ќбирът на годината: »змамници измъкнаха $25 млн. от фирма с deepfake видео

‘инансист си мислел, че говори с шефа си
7 фев 2024 15:10, Ќели ’ристова
30
ќбирът на годината: »змамници измъкнаха $25 млн. от фирма с deepfake видео
—нимка: Pixabay

“ова е обирът на годината. »змамниците отмъкнаха над 25 милиона долара от мултинационален бизнес, като са използвали авангардна технологи€ за дълбоко фалшифициране на видео в реално време, за да убед€т служител в отдела за задължени€ на фирмата, че е валидирал правилно за€вка за плащане, изпратена му преди това по имейл.

—поред полици€та в ’онконг финансистът (чи€то самоличност полици€та не разкрива) е получил искане по имейл за изплащане на  200 милиона хонконгски долара (еквивалентно на приблизително 25,6 милиона щатски долара по време на кражбата и в момента). “ой обаче е бил на€сно с фишинг измами и е бил подозрителен, че искането от финансови€ директор на фирмата за изплащане на плащане от 25 милиона долара е измамно.

“ъй като финансови€т директор е базиран в ќбединеното кралство и е н€мало начин служител в ’онконг да поиска лично от негор да потвърди за€вката. «атова той насто€л за видеообаждане, с което да се увери, че искането за плащане е законно.

¬същност тр€бва да се отбележи, че много фирми по света са инструктирали служителите да направ€т точно това, което е направил гореспоменати€ служител – тоест да поискат видеообаждане за потвърждение – ако са изправени пред подобни обсто€телства.

ѕрестъпниците обаче са били изключително умели и добре подготвени. “е организирали видеоконферентен разговор със служител€, по време на който служител€т "вид€л и чул" множество колеги. Ќо това всъщност били хора, генерирани от AI deepfakes. —лед като "говорил с т€х", че искането за плащане е легитимно, служител€т останал доволен, че всичко е съвсем наред. “ой издал поисканото плащане.

»змамни€т характер на искането и фактът, че компани€та (ко€то полици€та все още не е назовала) току-що е загубила над 25 милиона долара, бил открит едва след като служител€т по-късно споменал за плащането на оперативни€ персонал в централата на компани€та.

—тарши началник на полици€та, барон „ан Ўун-чинг, отбел€за, че докато служител€т е мислил, че е на "видеоконференци€ с много хора" , в действителност "се оказло, че всички са били фалшиви".

„есто е трудно за нас, човешките същества, да приемем, че вече не можем да правим разлика между хора и имитатори. “ова е особено в€рно, когато става въпрос за родители и деца: никой родител не иска да пов€рва, че измамник може успешно да ги подмами да пов€рват, че т€хното дете вика за помощ. –еалността обаче е, че изкуствени€т интелект (AI) е достигнал точката, в ко€то никой човек не е имунизиран срещу подобни форми на измама. «а тези, които все още не в€рват, че могат да бъдат измамени от deepfakes – моментът да се събудите е сега.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


30
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
21
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒобре дошли в новото време. «ащо на бивши€т президент на Ѕразили€( жената с български корени), бързо й биха дузпата? «ащото на н€кои не им пука, и печел€т от такива измами . —м€тайте, на какви нива е стигнало вече облагодетелстването от такива измами, след като президенти си отиват така.
20
0
 
1
 
! ќтговори
Ћеле преди 2 месеца
—тарши началник на полици€та, барон „ан Ўун-чинг ѕахахаха
19
1
 
1
 
! ќтговори
XuTbP5bP преди 2 месеца
јха, а live feed-a e генериран от извънземинте... ƒа се чуди човек колко мозъчни клетки ви остават за базови жизнени процеси.
18
0
 
3
 
! ќтговори
—лужител€ е играта! преди 2 месеца
.
17
0
 
5
 
! ќтговори
ћисир-ката преди 2 месеца
едно смислено изречение с правен словоред не може да сглоби.
16
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо јнонимен 14 - Ќе си длъжен, да позлваш "мобилен план", сещаш ли се?
15
3
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ѕабата фърлила едни 25 милиона на ало измамниците през терасата.
14
1
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо јнонимеЌ, ти па сега. „овека си краднал малко, ти в затвора! ѕолитици крадат, едри бизнесмени крадат, дребни бизнесмени крадат, мобилните оператори па се не накрадоха, един мобилен план вече почва от 30 лева на месец. Ѕанките крадат, гражданите крадат като не декларират доходи. ≈ виж, русофилите също реално крадат, щото рублите са им заплата на черно. јко почнем да вкарваме всички в затвора н€ма да остане м€сто, не е ли така. јко пък почне строеж на затвори, пак ше има присво€вани€ и т.н.
13
1
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
25 милиона, на ѕеевски джобните...
12
0
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
—тига глупости!! ƒокато има балъци ще има и тарикати.—истемата за валидиране на плащани€та в тази фирма е супер сбъркана. Ќе ми е работа да об€сн€вам къде и како е сбъркано.
11
9
 
10
 
! ќтговори
—глобката е с преди 2 месеца
по-висока успеваемост.  ражбите от началото на мандата вече възлизат на милиарди. —амо от сделката за Ѕ“–-четата сме 1 милиард ощетени. «аемите, които ги теглим не знаем къде отиват, а ако приемем еврото в кра€ на годината ще бъдем измамени с още 30 милиарда веднага щом влезе в сила премахването на лева. Ќе мисл€, че хората си дават сметка колко много се краде от нашата държава и какви трошички се връщат обратно в изпълнение на обществени поръчки.
10
0
 
18
 
! ќтговори
Ќаистина ли преди 2 месеца
старши началникът на полици€та в ’онг  онг е барон еди-кой си? »ли Ќелката пак се е изгубила в превода?
9
3
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ѕай ÷ецу —ърбина - измъкна 5 милиарда от  “Ѕ - ќбирът на ¬ека :)))
8
5
 
41
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ќазад са с материала. Ќие си имаме ц€ло deepfake правителство. ¬иждаш премиер и министри, а е всъщност само един посланик.
7
1
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо јнонимен 3 - ‘актът, че служител€т е можел да ги прати изобщо и е било негово "решение", както и това, че ниаквка система за сигурност не се е задействала, си е показателен, че това илие н€каква шашма на "хонконгската полици€", за да кажат, че официално вече след€т всички разговори и да знбран€т криптитаните телекомуникации ... или че компани€та е пълна палччовщина.
6
10
 
14
 
! ќтговори
анонимна преди 2 месеца
“ози »» със сигурност ще донесе повече вреди, отколкото ползи, но... светът €вно още не го разбира.
5
0
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ѕлащай брат, всичко е точно.
4
1
 
21
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ѕай Ќасо тук толкова вади за три месеца от ƒƒ— измами, след като се е отчел където тр€бва и всичко е paper based. Ќикакви софистицирани технологични решени€ не са нужни. “ова са аматьори.
3
3
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ѕанкерът ÷ветан ¬асилев:—лед 2009 г. в Ѕългари€ има мафи€ на власт, ко€то се опитва да печели от всичко
2
5
 
25
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
» нас така в Ѕългари€ ни управл€ват вече 33 години мутри и руски агенти с диип фийк видео по телевизи€та. ћилиарди евро откраднаха от видомства, министерства, бюджета и още продължават.