Предлагат "черен списък" за триковете на търговците

Неравноправните клаузи засягат много повече договори от общите условия
17 юни 2024 17:00, Инна Ангелова
5

Асоциация “Активни потребители” предлага да се създаде Национален регистър на неравноправните клаузи, които търговците и институциите слагат в общите условия при сключването на договори. Става въпрос за нещо като "черен списък" за триковете на търговците.

"Не става въпрос само за общите условия, а за типови условия. Неравноправните клаузи засягат много повече договори от общите условия. Има търговци, които предлагат типови договори, става въпрос за финансовите институции, телекомите, ВиК. Той е предварително подготвен от търговеца, ние не можем да седнем и да сменяме клаузите. Каквито клаузи ни дадат - това", каза директорът на "Активни потребители" Богомил Николов.

Николов допълва, че именно заради това е създадено законодателство, което да предпазва от неравноправни клаузи.

"Когато една страна, следвайки своя интерес изготвя, изкушението е много близо да се напишат клаузи, които са изцяло във ваша полза и ущърб на другата страна. И тук законът ни брани, само че прилагането на закона е бавен и труден процес, често пъти е несправедлив. За да се премахне тази клауза, трябва да се заведе колективен иск - или от Сдружение "Активни потребители", или от КЗП. Но в същото време голямата практика е в индивидуалните дела", допълни Николов за Bulgaria ON AIR.
 
Той поясни, че когато този регистър бъде създаден, съдът трябва да подаде информация към съответния регистър и клаузата да бъде публикувана. Така съветсните търговци, когато видят, че нещо не е наред в техните клаузи, ще могат сами да ги поправят.

“Ако ние имаме претенция, че дадена клауза е неравноправна, трябва да сезираме КЗП. Тя само по себе си не може да се произнесе, първо трябва да прецени дали е съгласна с това твърдение, след това да извика търговеца, да го призове той да промени клаузата, много често търговците отказват. И все пак, ако търговецът откаже, КЗП трябва да води колективен иск, който продължава между 3 и 5 години", разясни директорът на асоциацията.

Богдан Николов даде пример с Полша, където вече има въведен такъв регистър. Информацията, която идва е, е той е указал положително въздействие върху договорите на търговците.

“У нас първо трябва да се мине през законова поправка, или допълнение, което означава, че както Министерството на икономиката може да предложи на Министерския съвет и той да го внесе, така и всеки един народен представител, който се ангажира с тази тема, може да внесе такива поправки. Ние ще ги информираме, разбира се, и КЗП, която няма такава законодателна инициатива", коментира още Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от Страната
Концесионери дават 1900 лв. и почивни дни на спасителите, кадри няма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За фантасмагорико и измамите им,може три тома да се издадат. Аз такива мошеници не съм виждал другаде,но са плътно следвани от калфанда,свилла и бидъл, така че призово място е трудно да се отреди.
4
0
 
7
 
! Отговори
Лидл води списъка ! преди 1 седмица
На 1-во място в този списък трябва да е LIDL с неговите "намаления" от 1 стотинка до 10 стотинки !!! Тотално некоректна търговска верига. За да заблуждават пенсионерите поставят цената над стоката, а не под нея, както нормално е във всички други търговски вериги. В Лидл Панагюрище доста често се случва на касата да маркират по-висока цена от обявената за съответната стока - такова нещо се случва вече при мен няколко пъти, но е често явление при други мои познати !!!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отдавна трябваше да има такъв, както и за некоректните работодатели. Всички институции се правят, че не виждат как масово хората са осигурени на мин. заплата, а другото под масата. Това поведение трябва да бъде изкоренено. Във фирма за алуминиева дограма семейни мъже, дали ще работят около минималната този тежък труд. Ясно е, че се лъже, но проверяващите не го виждат или им се плаща да спят.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Черен списък не само на практиките им, а черен списък на всички търговци. Най- големите мoшeн.ци реват, че ги крадели, а самите търговци са най- големите kpaдци.
1
0
 
13
 
! Отговори
Anonimen преди 1 седмица
Ами правете го, действайте, стига само приказки,