Е-тротинетките да не надвишават 25 км/ч

Каската е задължителна, спасява живот
13 сеп 2024 12:35, Инна Ангелова
40

Електрическите тротинетки стават все по-популярни, защото са екологични и удобни като транспорт. Налага се обаче и тенденцията за увеличение на инцидентите с тях и основната причина често е безотговорното им използване от най-младите.

"Използват се все повече, както от възрастни, така и от юноши, които не са запознати изцяло с пътната безопасност. Родителите трябва да отделят време на своите деца да ги запознаят с начините как да бъдат безопасни на пътя, както за себе си, така и за хората около тях. Приканваме държавата да прави по-често кампании за пътна безопасност в училищата", коментира председателят на Българската асоциация за електромобилност Владислав Стоицов в предаването "България сутрин".

Важно е винаги да се носи каска

Той отбеляза, че винаги тротинетката трябва да се кара с до 25 км/ч най-вдясно на пътното платно, когато няма велосипедна инфраструктура, а когато има - да се използва тя. Важно е винаги да се носи каска, защото тя спасява живот.

"При едно малко падане може човек да си удари главата и да постъпят трайни увреждания. В тъмните часове да се използват светлоотразителни елементи върху тялото и върху тротинетката", подчерта Стоицов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че всички тротинетки, които се продават на европейския пазар, са ограничени до 25 км/ч - всяко манипулиране е незаконно.

"Над 14-годишна възраст могат да се използват тротинетките. Между 14-16 години трябва да се движат само по велосипедната инфраструктура. Трябва да се работи върху културата на пътя на всички участници в движението", посочи председателят на Българската асоциация за електромобилност.

По думите му инфраструктурата е в окаяно състояние и трябва всички институции да положат повече усилия.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от Страната
Мъж загина при пожар в дома си във Велико Търново
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Общ работник Да е, ама се запцват за по-скъпите ремонти.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Първото и най-важно нещо за всички с тротинетки, колела, мотопеди и скутерчета е да имат категория М ако искат да си ги карат по пътищата. Не може човек дето няма медицинско най-малкото дали вижда и разпознава светофара, да кара наравно с всички останали и да не знае правилата за движение. Имало 650 убити миналата година по пътищата, ами според мен са малко като ги гледам как са си взели изпитите и как шофират. Без категория на пътя е безумие да се пускат....
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 16 - Е защо 10 км. То аз ходя почти с толкова ...
16
0
 
2
 
! Отговори
Много е. преди 5 дни
25км за велосипедите, а за тротинетките 10 макс.
15
1
 
0
 
! Отговори
Общ работник преди 5 дни
До 9: ако някой, бил той и с колело или с троринедка ти потроши колата, а такива случаи има, на един познат велосипедист му беше влязъл през задното стъкло в колата, спряла на светофар, се вика КАТ, пише се протокол за ПТП и с протокола при твоя застраховател пл ГО да ти покрие щетите от гаранционния фонд.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
На мъжките тротинетки трябва задължително на горната глава да се поставя каска, а на долната презеерватив и по една тапа отзад! На женските тротинетки трябва да се слага на горната глава каска а на пещерата долу женски превръзки, за да не капят кръв по улиците и отзат тапа! Иначе глоба!
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
На мъжките тротинетки трябва задължително на горната глава да се поставя каска, а на долната презеерватив и по една тапа отзад! На женските тротинетки трябва да се слага на горната глава каска а на пещерата долу женски превръзки и отзат тапа! Иначе глоба!
12
0
 
4
 
! Отговори
Емчо Тротинета преди 5 дни
Да бе, да!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ако налагаш правила, чието спазване не си в състояние да съблюдаваш, това са лоши правила и имат обратен ефект.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 9 - Ще осъдиш 15 годишен, га пръдне гущер ...
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Пълни недомислици. Ако нямат ГО и ГТП - нямат място на пътя. Утре ми влиза тротинеткаджия и ми остъргва калник плюс врата: какво правим? Съдя го за хилядарка да ме пребоядиса? И си чакам парите 5 години? Ай бягай, да си седи на тартуара, да гази пешеходци. Чакай, то не е хубаво и да гази пешеходци... тогава какво правим?
8
0
 
3
 
! Отговори
Бай Урко преди 5 дни
Гущеров колко може да вдигне с тротинетка!!
7
3
 
5
 
! Отговори
Ортопед преди 5 дни
Твърдо съм против тези мерки.
6
0
 
15
 
! Отговори
Въпрос: преди 5 дни
Как се вписват тротинетките в закона и правилника за движение ? При ПТП с тротинетка кой е виновен ? А когато изходът е летален ?
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Трябва да се работи върху културата на пътя на всички участници в движението"," - Каква култура да имам, когаот пред мен 16 годишно, дето е 100+ кила, "филтрирата", т.е. смена си леннтие между колите ВЪВ СКАПАНОТО КРЪГОВО!!! Не го знам - влиза ли, излиза ли, сменя си лента ли?!? После гледам на камерата на колата отдалече - ами нашия направи 2 обиколки, че не знае какво прави ... Полицията "вдига рамене" - ем *** знам брат ...
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Емили тротинетката не одобрява това
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Електрическите тротинетки стават все по-популярни, защото са екологични и удобни като транспорт." - На никой не му пука за еколугичността. Просот са евтини, не изискват книжка и елсно се прибрат в апартамента.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Той обясни, че всички тротинетки, които се продават на европейския пазар, са ограничени до 25 км/ч - всяко манипулиране е незаконно." - Супер! Очаквам осъдителна присъда за 11 годишния Антон, който е гледал 4 митутно клипче, как да си свали една апликация, да натисне два бутона на скутерчето и воал - да "отключи" пълната му мощ, а защото скутера е проектиран за хора по 65-80 кг, а не по 38, нашия хептен ще "излита" с по 50-60 км/ч.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Това дойде с 5 години закъснение.