 години родителите или настойниците им ще тр€бва да подават за€влени€ в службата по вписвани€та от т€хно име.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


233
ќще по темата: германи€Ћ√Ѕ“
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
191
0
 
0
 
! ќтговори
преди 1 месец
“ова добра новина ли е? ƒеца на 14 години да съд€т родителите си за да си смен€т пола което по принцип е невъзможно! “ова е безумие!
190
0
 
3
 
! ќтговори
√абдулла преди 1 месец
”сещайки, че умират, неолибералната *** *** всичко за последно
189
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕрестъпниците обичат да си смен€т пола егенетата и така да мота€т правосъдието.
188
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
—коро ще има исл€мско мнозинство. —мените на пола само приближават реквиема на прокълнатите от бога с холокоста тевтонци. јко √ермани€ не беше ни вредила сега да сме на три морета и до ”нгари€.
187
0
 
2
 
! ќтговори
Ќиколай преди 1 месец
“ова не е нормално.
186
0
 
6
 
! ќтговори
“ази преди 1 месец
ѕоквара н€ма да продължава дълго, ама за съжаление жертви ще са младите. “рагеди€. Ќо и германците €вно са овчуууу племиии. ’ак им е!
185
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕознавам един сменил си пола в »спани€. “ри пъти се €в€ваше на конкурс за полицай и не усп€ваше за малко при физическата подготовка. ѕодаде за€вление, стана жена (без да си смен€ името и жената и детето) и следващи€ път н€маше никакъв проблем с изпита. ¬ече е щастлив полицай. Ќай-често си смен€т документите спортисти.
184
7
 
2
 
! ќтговори
ћ≈—“Ќ»“≈  ќѕ≈… » ў≈ преди 1 месец
—» —ћ≈Ќя“ Ћ» ѕќЋј ????
183
6
 
1
 
! ќтговори
Ќ≈–ј«Ѕ–јЋ преди 1 месец
 Џƒ≈ ≈ ƒ–јћј“ј ?
182
0
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕадение. ј Ўолц, начело на гол€ма делегаци€, в  итай го посрещнак зам. кмет... ўо ли?!
181
11
 
1
 
! ќтговори
ћомичето от ƒани€ преди 1 месец
Ќ€колко по€снени€: първо, не става дума за никакви хомосексуални. “е затова са хомосексуални, защото харесват хора от сво€ пол. ¬торо: трансполовите хора винаги са съществували. “е не си смен€т пола, а жела€т да уеднакв€т биологичните и психологическите полови характеристики., т. е., да не живе€т в полова дисфори€.  ато брой това са 0,2-0,5% от хората по света. “рето: половете наистина са два, но има много хора в междината. “ези по€снени€ се отнас€т за т€х. Ќикой не ви кара да си смен€те пола...
180
0
 
18
 
! ќтговори
anonimen преди 1 месец
јко жена си смени пола и роди дете, ще се води, че е първи€т мъж. родил дете, така ли?
179
2
 
12
 
! ќтговори
—ашо преди 1 месец
Ќ€ма проблем - 2060 година в √ермани€ - ѕолицай спират колата за проверка: -  олега полицай ћехмед  арабайе елата да видите този немски гражданин какво странно и нетипично име има - казва се √юнтер Ўварц....
178
2
 
4
 
! ќтговори
√ошо преди 1 месец
Ћоша работа. ј питали ли са германките? - те са доволни от мигрантите и едва ли искат да си смен€т пола. ¬иж за германците е полезно, те сигурно също са доволни от мигрантите. √лавното в случа€ да им е вътре, а там каквото стане....
177
0
 
25
 
! ќтговори
“он преди 1 месец
јко си смениш главата с овча ,това не те прави овца,но ако си *** като овца ,не разбираш как те унищожават свободно,демократично!
176
1
 
19
 
! ќтговори
“он преди 1 месец
“ова показва че с –уси€ всичко е наред!
175
0
 
30
 
! ќтговори
“он преди 1 месец
‘алшивата свобода,ко€то е садизъм и увреждане е престъпление срещу човечеството срещу децата унищожава ги завинаги!
174
1
 
25
 
! ќтговори
¬анката преди 1 месец
Ќачалото на кра€ на ≈вропата! ƒа не говорим пък за криминални€ потенциал на такава см€на, на кой когато му скимни и хоп - деклараци€, че ’анс става √рета, после от √рета става ’ензел и така през два месеца.
173
0
 
28
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 олкото повече пропада държавата, толкова по-налудни закони се приемат. “ова се отнас€ и за Ѕългари€.
172
0
 
20
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬ женските съблекални на фитнесите и басейните тр€бва да назначат охрана... или на входа ще мер€т тестостерона все едно е кръвна захар! √ерманка да не си!