Чудовищно, грозно... Театралният скандал е умален вариант на ставащото в държавата

Тези полулегални практики са известни на всички
14 окт 2024 16:12, Стела Стоянова
40
Чудовищно, грозно... Театралният скандал е умален вариант на ставащото в държавата
Снимка БТА

"Шокът беше голям. Срамът беше голям. Притеснението, че отсега нататък, каквото и да кажа, принадлежа към това съсловие и съм част от това съсловие. Легитимността на това съсловие е много силно оспорена от този скандал."

Това каза пред БНР театралният режисьор Галин Стоев в отзвук от скандала с театрите в Разград и Смолян и задържането на директорите им по разкрития за източване на средства.

Шокът е голям, защото разбираме, че пари за култура има, но те не отиват там, където би трябвало да отиват, посочи той.

Според него този скандал е "умален вариант на всичко, което се случва в държавата". Стоев се надява този скандал да не се огласява тъкмо сега, за да хвърли прах в очите "и да прикрие други безобразия, които се случват пред очите ни, под носа ни в момента".

"Театралният скандал е част от един по-голям скандал, който обществото наблюдава със зяпнала уста (дава пример с кандидатурата на Борислав Сарафов за главен прокурор - бел. ред.) Ако няма реакция, това значи, че сме приключени като държава, като нация. Защото в момента действителността би могла да бъде разглеждана единствено като художествена измислица, като художествено произведение.

Този скандал е абсурден, чудовищен, грозен, позорен, но това всъщност един почти безобиден аспект на всичко, което се случва в държавата. Където и да се поровим, излиза нещо изключително нелицеприятно за гледане и за приемане на нормалност. Този скандал е една дантела от цялата картина. Цялата картина е много по-зловеща."

Стигнало се е до тези "чудовищни схеми" след "полулегални практики, известни на всички, които имат връзка с този тип дейност", отбеляза режисьорът.

Стоев подчерта, че говори  за съществуващи от десетилетия практики "в сивата зона" заради зле оформени разпоредби, по които се организира театралната дейност в България.

Огромният въпрос е за липсващата държава в изграждането на една културна стратегия – какво искаме да правим със система и база, останали от социализма.

Засегнатите от скандала театрални директори са "бушони, които ще изгърмят", но дълбоката причина е много по-надълбоко, смята Галин Стоев.

Режисьорът нарече "брак по сметка с много съмнителни художествени резултати" практиката частни структури да правят представления с т.нар. "мечки" в държавни театри извън София. По думите му, тези театри са принудени да вземат подобно представление, защото знаят, че ще им покрие нормативите и ще им продаде билетите, което Министерството на културата иска, за да им даде субсидия.

Липсва културна политика как в тези театри в провинцията "да се инжектира живот" и "как тяхната работа да бъде остойностена", така че те "да не играят втори цигулки на въпросните "мечки", които сами по себе си играят в много лоши представления", заяви Стоев.

"Във Франция такова нещо би могло да се случи, ако има достатъчно андрешковски тип директор, който да завърти някакви схеми, но изглежда толкова безумно", каза още режисьорът, който ръководи театър в Тулуза.

"Ти не ставаш директор, за да влезеш в схема. Ти ставаш директор на някаква културна институция и с това поемаш мисия."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от Театър
"Тайната Данте" - балетен спектатък по "Божествена комедия"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 3 дни
Дай по- подробно за строЙтелите!
35
3
 
4
 
! Отговори
емо преди 3 дни
от 1989 г. до днес моделът на изграденото капиталистическо общество е меката на капитализма . сащ, където "парица е царица", и има "таква велика корупция, где йе нема нигде по свету" /според сърбина бай Неделкович от произведението на великия Алеко Константинов "До Чикаго и назад"/.
34
1
 
3
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 3 дни
Всъщност всичко е много просто. Схемата се прави от министерството. Изпълнява се от външни фирни. Директорите за да са успеят шни са задължени да играят по схемата, а артистите трябва да бачкат и да чакат добро възнаграждение. Ако някой мръдне извън схемата ..... Примера е ....
33
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
От 1989г. до днес . Модела за демоКРАТЧИЦА ни е руски образец. Артисти , журналидти, спортисти,стройтели, хермери ,аринданори. банкови чиновници . Вдичко по руски модел.. Лисо и допозно.
32
0
 
15
 
! Отговори
Тя преди 3 дни
Източвали са средства ,но това се прави и от директори на болници и училища особено при ремонти ! Мисля ,че не казвам нищо ново !
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Артистити показаха грандиозен спектакъл по Гогол " Мъртви души " Руската култура в зействие.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
A в народния театър какво става а? Ревизия туй онуй?
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Величие - 4
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Защо всички са мълчали, а примерно Морфов водеше война с ДПС вместо с кражбите в театъра????
27
2
 
0
 
! Отговори
vs преди 3 дни
Не е верно! Само в театъра се краде!
26
3
 
10
 
! Отговори
хахаха преди 3 дни
Гарантирано от ГЕрП !
25
1
 
7
 
! Отговори
Смех... преди 3 дни
Абе от комунистите свикнах те да получавате заплата-- само че се водите на работа по ведомост! ТАКА БЕХА ВСИЧКИ ФУТБОЛИСТИ И ГАЛЕНИЦИ НА ПАРТИЯТА...ХАХАХАААА
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
30 години седесарите плюха държавата, а се оказа, че 30 години са крали от нея
23
3
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 дни
Корупция от първият в ГЕРБ до последният в ДПС.Важното е че пак ще трябва да гласуваме за едни и същи антибългари.
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
За коя партия Театър ще "Гласуваш" - за партията театър "Легнали си двама Комунисти в Чичовата слама" или за "Чичо - Българина ги заварил и им го натоварил"?! Кажете! Само че вече Чичо - родния Ковбой веке няма слама, понеже му я взеха след 1944 г. и е останала Театралната Партия - "Легнали си двама в ТКЗЕ-ето в Копейковата слама" и там си лежат още от по времето на Соца на Бай Тошо и не стават от нея и днес, понеже не е вече на Чичо, а е тяхна вече собствена на Комунистите Театрална Слама!
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тоз театрал сега се сетил ,че от Десетилетия драги господине, държавицата ни е на това дередже . Културата започва от вас , вижте си моно - кини спектаклите и другите циркаджаръци по театрални сцени ,сериали и какво ли не още само и само да "усвоите" европейските проекти. Голяма част от колегите ви се изкарват ,че са повече "извисени" от нас- обикновените хора и това го дрънкат по тАлавизиите ,излезте и поведете хората да протестират зо всичко , ако наистина разбирате каква е "реалността"
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тези пишман викащи като пъдари на село, после рецитират и викат или мълчат в киното, пълна трагедия :)) Направете един български екшън като хората, материал има много по тази тема, но те пак ще сричат... :)))
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ставащото в държавата е отражение на ставащото в театъра!
18
3
 
5
 
! Отговори
дедо ви преди 3 дни
абе разни театрали да не се оправдават за далаверите си с държавата , тва рибата се вмирисва откъм главата отдавна не е актуално . що аз не съм станал крадец след като съм се родил , работил и живея в България ? стига с това държавата е виновна бе !
17
0
 
2
 
! Отговори
Овчар преди 3 дни
До Анонимен 7: Е не може всички да сме учени от БАН, като теб.