Безводие вдигна жители на Караисен на протест

Хората от селото искат цистерна с вода
2 юли 2024 13:29, Инна Ангелова
10
Безводие вдигна жители на Караисен на протест
Снимка: БГНЕС

Жителите на село Караисен излизат на протест, а причината е безводието в селото. В повечето къщи над десет дни вече няма вода, съобщава bTV.

Тази сутрин местните блокираха пешеходната пътека в центъра на селото, а протестът им ще продължи до 17 часа. Блокиран е пътят Свищов – Павликени. Протестът ще продължи в 17 часа. За тази вечер се очаква той да се пренесе и във Велико Търново – където жители ще блокират ВиК, а пътя София – Варна също ще бъде обходен в знак на недоволство.

Хората искат да бъде обявено бедствено положение, за да им доставят с цистерни вода за санитарно-битови нужди и бутилирана вода за пиене. Водят се преговори с държавата за пускане на напоителния канал, който да вдигне нивото на водоизточника. Това сподели кметът на Караисен Стефан Николов пред БНР.

Безводие в селото е имало и преди няколко години, когато хората отново протестираха. От Община Павликени увериха още преди 4г., че има одобрен проект за подмяна на 30 км от водопреносната мрежа на селото, с което загубите се очаква да намалеят от 70 на 20%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Страната
Пуснаха шофьора, стрелял по кола на "Тракия"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А у язовири до тех нема ли вода, изпия ли я сичката.:))
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ами то и у Турция нема вода за призо, та Бг сигурно че им пуска от язовирите, та да не се затрие реколтата.:))
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Това са истинските проблеми на България. Това. Безводие , проблеми с водата има поне в две трети от територията. Но понеже не е в София, и не е евроатлантически приоритет, страната е оставена да съхне.
4
0
 
8
 
! Отговори
До1 преди 2 дни
В Карайсен хората са 100% българи. Преди години наброяваше около 3700 жители. Безводие не е имало. "Кадърното " управление доведе до това положение. Не само в Карайсен.Сега безводието ще прогони останалите 600-700 човека.На хората не им остава друго , освен да се спасяват поединично - да копаят кладенци, да слагат хидрофорни помпи, да пълнят цистерни.
3
1
 
1
 
! Отговори
Чьоран Асан преди 2 дни
Чоран Асан, вода не дава, ой Асане, мой Асане, дай ни вода, устни да накваси, патруи да изперем. Навъсен, чоран, Асан гльода, вода не дава и са не трога: Земьоса чьорна да идети и света да отървети!
2
3
 
5
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 дни
Жителите на Карайсен да ходатайстват за украинско гражданство веднага ще им пусната водата и пари ще им дадат.Това е начина!
1
8
 
0
 
! Отговори
ъъъъъ преди 2 дни
в караисен освен кмета има ли други българи