Топим се: Малък брой жени в детеродна възраст и застаряващо население

Доц. Спас Ташев: Падаме под 5 млн. в следващите години
31 яну 2024 13:45, Анисия Иванова
218

В края на миналата година Националният статистически институт прогнозира, че населението ни ще продължи да се топи. Според последните данни населението на страната ще падне под 5 милиона души през следващите години.

"Проблемът е повече от 30 години, започна да се говори за него след 1989 година, макар че ако погледнем структурата на населението преди този период, ще видим, че предпоставките за този срив се наблюдават и в предходния период. Това е нещо, което е било предизвестено, друг е въпросът е, че се е мълчало. Големият проблем пред България е, че след прехода, особено през последните години, ние нямаме правителство, което да е изпълнило своя мандат", каза доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека и населението при БАН в студиото на "България сутрин".

По думите му, за да имаме успешна демографска политика, трябва да си дадем сметка, че първите резултати ще бъдат след 10-15 години.

"Със сегашните краткосрочни перспективи пред българските политически формации, това е страничен проблем, който те на думи му обръщат внимание, но на практика политики в тази посока няма. Ние като народ и политици трябва да се научим да имаме друга философия. Няма нищо лошо в това да има партийни противоречия, но по основни приоритети трябва да има консенсус", допълни доц. Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че политиката по демографския въпрос трябва да бъде постоянна и надграждана, а не при всяка смяна на властта да се търсят нови решения.

"Преди 2017 година средният брой на деца на една майка беше 1,56, това беше и средният за Европа. След 2017 година ние вече имаме раждаемост над средната за Европа. Така че, ако ще говорим за демографска криза, тя е в ЕС, а не толкова към България. В момента този показател е 1,8, ние сме с доста добра раждаемост. Проблемът е, че имаме малък брой жени в детеродна възраст на фона на едно застаряващо население", коментира експертът.

Според него смъртността в България ще продължи да бъде висока през следващите 25-30 години.

"За съжаление, средната продължителност на живота в България е по-ниска, отколкото този показател в ЕС - разликата е 5-6 години, има разлика между жените и мъжете. Жените живеят повече. Един от начините за по-дълъг живот е подобрение на условията за живот, здравеопазването. Средната продължителност на живот в България е около 75 години", подчерта доц. Спас Ташев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
8
 
14
 
! Отговори
Узбекистан преди 7 месеца
Топи им се на някои акъла. България като население е твърде добре. Просто обработват психологически населението да свиква със чужденците които искат да натресат.
52
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това не е вярно . Гледал съм карта на демографията отдавна . Българският етнос е с раждаемост под 1,4 . В следствие на демокрацията сме изчезнали с 26 % а Русия само с 3 % Вярно е че заради членството в ЕС изчезваме . Само това е вярно . Освен това държавата става враг на млади животи за да не развали пашалъка на дърт душмани . Държавата ясно трябва да различава търмъка от клиента . И да знае от кого може да изисква . Друг голям проблем са кетапите . Всеки кетап е отнети възможноси .
51
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Супер! Тъкмо ще има повече рушащи се имоти за мен - да им плащам данъците, ремонтите и общите части и да ми заминава цялата заплата по тях.
50
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До българина, жените и без това са по-добри мениджъри. Това е и в основата на предишното отношение към там. Страх от страна на мъжете. Сега нещата си идват на мястото. Първата задача на всеки един от нас(независимо от пола) е да постигне онова, което го прави щастлив. Множенето не е задължително. В случая с масовия българин, дори е желателно да не се размножава.
49
9
 
14
 
! Отговори
до глупавите писачи преди 7 месеца
До 1985 г. Б-я е с възходящо развитие по брой население.Спадане на раждаемостта дойде от либерална Европа,с дивотийте,че жената трябва да има професия,да има образование и пр.Живеем все по-добре,а нямаме раждаемост.докато не проумеете,че най-важното за една жена е,да е съпруга и майка,няма да има раждамост.В този свят,където жаната е първо майка,има свръхраждаемост.Това се отнася до ЦЯЛА ЕВРОПА.ДА СТЕ ВИДЕЛИ ОТ БЛИЗО 30 Г БЯЛА 20-ГОДИШНА ЖЕНА -ХРИСТИЯНКА ДА Е МАЙКА?АЗ НЕ!Другото е бръщолевене.
48
4
 
8
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
До Анонимен 62 9 млн., ама от кои :) Няма демокрация, имаме пост соц. Управляват ни децата и внуците им, че и правнуците.
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Сметалка: Ако не бяха демократите България сега щеше да е 20 млн.
46
6
 
12
 
! Отговори
българина преди 7 месеца
34 г нпо та обясняват, а държавата ги остави да обясняват, как им е време да станат директори и да са равни с мъжете по всичко. ето резултата, скоро няма да раждат като мъжете. Ако кажеш, че жените първата им задача е да имат деца, ще те съдят за какво ли не. Емиграцията отделно. И все българите продължават да гласуват за тези които му разбиха социума и семейните ценности. Значи си заслужаваме съдбата да изчезнем, няма да сме първите...
45
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Доста хора живеят със заблудата че демографията е някакво следствие от доходите. А всъщност статистика навсякъде по целият свят сочи че има по висока корелация между нивото на образованост и раждаемостта. Колкото по образовани са хората толкова по малко деца раждат. В страните където жените нямат никакво образование има най висока раждаемост.
44
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До историк: Комунистите направиха България 9 млн., демокрацията я срина до 6 млн. ФАКТ!
43
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Държавен служител: И аз съм така. Не ми трябват проблеми с жени, които само претенции имат, само искат пари и евентуално може дори да ме убият. Проблемът е в жените, не е в нас!
42
8
 
28
 
! Отговори
Фибуначи преди 7 месеца
Жените преди комунизма не работеха освен за себе си.Семействата бяха големи живееха няколко поколения заедно в общ двор. Сега жената отива на работа 8 часа реално 10 часа с пътя обедна почивка и др. Мениджъра иска резултати, смъква заплати прави съкращения за да се хареса на собственика плаши с ИИ. Постоянно жените са под стрес -или искат да ги уволняват или искат да си лягат с тях. Жената е за дома не е за да се гаврят с нея чужди хора- шефове, меринджейи психологически или физически..
41
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Ох, много скъпо е да гледаш дете в днешно време ... не знам, как ще се справя!" - Иван, 29, завършил компютърни науки в СУ, работи като софтуерне архитект в нидерландска фирма и визма по 140 000 лева на година + 25000 лева бонус. Щом на тоя не му стигат, редставете си за сотаналите ... Сбъркано мислене, ейййй....
40
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички са гоелми феминистки, докато не им се наложи да правят нещо, което не е просто да цъкне два пъти на компютъра или да си размаха банковата карта.
39
6
 
7
 
! Отговори
нафърфорий преди 7 месеца
Абе важното е да сме евроатлантици, либералоГлисти и ЛГТБ-исти до последно!!! Последният за загаси осветлението и да не заваря вратата защото е Речено : "Свято място, пусто не остава"! Ще дойдат други, които отново ще превърнат тази земя в Цъфтяща Градина, щото ние като народ се О////ахме!!!! Видимо..., гена ни е калпав!
38
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Златотърсачките ходят на запад да си хващат богати западняци. И неспирно плюят българския мъж.
37
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Това са стотици хиляди млади мъже които остават без семейства и в последствие загубват и мотивация за развитие и стават икономически неактивни." - Работя в среда, където най-слабо мотивираните, ако ги разпита нормален човек, ще каже че са болни ... Алчност и жажда за власт е това, кото кара хората да работят яко, а не това, да си гледали бъдещите семейства. Да, има хора, които се стягат след първото дете, но преди това ... Дажи и да няма жена за него, той се интересува само от парите.
36
2
 
10
 
! Отговори
Се Ре Се ми се преди 7 месеца
До Манипулират ниМВР, Съд и проКУРатура. Това е триъгълника на смъртта ! Е можем да добавим и други неща като държавна и общинска администрация
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Колко е сложно, а? - Моля ти се ... мръхлите и мухльовците от Бизнес парка, дето си псуакт снимки в новата E класа, от недостиг ли страдат? Аз познавам няколко такива двойки. Дай ще седнем у нас, онея ми носят "крафстман бири", дето едната бутилка 15 лева, а ако носят вино, било му от личната колекция и е поне 300 кинта. Иначе "детето скъпо и отнема време". Ами ако не сте постоянно пияни и не харчите по 5 бона за алкохол, може и да имате парите за ... 5-6 деца.
34
5
 
13
 
! Отговори
Психиката ни удрят преди 7 месеца
В Бобов дол Ромите масово се женят за бели Българки, интересното е, че са много горди!Разбирате ли как ги зомбират в Бобов дол и какво е бъдещето?