Как Samsung станаха толкова готини

Корейците майсторят джаджи с творчество под строг контрол
24 фев 2012 19:24, Бойчо Попов
182
 Как Samsung станаха толкова готини
Снимка: Reuters

Компаниите могат да бъдат успешни, само ако служителите остават гладни. Често можем да чуем подобни закачки от кръга на мениджърите. И може би възходът на Samsung има нещо общо с факта, че Лий Кун Хи прие тези дума буквално.

През деветдесетте години шефът на концерна започва да кани своите мениджъри на ежедневни срещи по време на обяд, на които обаче похапвал само той - председател, син на основателя, основен акционер и до днес. Сив кардинал в един от най-мощните индустриални конгломерати в света.

Samsung е популярен колкото никога досега. Сто милиона жители на света са си купили през миналата година смартфон на корейската компания. Телевизори и лаптопи на Samsung има в холовете на жилищата по целия свят. Но много малко хора имат представа какво се крие зад техните електронни играчки. Едва ли някой знае как точно възникват продуктите на Samsung и какви планове преследват създателите им. „Нищо чудно“, пише икономическият съветник и експерт по темата Samsung Тони Мичъл, който документира историята на гладните мениджъри: „Samsung е строго охранявана крепост, от която не трябва да изтича информация навън".

Крепостта е по-силна от всякога. Тя символизира неустоимия възход на азиатския концерн, който се трансформира от производител на евтина масова продукция до световен лидер в областта на качествената потребителска електроника. При това корейците противопоставят на западната корпоративна философия, според която върховно качество се постига с плоска йерархия и максимална творческа свобода, една радикална идея: Samsung съчетава иноваторската сила на стартиращите предприятия с характеристиките на един авторитарен режим, пише в свой анализ авторитетният германски седмичник Die Zeit.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: Samsung
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
10
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
Говорите пълни глупости...Домът ми е пълен с техника на Сони и всичко работи безотказно! Само монитора на компютъра ми е Samsung /подведох се, че беше на много добра цена и Full HD/, една година след това има няколко по-бледи петна по екрана, които не се покривали от гаранцията моля ви се! Никога вече нищо корейско! Японците са си японци - всичко се изпипва до последният детайл, корейците само бълват ширпотреба, която се разваля още преди да ти е изтекла гаранцията!
130
2
 
7
 
! Отговори
Веселин преди 12 години
А тоя дето ми хвалеше лаптоп dell е яко объркан! Много са зле новите делчета от към охлаждане, изключително малко радиаторче със слабо вентилаторче което само създава шум без да духа. Acer и Asus скоро ще са компаниите номер едно и две по продадени лаптопи за година. То Acer sega sa 2-ри след HP но не се знае до кога :)
129
18
 
14
 
! Отговори
Веселин преди 12 години
Самсунг и тоалетна хартия не бих си взел! Отвратителни ***!!!
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не, не... ***, по-***, най-***, коментар 27! Може ли толкова ограничени хора да съществуват? И не само това. Претендират да са "капацитети", спорят. Хора, не сте ли завършили поне 3ти клас? !
127
0
 
7
 
! Отговори
7 преди 12 години
да 150-ти :) ако бях един виден психоаналитик бих предположил, че проблемът им се крие дълбоко в юношеските години, когато са открили, че са малкопишковци и сега са развили компенсаторен механизъм чрез телефон (rolf)
126
17
 
10
 
! Отговори
Alligator_29 преди 12 години
Samsung са станали толкова готини защото копират всичко от iPhone. След като Аpple представи някой нов продукт след 1 месец samsung го представя същия :))) жалки са
125
6
 
10
 
! Отговори
7 преди 12 години
Голям е смях тук :))) В статията говорят цялостно за Самсунг, обаче ябълките си знаят само за телефон, като развалена плоча за грамофон. Започвам да си мисля, че така се опитват да убедят себе си, че не са направили грешка. Явно не схващат, че ако някой иска да си купи ябълков продукт няма нужда от техните напъни.
124
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сони беше до 90-те, сега е мит.
123
20
 
19
 
! Отговори
Борислав преди 12 години
Плюйте си колкото искате Iphona,за мен това е най-голямата революция в мобилния сектор . Този продукт накара хората,които го имат да го възхваляват,а хората които го нямат да завиждат и плюят.Колкото и да не ви се иска в днешно време има 2 вида телефон - Iphone и всички останали.Колкото до Галаксито -тва е все едно да искаш Мерцедес,ама да си купиш Опел - пак вози и има същите екстри,но просто не е същото,нали .. Пък да не забравяме,че Apple изкарват по един модел на година и преобръщат пазара
122
0
 
3
 
! Отговори
чичо преди 12 години
75, никога не говори и не мисли така, утре ще бъдеш със заплата 0 лв и тогава ще се разкайваш.
121
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пич, най-малкото айфона е с много по-малък дисплей ----------------- И с много по-голяма резолюция.
120
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
3.5 е малък дисплей, а уж са новатори от Айфон, всеки гледа как да има по-голям и удобен за писане екран, купуват се яко Пад-ове, а айфоните всяка година едни и същи телефони ---------------------- Ами новатори са, когато излезе айфона, друг такъв телефон нямаше. Оттогава минаха 4-5 години, нормално е другите да го изкопират.
119
9
 
12
 
! Отговори
nexusss преди 12 години
Абе кво сте ми ги захвалили тея Sony i Apple??? Преди време си купихме уредба Sony и на 6-ия ден и умря лазера на CD-тата. Отделно и се "разпориха" мембраните на говорителите....вече почти нищо от нея не работи....само радиото вече можеш да пуснеш през разпорените говорители и дотам. Пълна трагедия направо. Sony бяха велики едно време....сега са само една марка и една 20-30% по висока цена и дотам. Телевизорите им са с отвратително ла.йняна картина и нереални цветове. Плюя на тая марка!!!
118
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Творчество и контрол са несъвместими неща.
117
2
 
4
 
! Отговори
уй преди 12 години
Е, това ли е за завиждане ?!?Авторитарен режим и експлоатация на раб.ръка ???То и Китай ще надминат САЩ по икономически показатели, но да живееш в провинция на Китай с 2-3 $ на месец какво е ? Същото!
116
4
 
11
 
! Отговори
до 136 преди 12 години
яко ти хлопа дъската, ако не си разбрал дисплеите на самсунг са най-добрите, дори айфона се правеше до скоро с амолед дисплеите на самсунг. Ти ако този дисплей не харесваш, няма да ти хареса дисплей никога.
115
0
 
7
 
! Отговори
До 133 преди 12 години
Пич, по-скоро трябва да си провериш захранването, не мисля, че е от марките.
114
10
 
13
 
! Отговори
До 132 преди 12 години
Самсуняка били най добрите производители на телевизори.........смяххххх....хаха...
113
0
 
7
 
! Отговори
7 преди 12 години
Трагично и напълно предсказуемо :) Добре, че Павлов не живее по наше време, нямаше да му трябва куче :) напълно достатъчно щеше да е каже Samsung, за да наблюдава действието на първичната нервна система :)))) Особено пък от Apple феновете, за тях Samsung са само телефони :)))
112
2
 
14
 
! Отговори
лош дедо преди 12 години
абе деца да ви питам кат го хвалите туй чудо дали вечер туря на масата сиренце,маслинки и една малка ракия??А?